Αρχική Ενέργεια Σημαντικές ιταλικές επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα

Σημαντικές ιταλικές επενδύσεις στην ενέργεια στην Ελλάδα

0
Διαφήμιση

Τις επενδύσεις μεγάλων ιταλικών ομίλων της Ενέργειας στην Ελλάδα και την υλοποίηση μιας σειράς σχεδίων στον κλάδο αποτυπώνει η Ετήσια Εκθεση που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, για την κατάσταση της ιταλικής Οικονομίας και την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

Η Εκθεση ξεχωρίζει τα εξής έργα, με τις αντίστοιχες συμμετοχές και πορεία υλοποίησης:

Αγωγός φυσικού αερίου TAP. Στην  κοινοπραξία του έργου μετέχουν: η αζερική Socar (20%), η BP (20%), η ιταλική επιχείρηση ενεργειακών υποδομών Snam (20%), η βελγική Fluxys (19%), η ισπανική Enagas (16%), η ελβετική Axpo (5%).Το έργο συγκαταλέγεται μεταξύ των έργων κοινού ενδιαφέροντος (CPI) της ΕΕ.

«Η Ιταλία είναι η χώρα που παρουσιάζει την μικρότερη πρόοδο στην υλοποίηση του ΤΑΡ. Παρ’ ότι υπάρχουν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας στο σημείο απόληξης του αγωγού στο σημείο Σαν Φόκα στην Απουλία, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε πολιτικούς λόγους τοπικού χαρακτήρα, ο πρωθυπουργός της χώρας και η ιταλική κεντρική διοίκηση παρέχουν πλήρη πολιτική στήριξη στο έργο. Στις αρχές του θέρους 2017 απομακρύνθηκαν εν μέσω συνεχών διαδηλώσεων του κινήματος ΝΟ ΤΑΡ περίπου 250 ελαιόδεντρα στο σημείο απόληξης του αγωγού, προκειμένου να προχωρήσει το επόμενο στάδιο της κατασκευής μικροσήραγγας που θα φέρει την σωλήνωση του αγωγού από την θάλασσα στον επίγειο σταθμό συμπίεσης».

Αγωγός φυσικού αερίου Poseidon. Αφορά υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου μήκους 207 χλμ, που θα συνδέει το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας με το Οτράντο της Ιταλίας. Θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 12 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Κασπία ετησίως. Η  ανάπτυξη του έργου καλύπτεται από διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδος-Ιταλίας, η οποία έχει κυρωθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. «Η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την προώθηση και κατασκευή του αγωγού Poseidon, ονομάζεται IGI Poseidon. Συμμετέχουν η ιταλική Edison και η ΔΕΠΑ με 50% εκάστη. Το έργο έχει λάβει ευρωπαϊκή ενίσχυση περίπου 9 εκατ. ευρώ μέσω του European Economic Recovery Plan (EERP) και του Trans-European Networks Energy (TEN-E). Θεωρείται ότι παρουσιάζει σημαντική ωριμότητα και από ιταλικής πλευράς έχει λάβει όλες τις άδειες κατασκευής».

Αγωγός φυσικού αερίου Eastmed «Αλλο έργο ενεργειακού ενδιαφέροντος στο οποίο υπάρχει ελληνο-ιταλική συνεργασία είναι ο αγωγός φυσικού αερίου Eastmed, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδος. Το έργο, και σε αυτή την περίπτωση, προωθεί η κοινοπραξία IGI Poseidon στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ (50%) και η ιταλική Edison (50%).

Και αυτό το έργο έχει χαρακτηρισθεί ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος  και το 2015 αποφασίσθηκε η διάθεση 2 εκατ. ευρώ από πρόγραμμα Connecting Europe Facility(CEF) για την εκπόνηση προκαταρκτικών μηχανικών μελετών (preFEED), οι οποίες ήδη βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης από την κοινοπραξία Intecsea και C&M Engineering.

