Αρχική Επιστήμη Εύρημα: Μεγάλη ποικιλία μικροβιακών κοινοτήτων ζει στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα!

Εύρημα: Μεγάλη ποικιλία μικροβιακών κοινοτήτων ζει στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα!

0
Διαφήμιση

Μια μεγάλη ομάδα ερευνητών από την Κίνα (και η μία από τη Νορβηγία και τη Δανία) διαπίστωσε ότι η θηλυκή αναπαραγωγική οδός φιλοξενεί μια πολύ πιο πλούσια μικροβιακή κοινότητα από ό, τι είχαν φανταστεί.

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, η ομάδα αναφέρει συλλογή δειγμάτων από διάφορα μέρη των αναπαραγωγικών οδών εθελοντών γυναικών και αυτά που βρήκαν στη μελέτη τους.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό βρει ότι ο κόλπος φιλοξενεί μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη μικροβιακή κοινότητα. Τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν εκεί.

 ginaikio (1).jpg

Αλλά, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, πολύ λιγότερο είναι γνωστό για το βιομόριο που υπάρχει στο υπόλοιπο της αναπαραγωγικής οδού.
(Ως βιομόριο χαρακτηρίζεται κάθε χημικό μόριο που αποτελεί δομικό ή λειτουργικό συστατικό των οργανισμών, το οποίο παράγεται από αυτούς μέσω του μεταβολισμού).

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν 110 εθελόντριες γυναίκες εγκυμονούσες και μη – τα δείγματα συλλέχθηκαν από ένα ή περισσότερα τμήματα των αναπαραγωγικών τους οδών από τον κόλπο έως τους σάλπιγγες.

ginaikio (1).png

Μερικά από τα δείγματα ελήφθησαν κατά τη διάρκεια συνήθων επισκέψεων γραφείου, άλλα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων διαδικασιών λαπαροσκόπησης.

Οι ερευνητές προέβησαν σε ανάλυση αλληλουχίας 16S rRNA σε όλα τα δείγματα για να προσδιορίσουν ποια, αν υπάρχουν, μικρόβια και αν ζουν σε ένα δεδομένο τμήμα της αναπαραγωγικής οδού.

Μετά την ταξινόμηση, οι ερευνητές συνέταξαν όλα τα δεδομένα για να επιτρέψουν συγκρίσεις μεταξύ των επιμέρους γυναικών. Η ομάδα επιβεβαίωσε τα προηγούμενα ευρήματα ότι ο κόλπος είναι γεμάτος βακτήρια, ιδιαίτερα το Lactobacillus.

ginaikio (3).jpg

(Οι γαλακτοβάκιλλοι, είναι βακτήρια, κατά κανόνα προαιρετικά αναερόβια. Ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ παράγεται μέσω μιας αναερόβιας διαδικασίας μεταβολισμού της γλυκόζης τους που λέγεται γαλακτική ζύμωση).

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι βρήκαν πως άλλα μέρη είχαν διαφορετικά μικρόβια – υπήρχαν λίγα Lactobacillus, για παράδειγμα, στην επένδυση της μήτρας ή των σαλπίγγων.

Αντίθετα, υπήρχαν περισσότεροι ψευδομονάδες. (Η Ψευδομονάς η πυοκυανική ή αεριογόνος είναι είδος βακτηρίου μέλος του γένους Pseudomonas).

ginaikio (5).jpg

Είναι η πιο συχνή αιτία λοιμώξεων από ψευδομονάδα στον άνθρωπο. Ευθύνεται επιπλέον για ασθένειες στα ζώα και τα φυτά. Απαντάται σε διάφορες τοποθεσίες του φυσικού περιβάλλοντος, στο έδαφος και στο νερό.

Το 10% των ανθρώπων την φέρει ως μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Μπορεί να επιβιώσει κάτω από δυσμενείς συνθήκες για τους περισσότερους οργανισμούς και αντιστέκεται στην φαγοκυττάρωση και είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά

Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης ότι η μικροβιακή κοινότητα άλλαξε σε ατομική βάση ανάλογα με το πού οι γυναίκες βρίσκονταν στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο. Και διαπίστωσαν ότι οι μικροβιακές κοινότητες ήταν διαφορετικές για τις γυναίκες με παθήσεις ή καταστάσεις, όπως όταν είχαν καλοήθεις όγκους της μήτρας.

ginaikio (4).jpg

Η ομάδα αναφέρει ότι βρήκε επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, τα μωρά δεν κρατούνται σε αποστειρωμένο περιβάλλον ενώ αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα – ούτε ο πλακούντας δεν ήταν στείρος.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το έργο τους είναι μόνο η αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης προσπάθειας για να μάθουν για τη μικροβιακή κοινότητα της αναπαραγωγικής οδού. Υποστηρίζουν ότι η περισσότερη έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση του φυσιολογικού και το τι δεν είναι, καθώς και των παθήσεων της αναπαραγωγικής οδού και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here