Αρχική Ενέργεια ΤΕΕ: Εφικτό 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της Ενέργειας

ΤΕΕ: Εφικτό 40.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα της Ενέργειας

0
Διαφήμιση

Μήνυμα ότι με τις σωστές επιλογές οι αλλαγές που συντελούνται και δρομολογούνται στον ενεργειακό τομέα, ιδίως σε αυτόν του φυσικού αερίου, μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες στην απασχόληση και το εισόδημα έστειλε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, ανοίγοντας τις εργασίες του φετινού Athens Energy Gas Forum, με τίτλο «Greece as Southeastern Europe & East Med Energy Gas Hub».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΤΕΕ στο αμφιθέατρο του Επιμελητηρίου στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή της επικεφαλής Πολιτικού Τμήματος της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα Μόνικα Έκστρομ, του Ντιντιέ Σιρέ επικεφαλής Ερευνών και Αναλύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (World Energy Council), στον οποίο συμμετέχει το ΤΕΕ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας, όπως επίσης πολλών και ενδιαφερόντων ομιλητών από σημαντικές εταιρείες από όλο το φάσμα της αγοράς φυσικού αερίου και την παρουσία στελεχών εταιρειών και μηχανικών όλων των ειδικοτήτων.

«Ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου η αγορά το τελευταίο διάστημα αλλά και τους μήνες που έρχονται αλλάζει και αυτό δημιουργεί προκλήσεις και δυσκολίες αλλά κυρίως ευκαιρίες, με κύριους άξονες την απελευθέρωση της αγοράς και το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και τις επενδύσεις που όλα αυτά φέρνουν» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, καθώς επίσης ότι «η προσέλκυση νέων ιδιωτικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα γίνεται ήδη με επίκεντρο τον τομέα του φυσικού αερίου.

Ο κ. Στασινός υπογράμμισε ότι οι μελέτες και οι αναλύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων, εγχώριων και ξένων (της McKinsey, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ), συμφωνούν πως πρόκειται στα προσεχή έτη να υπάρξουν μεγάλες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας στον κλάδο της ενέργειας. «Περίπου 40 χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζεται ο κλάδος του ορυκτού πλούτου και η κατασκευή του αγωγού TAP, που θα προσθέσουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Επενδυτικές ευκαιρίες και καταναλωτικό ενδιαφέρον

Μιλώντας για τους στόχους της εκδήλωσης του ΤΕΕ για το φυσικό αέριο ο κ. Στασινός σημείωσε ότι είναι «να προκληθεί η συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους που θα οδηγήσει ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση ενός βέλτιστου σχεδιασμού», όπως επίσης να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί στις εργασίες της εκδήλωσης του ΤΕΕ η πορεία ανάπτυξης, μέσω της καθημερινής δουλειάς αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού τους, που ακολουθούν οι εταιρείες του κλάδου.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέφερε ότι «αυτή η ανάπτυξη είναι αυτό που χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα. Και είναι ενδεικτικό των ωφελειών που έχουμε από τις μεταρρυθμίσεις. Και τα οφέλη αυτά είναι σημαντικά, ειδικά στην περίπτωση της αγοράς φυσικού αερίου.  Με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κύκλου εργασιών για τον τεχνικό κόσμο, όπως για παράδειγμα με την επέκταση των δικτύων αλλά και με τις ευκαιρίες για φθηνότερο καύσιμο που δημιουργούν για τους πολίτες – με το οποίο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για άλλες καταναλωτικές και επενδυτικές κινήσεις σε κάθε νοικοκυριό».

Η πρόκληση των νέων έργων και σχεδίων

Με ιδιαίτερη έμφαση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε τόσο στις επενδυτικές, όσο και στις τεχνολογικές δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στον τομέα του φυσικού αερίου. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες και  δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας, και αναφερόμενος σε μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας, παρουσίασε συγκεκριμένα έργα και σχέδια, που προωθούνται όπως:

  • Τον νέο αγωγό TAP, με το σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα και τις αλλαγές που φέρνει στην αγορά και τη γεωπολιτική
  • Το έργο της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας
  • Τον σταθμό στην Αλεξανδρούπολη
  • Τον αγωγό IGB
  • Τον αγωγό East Med.

Ο ενεργειακός τομέας ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας

«Όλα αυτά μαζί μπορούν να κάνουν τον ενεργειακό τομέα ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας», τόνισε ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι το ΤΕΕ θα συμβάλλει και θα παλέψει για αυτό, ζητώντας την συνεργασία των εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου και της αγοράς, «ώστε να οδηγήσουμε την ελληνική πολιτεία στις κατάλληλες αποφάσεις, που θα φέρουν οφέλη για τη χώρα».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here