Αρχική Καταστροφές Ευρωπαϊκά κονδύλια 150 δισ. κατά της κλιματικής αλλαγής

Ευρωπαϊκά κονδύλια 150 δισ. κατά της κλιματικής αλλαγής

0
(Πηγή: Stanford news)
Διαφήμιση

Ξεπέρασαν τα 450 δισ. ευρώ οι απώλειες που προκάλεσαν την περίοδο 1980 – 2016 οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των καταστροφών.

Την ίδια περίοδο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, παρατεταμένες ξηρασίες αλλά και δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν απώλειες 89.873 ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη.

H έκταση των καταστροφών μετά τις δασικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις καταιγίδες όχι μόνο στην Ευρώπη και αλλού, έχει δείξει ότι το κόστος της αδράνειας για την κλιματική αλλαγή, καθώς και της προσαρμογής και της πρόληψης είναι εξαιρετικά υψηλό.

Η έκθεσή καταδεικνύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα ξεκινώντας από την καλύτερη συνοχή για τη μείωση των κινδύνων, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Χανς Μπρούνινξ.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των οικονομικών επιπτώσεων προκλήθηκαν από πλημμύρες (περίπου 40%), ακολουθούμενες από τις καταιγίδες (25%), τις ξηρασίες (περίπου 10%) και τα κύματα καύσωνα (περίπου 5%). Η ασφαλιστική κάλυψη όλων αυτών των κινδύνων ανέρχεται συνολικά περίπου στο 35%. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι ένα μεγάλο μερίδιο των συνολικών ζημιών προκλήθηκε από ένα μικρό αριθμό γεγονότων.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα κύματα καύσωνα είναι τα πιο θανατηφόρα, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι, εξαιτίας, για παράδειγμα, της επιδείνωσης των αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων που επιδεινώνεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις και οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν επίσης θανάτους, αλλά λιγότερους από τα κύματα καύσωνα.

«Πέντε χρόνια μετά την εκπόνηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Προσαρμογή βρισκόμαστε ενώπιον ενός κόσμου που αντιμετωπίζει πολλαπλούς κινδύνους. Είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι 25 χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει εθνικές στρατηγικές για την προσαρμογή» είπε η καSlingenberg από τη

Για την χρηματοδότηση της στρατηγικής «προσαρμογής», η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής για τη δράση για το Κλίμα αναφέρθηκε στον στόχο για ενσωμάτωση στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εκτιμώντας πως τα συνολικά κονδύλια για τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα ξεπεράσουν ενδεχομένως τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που εκπόνησε Εθνική Στρατηγική υπό τον κίνδυνο απένταξης έργων ύψους 5 δισ. ευρώ από την νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020).

«Φέτος είναι μια από τις χειρότερες χρονιές. Είχαμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στη Χιλή, τους κυκλώνες Ίρμα και Μαρία στην Αμερική την Οφήλια στην Ευρώπη και τις χειρότερες πυρκαγιές στην Ευρώπη, ενώ η περίοδος των δασικών πυρκαγιών άρχισε φέτος τον Απρίλιο Μάιο ενώ ακόμη δεν έχουν σταματήσει όπως βλέπουμε στην Πορτογαλία όπου έχουν θρηνούμε πάνω από εκατό νεκρούς» είπε ο εκπρόσωπος  της ΓΔ για την Πολιτική Προστασία και τις Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις. 

Δείτε την έκθεση ΕΔΩ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here