Αρχική Επιστήμη Η ανάλυση του τιτανίου στα αρχαία πετρώματα αλλάζει την ιστορία της πρώιμης...

Η ανάλυση του τιτανίου στα αρχαία πετρώματα αλλάζει την ιστορία της πρώιμης Γης!

0
Διαφήμιση

Η ιστορία της Γης γράφεται στα στοιχεία της, αλλά καθώς οι τεκτονικές πλάκες γλιστρούν και ολισθαίνουν πάνω και κάτω, ο ένας με τον άλλο, με την πάροδο του χρόνου, μολύνουν αυτά τα στοιχεία – και με αυτά τα μυστικά της, όπως γιατί η Γη μπορεί να στηρίξει τη ζωή.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους γεωχημικούς της UChicago αναδιατάσσει την εικόνα της πρώιμης Γης εντοπίζοντας τη διαδρομή του μεταλλικού στοιχείου τιτανίου μέσω του φλοιού της Γης με το πέρασμα του χρόνου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science, υποδηλώνει ότι σημαντική τεκτονική δράση είχε ήδη λάβει χώρα πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια – περίπου μισό δισεκατομμύριο χρόνια νωρίτερα από ό, τι θεωρείται σήμερα.

braxoi (3).jpg

Ο φλοιός ήταν κάποτε κατασκευασμένος από ομοιόμορφα υλικά, μαγνήσιο και σίδηρο πλούσιο σε μέταλλα.

Αλλά σήμερα η κρούστα φαίνεται πολύ διαφορετική μεταξύ της γης και των ωκεανών: Η κρούστα στην ξηρά είναι τώρα πιο ελαφριά, πλούσια σε πυρίτιο και αλουμίνιο. Το σημείο στο οποίο οι δύο αυτές αποκλίσεις είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η σύνθεση των ορυκτών επηρεάζει τη ροή των θρεπτικών ουσιών που διατίθενται στη νέα ζωή που αγωνίζεται να επιβιώσει στη Γη.

“Αυτή η ερώτηση έχει συζητηθεί από τότε που οι γεωλόγοι αρχίζουν να σκέφτονται για τους βράχους”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Nicolas Dauphas, καθηγητής Louis Block και επικεφαλής του εργαστηρίου Origins στο Τμήμα Γεωφυσικών Επιστημών και του Ινστιτούτου Enrico Fermi. “Αυτό το αποτέλεσμα είναι μια έκπληξη και σίγουρα προκαλεί αναταραχή σε αυτή τη συζήτηση.”

braxoi (4).jpg

Για να ανακατασκευάσουν το φλοιό που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, οι γεωλόγοι συχνά κοιτάζουν ένα συγκεκριμένο είδος βράχου που ονομάζεται σχιστόλιθος, που αποτελείται από μικροσκοπικά κομμάτια άλλων πετρωμάτων και μεταλλευμάτων που μεταφέρονται με νερό σε αποθέσεις λάσπης και συμπιέζονται σε βράχο.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι επιστήμονες πρέπει να προσαρμόσουν τους αριθμούς ώστε να λαμβάνουν υπόψη διαφορετικά ποσοστά καιρικών συνθηκών και μεταφορών. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν φθορά”, δήλωσε ο Dauphas.

Για να αποφύγει αυτό το ζήτημα, ο Dauphas και η ομάδα του εξέτασαν το τιτάνιο στους σχιστόλιθους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το στοιχείο δεν διαλύεται στο νερό και δεν απορροφάται από τα φυτά, έτσι σκέφτηκαν ότι τα δεδομένα θα είχαν λιγότερες αλλοιώσεις.

braxoi (6).jpg

Έσπασαν δείγματα πετρωμάτων σχιστόλιθου διαφορετικών ηλικιών από όλο τον κόσμο και εξέτασαν με ποια μορφή εμφανίστηκε το τιτάνιο. Οι αναλογίες των ισοτόπων του τιτανίου θα πρέπει να μετατοπίζονται καθώς οι βράχοι αλλάζουν….

Στο πλαίσιο αυτό είδαν μια αλλαγή σε τρία και μισό δισεκατομμύριο χρόνια, υποδηλώνοντας ότι η μετάβαση πρέπει να είχε συμβεί πριν από τότε.

Αυτό θα σήμαινε επίσης την αρχή της τεκτονικής πλάκας, καθώς αυτή η διαδικασία πιστεύεται ότι είναι απαραίτητη για τη δημιουργία φελλικού βράχου.

«Τα αποτελέσματά μας μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της μέσης σύνθεσης της ηπειρωτικής κρούστας μέσα στο χρόνο, επιτρέποντάς μας να διερευνήσουμε την προσφορά θρεπτικών ουσιών στους ωκεανούς που χρονολογούνται πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Νίκολας Γκρέμπερ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UChicago και τώρα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

braxoi (5).jpg

Ο φωσφόρος οδηγεί στη ζωή

Το ερώτημα σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικό για την κατανόησή των συνθηκών γύρω από ένα μυστηριώδες αλλά κρίσιμο σημείο καμπής που ονομάζεται μεγάλο φαινόμενο οξυγόνωσης.

Αυτό συμβαίνει όταν το οξυγόνο άρχισε να αναδύεται ως ένα σημαντικό συστατικό της γήινης ατμόσφαιρας, επιφέροντας μια τεράστια αλλαγή στον πλανήτη και καθιστώντας δυνατή την εξέλιξη των όντων με πολλαπλά κελύφη.

braxoi (1).jpg

Η «πλημμύρα» του οξυγόνου προήλθε από την εμφάνιση φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών. και με τη σειρά τους το έργο τους προωθήθηκε από την αύξηση των θρεπτικών ουσιών στους ωκεανούς, ιδιαίτερα του φωσφόρου.

«Ο φωσφόρος είναι το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό στον σύγχρονο ωκεανό. Αν γονιμοποιήσετε τον ωκεανό με φώσφορο, η ζωή θα ανθίσει», δήλωσε ο Dauphas. Καθώς η Γη ψύχθηκε, ο μαφικός βράχος που βγαίνει από τα ηφαίστεια και τα υπόγεια ρήγματα έγινε πλουσιότερος σε φώσφορο.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here