 Οι μελέτες δείχνουν ότι το έργο είναι τεχνικά δυνατό και οικονομικά βιώσιμο». «Το ενδιαφέρον  της ιταλικής πλευράς για τον αγωγό φ/α East Med ίναι πολύ έντονο, λόγω της μεγάλης εμπλοκής της ιταλικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΕΝΙ τόσο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο (οικόπεδα 2,3,6,8,9 και το πολλά υποσχόμενο 11 στο οποίο έχει μερίδιο 50% με το υπόλοιπο 50% να ανήκει στη γαλλική Total), όσο και στο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου».

IGB Διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας (Κομοτηνή-Ντιμίτροβγκραντ) μήκους 182 χλμ και συνολικής δυναμικότητας 4,3 bcm-y. Το έργο προωθεί η κοινοπραξία ICGB, στην οποία συμμετέχουν η ΔΕΠΑ και Edison με 25% εκάστη και η κρατική βουλγαρική επιχείρηση ενέργειας Bulgarian Energy Holding με 50%. Και αυτό το έργο έχει χαρακτηρισθεί ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος.«Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης αφού, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι δύο φάσεις των market tests: τον Απρίλιο 2016 έγινε η δοκιμαστική εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπου υπήρξαν 9 μη δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, και τον Αύγουστο 2016 η δοκιμαστική πλειοδοσία (bidding test) που παρατάθηκε μέχρι τον Νοέμβριο 2016. Οι τρείς μέτοχοι της κοινοπραξίας συν την αυστριακή OMV, την ελληνική Gastrade, την Noble Energy των ΗΠΑ και την αζερική SOCAR εξέφρασαν μεταξύ άλλων ενδιαφέρον».

Συνεργασία ΔΕΠΑ και Edison στον τομέα του φυσικού αερίου. «ΔΕΠΑ και Edison έχουν δημιουργήσει, με ίση συμμετοχή εκάστη, την κοινοπρακτική εταιρεία IGI Poseidon SA. Η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει την μελέτη και κατασκευή, σε συνεργασία με την βουλγαρική Bulgarian Energy Holding, του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος-Βουλγαρίας.

Επίσης η IGI Poseidon SA έχει παρουσιάσει και προωθήσει το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med».

Συνεργασία Ελληνικών Πετρελαίων και Edison/Elpedison.

Από το 2009 η Edison έχει δημιουργήσει την κοινοπραξία Elpedison με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Στην κοινοπραξία συμμετέχει εκάστη με μερίδιο 50%. Η  Elpedison συμμετέχει με ποσοστό 75,8% στην εταιρεία Elpedison Power.

Μειοψηφικά μερίδια έχουν η Ellaktor (22,7%) και η Halcor (1,5%).Η Elpedison Power λειτουργεί 2 μονάδες παραγωγές ρεύματος με φυσικό αέριο: στην Θεσσαλονίκη (400 MW) και στη Θίσβη (420 MW).Εκτιμάται ότι η Elpedison έχει επενδύσει συνολικά 525 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα κατά τη περίοδο 2005-2010.

Η Edison, η Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν σχηματίσει κοινοπραξία και έλαβαν άδεια για offshore έρευνα και γεώτρηση στο οικόπεδο 2 του Ιονίου Πελάγους.

Συνεργασία ΔΕΠΑ και ΕΝΙ στην Ελλάδα.Η ΕΝΙ συμμετέχει με 49% στις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας. Το υπόλοιπο 51% ανήκει στην ΔΕΠΑ.

Δραστηριότητες της ENEL στην Ελλάδα. Η ENEL Green Power έχει προβεί σε επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας αιολικές, ηλιακές και υδροηλεκτρικές μονάδες συνολκής δυναμικότητας 308 MW.«Το πιο σημαντικό επενδυτικό σχέδιο, ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με τον Ομιλο Κοπελούζου, είναι το αιολικό πάρκο Καφηρέα δυναμικότητας 157 MW.

Σύμφωνα με ανακοίνωση (press release) της ENELοι εργασίες κατασκευής άρχισαν στα τέλη Ιουνίου 2017».

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here