Αρχική Επιστήμη H “παραμονή στο σπίτι” ήταν το κλειδί για την αλλαγή της τεχνολογίας...

H “παραμονή στο σπίτι” ήταν το κλειδί για την αλλαγή της τεχνολογίας με πέτρα πριν από 60.000 χρόνια!

0
Διαφήμιση

Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Witwatersrand δείχνει ότι πριν από περίπου 58.000 χρόνια, οι άνθρωποι της πέτρινης εποχής άρχισαν να εγκαθίστανται, παραμένοντας σε μια περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έρευνα παρέχει επίσης μια πιθανή απάντηση σε ένα μυστηριώδες μυστήριο: γιατί η παλαιότερη τεχνολογική παράδοση Howiesons Poort (τεχνολογία λίθου) στη Νότια Αφρική εξαφανίζεται ξαφνικά εκείνη την εποχή.

Το Sibudu, ένα καταφύγιο βράχου κοντά στο Tongaat στο KwaZulu Natal της Νότιας Αφρικής, έχει μια μακρά και ποικίλη αρχαιολογική ιστορία. 

Το ερευνητικό έγγραφο του Δρ Paloma de la Peña και του καθηγητή Lyn Wadley από το Ινστιτούτο Εξελικτικών Σπουδών και τη Σχολή Γεωγραφίας, Αρχαιολογίας και Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο στο PlosOne και φέρει τον τίτλο: Τεχνολογική μεταβλητότητα στο Σπήλαιο Sibudu: Το τέλος της Howiesons Poort και οι στρατηγικές μειωμένης κινητικότητας μετά από 62.000 χρόνια πριν.

protogonoi (3).jpg

Οι De la Peña και Wadley διερευνούν τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν μεταξύ μιας τεχνολογικής παράδοσης γνωστής ως Howiesons Poort (που χρονολογείται περίπου 65.000 έως 62.000 χρόνια στο Sibudu) και εκείνης που την ακολούθησε σε περίπου 58.000 χρόνια πριν.

Το Howiesons Poort στο Sibudu περιέχει πολλά εργαλεία πέτρας σε σχήμα ημισελήνου, κατασκευασμένα από μακριές, λεπτές λεπίδες, κατασκευασμένες σε ντολλερίδες, χόνδρους και, σε μικρότερο βαθμό, χαλαζία. Αυτά τα ‘τμήματα’, όπως ονομάζονται, βυθίστηκαν σε άξονες ή λαβές σε διάφορες γωνίες χρησιμοποιώντας σύνθετα συγκολλητικά που μερικές φορές περιείχαν κόκκινη ώχρα (οξείδιο σιδήρου).

protogonoi (1).jpg

Ένα διαφορετικό κιτ εργαλείων οστών στο Howiesons Poort περιλαμβάνει αυτό που μπορεί να είναι το παλαιότερο βέλος οστών στον κόσμο. Σίγουρα  χρησιμοποιήθηκε μια ποικιλία τεχνικών κυνηγιού, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης χρήσης παγίδων για τη σύλληψη μικρών πλασμάτων. Το ζώο που παραμένει στο Sibudu αντικατοπτρίζει αυτήν την ποικιλομορφία γιατί υπάρχουν οστά από μεγάλα πεδιάδες όπως τη ζέβρα, τα περιστέρια και τα μικρά σαρκοφάγα.

protogonoi (5).jpg

Μαλακά, αργιλώδης τεμάχια ώχρας συλλέχθηκαν στο Howiesons Poort ίσως σε σημαντική απόσταση από το Sibudu.  Η μακρά λεπτή λεπίδα αντικαταστάθηκε πριν από 58.000 χρόνια από μια απλή τεχνολογία που θα μπορούσε να παραχθεί γρήγορα. Χονδροειδείς βράχοι όπως ο χαλαζίτης και ο ψαμμίτης έγιναν δημοφιλείς. Αυτά θα μπορούσαν να συλλεχθούν κοντά στο Sibudu.

Τα εργαλεία Post-Howiesons Poort αποτελούσαν μέρος ενός μη τυποποιημένου εργαλειοθήκης με τριγωνικές ή ακανόνιστες σχηματικές νιφάδες. Τα μικροσκοπικά μικρά κομμάτια παρήχθησαν επίσης με τη χρήση διπολικής τεχνικής (με απλούστερους όρους, αυτό περιλαμβάνει τη σύνθλιψη ενός μικρού τεμαχίου βράχου με σφυρί).

protogonoi (6).jpg

Υπάρχουν πολλά θραύσματα στο Sibudu πριν από 58.000 χρόνια και αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την άλεση ώχρας και / ή οστού. Η χρήση της ώχρας άλλαξε επίσης. Η Silty ocher που βρέθηκε κοντά στο Sibudu ήταν δημοφιλής πριν από 58.000 χρόνια και οι άνθρωποι μπορεί να ήθελαν να συλλέγουν πρώτες ύλες κοντά στο στρατόπεδό τους.

Διάφορα είδη στοιχείων υποδηλώνουν ότι πριν από 58.000 χρόνια οι άνθρωποι παρέμειναν στο Sibudu περισσότερο από πριν. Υπήρξε σημαντική, ταχεία συσσώρευση ιζημάτων που δημιουργήθηκαν σε φακούς πάχους χιλιοστών από στοιβαγμένα στρώματα καμένων σκωριών και στρωμνής με γρασίδι. 

protogonoi (7).jpg

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν φαίνεται να έχουν προκαλέσει τις τεχνολογικές αλλαγές και τις αλλαγές σχηματισμού τόπου που έχουμε παρατηρήσει. Τείνουμε να ευνοούμε τον κοινωνικό μετασχηματισμό ως κύριο λόγο. Είναι πιθανό οι αλλαγές στο μέγεθος της μπάντας και / η συμμετοχή στην ομάδα να επηρεάσουν τις αποφάσεις σχετικά με το αν θα παραμείνουν στο Sibudu.

Δεν γνωρίζουμε αν το μέγεθος της ομάδας ήταν μεγαλύτερο σε 58.000 χρόνια πριν από ό, τι στο παρελθόν ή αν μικρές ομάδες κατέλαβαν την περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την απλή τεχνολογία Post-Howiesons Poort ήταν «homebodies» που προτιμούσαν να συλλέγουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονταν  κοντά στο στρατόπεδό τους.

Διαφήμιση