Αρχική Υγεία - Διατροφή Φαρμακευτικό έμπλαστρο δέρματος καίει το τοπικό λίπος κατά 20%!

Φαρμακευτικό έμπλαστρο δέρματος καίει το τοπικό λίπος κατά 20%!

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές έχουν επινοήσει ένα φαρμακευτικό έμπλαστρο δέρματος που μπορεί να μετατρέψει το ενεργειακά αποθεματικά “άσπρου λίπους” σε τοπικό “καφέ λίπος”που καίγεται και παράγει ενέργειας, ενώ αυξάνεται ο συνολικός μεταβολισμός του σώματος.

Το έμπλαστρο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάψει τσέπες ανεπιθύμητου λίπους όπως “λαβές αγάπης” και να θεραπεύσει μεταβολικές διαταραχές όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Columbia University Medical Center (CUMC) και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Τα ευρήματα, από πειράματα σε ποντίκια, δημοσιεύθηκαν online σήμερα στο ACS Nano.

Οι άνθρωποι έχουν δύο τύπους λίπους. Το “λευκό λίπος” αποθηκεύει την πλεονάζουσα ενέργεια σε μεγάλα σταγονίδια τριγλυκεριδίων. Το “καστανό λίπος” έχει μικρότερα σταγονίδια και έναν μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων που καίνε λίπος για να παράγουν θερμότητα.

Τα νεογνά έχουν σχετική αφθονία καφέ λίπους, το οποίο προστατεύει από την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά από την ενηλικίωση, το περισσότερο καστανό λίπος χάθηκε.
Για χρόνια, οι ερευνητές αναζητούν θεραπείες που μπορούν να μετατρέψουν το λευκό λίπος ενός ενήλικα σε καστανό λίπος – μια διαδικασία που ονομάζεται browning – η οποία μπορεί να συμβεί φυσικά όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες – ως θεραπεία για την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Microneedle (2).jpg

“Υπάρχουν πολλά κλινικά διαθέσιμα φάρμακα αλλά όλα πρέπει να χορηγούνται ως χάπια ή ενέσεις”, δήλωσε ο συν-ηγέτης της μελέτης Li Qiang, PhD, επίκουρος καθηγητής παθολογίας και βιολογίας κυττάρων στο CUMC. 

“Αυτό εκθέτει ολόκληρο το σώμα στα φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, αύξηση σωματικού βάρους και κατάγματα οστών.
Για να εφαρμοστεί η θεραπεία, τα φάρμακα αρχικά εγκλείονται σε νανοσωματίδια, με διάμετρο περίπου 250 νανόμετρα (nm) – πολύ μικρό για να τα βλέπεις με γυμνό μάτι. (Σε σύγκριση, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 100.000 nm).

Τα νανοσωματίδια στη συνέχεια φορτώνονται σε ένα έμπλαστρο τετραγωνικού δέρματος που περιέχει δεκάδες μικροσκοπικές βελόνες. Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, οι βελόνες διαπερνούν ανώδυνα το δέρμα και απελευθερώνουν σταδιακά το φάρμακο από νανοσωματίδια στον υποκείμενο ιστό.

“Τα νανοσωματίδια σχεδιάστηκαν για να συγκρατούν αποτελεσματικά το φάρμακο και στη συνέχεια να καταρρέουν σταδιακά, απελευθερώνοντάς το σε παρακείμενο ιστό με συνεχή τρόπο, αντί να εξαπλώνεται γρήγορα το φάρμακο σε όλο το σώμα”, δήλωσε ο σχεδιαστής patch Zhen Gu, PhD, αναπληρωτής καθηγητής της κοινής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και στο κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Microneedle(1).jpg

Η νέα προσέγγιση θεραπείας δοκιμάστηκε σε παχύσαρκους ποντικούς φορτώνοντας τα νανοσωματίδια με μια από τις δύο ενώσεις που είναι γνωστό ότι προάγουν την καφετιέρωση που λειτουργεί καλά σε ποντίκια αλλά όχι σε ανθρώπους.

Κάθε ποντικός έλαβε δύο επιθέματα – ένα φορτωμένο με νανοσωματίδια που περιέχουν φάρμακο και ένα άλλο χωρίς φάρμακο – τα οποία τοποθετήθηκαν σε κάθε πλευρά της κατώτερης κοιλίας. Νέα μπαλώματα εφαρμόστηκαν κάθε τρεις ημέρες για συνολικά τέσσερις εβδομάδες. Στα ποντίκια ελέγχου χορηγήθηκαν επίσης δύο κενά έμπλαστρα.

Οι ποντικοί που υποβλήθηκαν σε αγωγή με οποιοδήποτε από τα δύο φάρμακα είχαν 20% μείωση στο λίπος στην κατεργασμένη πλευρά σε σύγκριση με την μη επεξεργασμένη πλευρά. Επίσης, είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από ότι τα μη υποβληθέντα σε αγωγή ποντίκια.

Οι δοκιμές σε φυσιολογικούς ποντικούς ποντικούς αποκάλυψαν ότι η θεραπεία με οποιοδήποτε από τα δύο φάρμακα αύξησε την κατανάλωση οξυγόνου των ζώων (μέτρο της συνολικής μεταβολικής δραστηριότητας) κατά περίπου 20% σε σύγκριση με τους μη υποβληθέντες σε αγωγή ελέγχους.

Microneedle.jpg

Γενετικές αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η κατεργασμένη πλευρά περιείχε περισσότερα γονίδια που συσχετίστηκαν με καστανό λίπος παρά με την ανεπεξέργαστη πλευρά, υποδηλώνοντας ότι οι παρατηρούμενες μεταβολικές μεταβολές και η μείωση του λίπους οφειλόταν σε αύξηση του καφέ λίπους σε ποντίκια που υπέστησαν αγωγή.

“Πολλοί άνθρωποι αναμφίβολα θα είναι ενθουσιασμένοι που θα μάθουν ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια μη επεμβατική εναλλακτική λύση στη λιποαναρρόφηση για τη μείωση του λίπους”, λέει ο Δρ Qiang.

“Αυτό που είναι πολύ πιο σημαντικό είναι ότι το έμπλαστρο μας μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών όπως ο διαβήτης”.

Το έμπλαστρο δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο. Οι ερευνητές μελετούν σήμερα ποια φάρμακα, ή συνδυασμός φαρμάκων, λειτουργούν καλύτερα για την προώθηση τοπικού λιποδιαλύματος και την αύξηση του συνολικού μεταβολισμού.

https://www.youtube.com/watch?v=uBHNeLoiuwo

 

Διαφήμιση