Αρχική Καταστροφές Ο τυφώνας Χάρβεϊ «λύγισε» τον φλοιό της Γης – Το Χιούστον βυθίστηκε...

Ο τυφώνας Χάρβεϊ «λύγισε» τον φλοιό της Γης – Το Χιούστον βυθίστηκε κατά 2 εκατοστά

0
Διαφήμιση

Αρκετό βάρος για να κάμψουν τον φλοιό της Γης είχαν τα περίπου 150 τρισεκατομμύρια λίτρα νερού που έπεσαν στην περιοχή του Χιούστον των ΗΠΑ κατά το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ. Όπως αναφέρει ο Κρις Μίλινερ της NASA, τα δορυφορικά δεδομένα GPS και τα στοιχεία του Γεωδαιτικού Εργαστηρίου της Νεβάδα αποκαλύπτουν ότι το Χιούστον βυθίστηκε κατά περίπου 2 εκατοστά.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες τεκμηριώνουν πώς το βάρος του νερού μπορεί να διαμορφώσει τη μορφολογία της γης. Μελέτη του 2012 που επικεντρώθηκε στα Ιμαλάια ανακάλυψε μια εποχιακή μεταβολή στο ύψος των βουνών, καθώς το νερό κυλούσε από τα βουνά στα ασιατικά ποτάμια.

Μελέτη του 2017 ανακάλυψε μία κατακόρυφη μετατόπιση μεταξύ μισού και ενός εκατοστού στα όρη της Σιέρα Νεβάδα στις δυτικές ΗΠΑ. Οι μεταβολές στο Χιούστον μπορούν να θεωρηθούν ως μια «γρήγορη εκδοχή» του τι συμβαίνει στις οροσειρές με την πάροδο των εποχών, αναφέρει ο Μίλινερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο ότι η μεταβολή στις μετρήσεις μπορεί να οφείλεται επίσης στη συμπίεση του εδάφους κάτω από τους σταθμούς του GPS εξαιτίας του βάρους του νερού. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι η παραμόρφωση του φλοιού ήταν ο κύριος παράγοντας της αλλαγής, καθώς ορισμένοι σταθμοί GPS βρίσκονται πάνω σε σκληρό και στερεό πέτρωμα και κατέγραψαν επίσης την ίδια βύθιση.

Πιθανόν η χρόνια άντληση υπόγειων υδάτων από το υπέδαφος της πόλης ίσως δημιούργησε ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για αυτό το φαινόμενο.

Δείτε την μελέτη για τα Ιμαλάια ΕΔΩ.

Δείτε τη μελέτη για τη Sierra Nevada ΕΔΩ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here