Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα ανακάλυψη: Οι καρκινικοί όγκοι δημιουργούν αιμοφόρα αγγεία για να τροφοδοτήσουν την...

Νέα ανακάλυψη: Οι καρκινικοί όγκοι δημιουργούν αιμοφόρα αγγεία για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους

0
Διαφήμιση

Οι καρκινικοί όγκοι χρειάζονται θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν, έτσι εκκρίνουν παράγοντες που προωθούν το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων για να τροφοδοτήσουν τους εαυτούς τους!

Οι ερευνητές έχουν ήδη από καιρό γνωρίσει ότι τα κύτταρα σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο στέλνουν αυτούς τους παράγοντες στο κέντρο του όγκου. Τώρα μια νέα μελέτη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις διαπίστωσε ότι και τα στελεχιακά κύτταρα στην άκρη των όγκων του μελανώματος τους εκκρίνουν τους ίδιους παράγοντες.

ogkos (1).jpg

Το εύρημα δείχνει την ανθεκτικότητα του καρκίνου και δημιουργεί νέες σκέψεις για την εκτίμηση των όγκων και την ανάπτυξη θεραπειών που στοχεύουν στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση.

“Η ευελιξία του καρκίνου είναι ένας από τους μεγάλους κινδύνους”, δήλωσε ο Kristopher Kilian, καθηγητής βιοϊατρικής και επιστήμης και τεχνολογίας υλικών που οδήγησε την έρευνα. «Ο καρκίνος μπορεί να προσαρμοστεί για να δημιουργήσει τις καλύτερες ρίζες, να συντονίσει τη βιωσιμότητά του και τη διάδοσή του.

ogkos (2).jpg

 

Στις εργαστηριακές μας συνθήκες, βλέπουμε ένα ευρύ φάσμα διαφόρων παραγόντων που εκκρίνονται, αλλά με περαιτέρω μελέτη μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες είναι πιο διαδεδομένες, και υποτύπων των καρκίνων και προσπαθούμε να καταγράψουμε τα εκκρινόμενα μόρια που θα θέλαμε να αναστείλουμε ως θεραπεία του καρκίνου “.

ogkos (3).jpg

Η ομάδα του Kilian κατέδειξε προηγουμένως ότι όταν η περιφέρεια ενός όγκου μελανώματος είναι πολύ καμπυλωτή και τα κύτταρα συμπιέζονται, τα καρκινικά κύτταρα στις άκρες συμπεριφέρονται σαν βλαστοκύτταρα. Οι ερευνητές τα ονόμαζαν κύτταρα που ξεκίνησαν με μελάνωμα, για την ικανότητά τους να εξαπλώνονται και να δημιουργούν νέους όγκους.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν και πάλι αυτά τα στελεχιακά κύτταρα για να δουν ποιος συνδυασμός σηματοδοτικών χημικών ουσιών παρήγαγε.

ogkos (4).jpg

Η ομάδα χρησιμοποίησε μικρούς όγκους μελανώματος που καλλιεργούνται σε περιβάλλοντα μηχανικής που προσομοιώνουν τις συνθήκες στους ιστούς του σώματος. Οι όγκοι πήραν μια ποικιλία σχημάτων. Οι ερευνητές συνέκριναν τα περιφερικά κύτταρα που έχουν συμπιεστεί σε καμπύλα σχήματα και κύτταρα από τους ομαλότερους όγκους για να δουν αν το στέλεχος επηρέασε αυτό που τα κύτταρα εκκρίνουν.

ogkos (5).jpg

“Τα κύτταρα που εκτίθενται σε τεταμένες τοπολογίες στην περίμετρο εκκρίνουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αυξητικών παραγόντων που προάγουν τα αιμοφόρα αγγεία”, δήλωσε ο κ. Kilian. “Και το έκαναν σε φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου χρησιμοποιώντας το ίδιο μονοπάτι που βλέπουμε στα κύτταρα χαμηλού οξυγόνου στο κέντρο των όγκων”

ogkos (6).jpg

Οι ερευνητές εξέτασαν τους όγκους μελανώματος σε ποντίκια, συγκρίνοντας και πάλι αυτούς με καμπύλες και εκείνες που ήταν πιο ομοιόμορφες. Η ομάδα του Kilian συνεργάστηκε με τον Wawrzyniec Lawrence Dobrucki, καθηγητή βιοϊατρικής και επικεφαλής του εργαστηρίου μοριακής απεικόνισης στο Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Beckman.

 ogkoss.jpg

Χρησιμοποίησαν έναν ιχνηθέτη που μπορεί να παρακολουθεί την αγγειογένεση σε ζωντανά ζώα και είδε ότι υπήρξε μια σημαντική αύξηση στην αγγειογένεση γύρω από τα κύτταρα εκκίνησης μελανώματος στις άκρες των όγκων με τεταμένη τοπολογία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ κυττάρων που ξεκινούν από μελάνωμα που μοιάζουν με βλαστοκύτταρα και αγγειογένεσης, δήλωσε ο Kilian.

ogkos.jpg

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here