Αρχική Επιχειρείν Με βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα η Ηλέκτωρ

Με βλέμμα σε ΗΠΑ και Κίνα η Ηλέκτωρ

0
Διαφήμιση

Στη διεύρυνση των εργασιών της στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο ενδιαφέροντος της, που περιλαμβάνει εκτός από τη Γερμανία, τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής στοχεύει η Ηλέκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ, ενώ στον σχεδιασμό της περιλαμβάνονται και οι αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας.

 

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οι δύο προαναφερόμενες αγορές θεωρούνται στρατηγικές για την εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων, τόσο λόγω μεγέθους τους, όσο και εξαιτίας της ευνοϊκής αντιμετώπισης που εκτιμάται ότι θα έχουν οι πρωτοποριακές εφαρμογές της.

Αναφορικά με την Ελλάδα είναι σαφές ότι είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων και άρα η ανάπτυξη του κλάδου. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι το επόμενο δίμηνο θα εγκριθεί η ένταξη και χρηματοδότηση 27 έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σε όλη τη χώρα, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Το πιο πρόσφατο έργο που έχει αναλάβει στην Ελλάδα η Ηλέκτωρ περιλαμβάνει   την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του Χ.Υ.ΤΑ Μαυροράχης. Η Ηλέκτωρ θα βελτιώσει το δίκτυο συλλογής του βιοαερίου στην πλήρη έκταση του Χ.Υ.Τ.Α, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο θα προβεί σε νέες κατασκευές. Το συλλεγόμενο βιοαέριο θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι θα απορροφώνται περίπου 2.000 m3/h βιοαέριο ενώ η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ανέρχεται περίπου σε 22.000 MWh, ικανή για την κάλυψη των ετησίων αναγκών σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών.

Για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας η Ηλέκτωρ θα συμβληθεί με τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Με την επένδυση της Ηλέκτωρ, εκτιμώμενου ύψους 5 εκ. ευρώ ο Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της εθνικής νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Σημειώνεται ότι  το αντικείμενο της Σύμβασης στο σύνολό του θα χρηματοδοτηθεί από την ανάδοχο εταιρεία με τον Σύνδεσμο να λαμβάνει συγκεκριμένο ποσοστό επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την 20ετή περίοδο παραχώρησης.

Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική της Ελλάκτωρ συμμετέχει στο πρώτο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) Απορριμμάτων που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια του πρώτου Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκαν στις 5 Ιουλίου

Η Ηλέκτωρ ολοκλήρωσε επιτυχώς την Κατασκευή και την Δοκιμαστική Λειτουργία του έργου στις 09 Ιουνίου 2017 χωρίς ούτε μια ημέρα καθυστέρηση σε σχέση με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τη λειτουργία του έργου, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ (τα 16,9 εκατ. ήταν η συμβολή της Ηλέκτωρ) έχει αναλάβει από τις 10/06/2017 η ΕΔΑΔΥΜ Α.Ε., θυγατρική εταιρία της Ηλέκτωρ.

Η κατασκευή και λειτουργία της μονάδας είναι σε πλήρη συμμόρφωση με την   ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη διαχείριση απορριμμάτων και ειδικότερα επιτυγχάνονται οι εξής στόχοι: Ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που προορίζεται για υγειονομική ταφή σε ποσοστό μικρότερο από 36%, εκτροπή του βιοαποδομήσιμου κλάσματος από ταφή σε ποσοστό άνω του 80%, ενίσχυση της ανακύκλωσης που εκτιμάται ότι θα φτάνει το 35%, παραγωγή χρήσιμων δευτερογενών προϊόντων, ελαχιστοποίηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα επιτυγχάνεται κυρίως χάρη σε προηγμένες τεχνολογίες για τη βιολογική επεξεργασία των απορριμμάτων όπως αυτή της αερόβιας επεξεργασίας που αποτελεί πατέντα της γερμανικής εταιρίας HERHOF (θυγατρική της Ηλέκτωρ), καθώς και στο συνδυασμό κατάλληλων τεχνολογιών μηχανικής διαλογής με in-house σχεδιασμό από την Ηλέκτωρ.

Πρόσφατα η εν λόγω εταιρεία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις των καιρών, ανέλαβε ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

Έχοντας ήδη υιοθετήσει από τα τέλη του 2016 το Πρόγραμμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου Ελλάκτωρ   στον οποίο ανήκει (www.helector.gr/kanonistiki_simmorfosi/), αναγνωρίζοντας ότι η Κανονιστική Συμμόρφωση αποτελεί πυλώνα προστασίας της φήμης και του ονόματός της και ανάχωμα στην κρίση, προχώρησε σε ένα ακόμα μεγάλο βήμα. Διαμορφώνει μια νέα εταιρική κουλτούρα ηθικής και ακεραιότητας, εγκαθιστώντας και εφαρμόζοντας πλέον ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 37001:2016.

Η Ηλέκτωρ αποτελεί πλέον μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ευρώπη που πιστοποιούνται κατά ISO 37001:2016 ως προς την υιοθέτηση, ανάπτυξη και εφαρμογή μεθοδολογίας, εταιρικών διαδικασιών, μεταρρυθμίσεων και εργαλείων που ενισχύουν αποτελεσματικά τη διαφάνεια, κινητοποιούν τους εργαζόμενους στην εξάλειψη επιλήψιμων πρακτικών και γενικά θέτουν αναχώματα στη διείσδυση της διαφθοράς, με στόχο τη δέσμευση της εταιρείας για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς.

Διαφήμιση