Αρχική Επιστήμη Νέα μέθοδος επεξεργασίας γονιδίων εξάλειψε τη μεσογειακή αναιμία σε έμβρυο!

Νέα μέθοδος επεξεργασίας γονιδίων εξάλειψε τη μεσογειακή αναιμία σε έμβρυο!

0
Διαφήμιση

Οι Κινέζοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια προσαρμοσμένη έκδοση αμφιλεγόμενης τεχνικής επεξεργασίας γονιδίων για να διορθώσουν μια μετάλλαξη που προκαλεί ασθένειες σε ανθρώπινα έμβρυα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν λεγόμενο “επεξεργαστή βάσεων” – μια προσαρμογή DNA – για να διορθώσει ένα απλό, μεταλλαγμένο “γράμμα” μεταξύ περίπου τριών δισεκατομμυρίων στην περίπλοκη κωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Η στοχευμένη μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση ανθρώπων με βήτα (β)-θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία), μια δυνητικά θανατηφόρα γενετική διαταραχή του αίματος.

embrio.jpg

“Αυτή η μελέτη κατέδειξε τη δυνατότητα θεραπείας γενετικών ασθενειών σε ανθρώπινα … έμβρυα με σύστημα επεξεργασίας βάσεων”, γράφει η ομάδα στο περιοδικό ειδικών πρωτεϊνών Protein & Cell.

Το περιοδικό προκάλεσε διαμάχη όταν δημοσίευσε ένα έγγραφο το 2015 στο οποίο οι ίδιοι συγγραφείς ανέφεραν πειράματα με το CRISPR-Cas9 για την τροποποίηση του γονιδίου θαλασσαιμίας.

embrio (2).jpg

Αυτό το έγγραφο οδήγησε σε έκκληση για διακοπή πειραμάτων που αφορούν τη γενετική επεξεργασία ανθρώπινων εμβρύων. Πολλοί φοβούνται ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει σε λεγόμενα “μωρά σχεδιαστών” με επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Για τη νέα μελέτη, η Puping Liang του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Κίνα και μια ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική βασισμένη στο CRISPR-Cas9, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να αφαιρούν και να αντικαθιστούν ένα ελαττωματικό σκέλος DNA με ακρίβεια.
Αντί να χρησιμοποιήσουν την πρωτεΐνη Cas9 ως “ψαλίδι” για να εξαλείψουν το μεταλλαγμένο “γράμμα”, χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο για να το αλλάξουν.

embrio (3).jpg

Το DNA μοιάζει με ένα σπείρα – τα δόντια σε κάθε σκέλος είναι “ζεύγη βάσεων” κωδικοποιώντας “γράμματα” που ταιριάζουν χημικά μεταξύ τους.

Η αδενίνη συνεργάζεται με θυμίνη για να δημιουργήσει το ζεύγος βάσεων Α-Τ, ενώ ζεύγη κυτοσίνης με γουανίνη για το ζεύγος C-G. Η θαλασσαιμία μπορεί να προκληθεί από ένα γράμμα “Α” που μετατρέπεται σε ένα “G” σε μια συγκεκριμένη θέση του γονιδίου. Η ομάδα προσπάθησε να αλλάξει χημικά τον εταίρο “C” του μεταλλάκτη “G” σε ένα “Τ”. Η μέθοδος εξάλειψε την ανάγκη να κοπεί το DNA.

embrio (6).jpg

Οι επιστήμονες εργάστηκαν με κλωνοποιημένα έμβρυα που διατηρήθηκαν ζωντανά για μερικές μόνο ημέρες για τους σκοπούς του εργαστηριακού πειραματισμού.

Οι παρατηρητές δήλωσαν ότι η τεχνική φαίνεται να είναι μια βελτίωση στο πρότυπο CRISPR-Cas9.

embrio (1).jpg

“Αυτή η ισχυρή μελέτη ρίχνει νέο φως στην ακριβή διόρθωση των γονιδίων για διαταραχές ενός γονιδίου”, σχολίασε η Helen Claire O’Neill από το University College του Λονδίνου.

Αμερικανοί επιστήμονες τον Αύγουστο ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν το CRISPR-Cas9 για να επιδιορθώσουν μια μετάλλαξη που προκαλεί ασθένειες στο DNA των πρώιμων σταδίων ανθρώπινων εμβρύων.

Διαφήμιση