Αρχική Επιστήμη Τα ανθρώπινα αποτυπώματα “αποφασίσουν” διαφορετικά σε διαφορετικές επιφάνειες!

Τα ανθρώπινα αποτυπώματα “αποφασίσουν” διαφορετικά σε διαφορετικές επιφάνειες!

0
Διαφήμιση

Μια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι τα ανθρώπινα δάχτυλα συμπεριφέρονται διαφορετικά όταν αγγίζουν κάτι ανάλογα με τον τύπο επιφάνειας που αγγίζουν.

 Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, η ομάδα περιγράφει πειράματα που διεξήγαγαν με εθελοντές και κάμερες υψηλής ταχύτητας και τι βρήκαν.

Έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε παρά στον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να το κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας.

finger (2).jpg

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η φύση μας έχει παράσχει εξοπλισμό που έχει κάποιο βαθμό αυτονομίας. Τα δάχτυλά μας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αντιδρούν αυτόματα όταν αγγίζουμε κάτι…

Για να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργούν τα δάχτυλά μας, οι ερευνητές ζήτησαν από δύο εθελοντές να αγγίξουν και να πιέσουν διάφορα αντικείμενα, ενώ οι ερευνητές κινηματογράφησαν τη δράση με μια φωτογραφική μηχανή υψηλής ταχύτητας.

finger (6).jpg

Ανακάλυψαν ότι οι άκρες των δακτύλων μας εκκρίνουν μια πολύ μικρή ποσότητα ιδρώτα όταν αγγίζουμε κάτι σκληρό και ομαλό, όπως ένα γυάλινο τζάμι. Το δέρμα στις άκρες των δακτύλων, είναι μάλλον σκληρό στη φυσική του κατάσταση, αλλά όταν αγγίζουμε κάτι, σαν οθόνη αφής, τα νεύρα στα δάχτυλα νοιώθουν ότι παράγεται σκληρότητα και ιδρώτας. Αυτός ο ιδρώτας απορροφάται στη συνέχεια στο δέρμα, μαλακώνοντάς τον.

finger (3).png

Αυτό επιτρέπει στο “ανάγλυφο” των δακτυλικών αποτυπωμάτων μας να αποδίδουν στην πίεση και να ισιώνουν λίγο, επιτρέποντας μεγαλύτερη επαφή επιφάνειας. Η όλη διαδικασία βοηθά να χειρίζεστε τις σκληρές επιφάνειες με επιθυμητούς τρόπους, όπως το κράτημα σε ένα ποτήρι νερό που διαφορετικά θα γλίστρησε από το χέρι μας.

finger (1).png

 

Όμως, η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι δεν συμβαίνει αυτόματα: χρειάστηκαν 20 δευτερόλεπτα για να μαλακώσει το δέρμα, ανάλογα με παράγοντες όπως η σκληρότητα του υλικού αλλά και τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι άνθρωποι.

finger (1).jpg

Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν ένα δάκτυλο έρχεται σε επαφή με κάτι σαν επιφάνεια από καουτσούκ και η ευελιξία αυτής της επιφάνειας φτάνει στις κοιλάδες των «λόφων» των αποτυπωμάτων δεν απαιτείται να μαλακώσει το δέρμα!

finger (3).jpg

Η ομάδα ερευνητών προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, το Sorbonne Universités και το Unilever Research & Development Port Sunlight.

Διαφήμιση