Αρχική Επιστήμη Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τα κύτταρα εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη!

Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τα κύτταρα εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη!

0
Διαφήμιση

Η δίαιτα θα μπορούσε να φέρει επανάσταση, χάρη στην πρωτοποριακή ανακάλυψη των βασικών εγκεφαλικών κυττάρων που ελέγχουν την όρεξή μας, από το Πανεπιστήμιο του Warwick

Ο καθηγητής Nicholas Dale στη Σχολή Επιστημών Ζωής διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι τα κύτταρα tanycytes – που βρίσκονται σε μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας – ανιχνεύουν θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και λένε στον εγκέφαλο άμεσα για το φαγητό που έχουμε φάει.

egkefalosfagito (1).png

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι tanycytes στον εγκέφαλο ανταποκρίνονται στα αμινοξέα που απαντώνται στα τρόφιμα, μέσω των ίδιων υποδοχέων που αισθάνονται τη γεύση των αμινοξέων, τα οποία βρίσκονται στους γευστικούς πόρους της γλώσσας.

Δύο αμινοξέα που αντιδρούν περισσότερο με tanycytes – και κατά συνέπεια είναι πιθανό να σας κάνουν να νιώσετε πληρέστερα – είναι η αργινίνη και η λυσίνη.

egkefalosfagito (2).jpg

Αυτά τα αμινοξέα βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση σε τρόφιμα όπως χοιρινό, μπριζόλα, κοτόπουλο, σκουμπρί, δαμάσκηνα, βερίκοκα, αβοκάντο, φακές και αμύγδαλα – έτσι τρώγοντας αυτά τα τρόφιμα θα ενεργοποιήσουν τα tanycytes και θα σας κάνουν να αισθανθείτε λιγότερο πεινασμένοι ταχύτερα.

Οι ερευνητές έφτασαν στην ανακάλυψή τους προσθέτοντας συγκεντρωμένες ποσότητες αργινίνης και λυσίνης σε κύτταρα εγκεφάλου, τα οποία έγιναν φθορίζοντα έτσι ώστε να είναι ορατές οι μικροσκοπικές αντιδράσεις.

egkefalosfagito (4).jpg

Παρατήρησαν ότι μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα, τα tanycytes ανίχνευσαν και ανταποκρίθηκαν στα αμινοξέα, απελευθερώνοντας πληροφορίες στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη και το σωματικό βάρος.

Διαπίστωσαν ότι τα σήματα από τα αμινοξέα ανιχνεύονται άμεσα από τους υποδοχείς γεύσης και με απομάκρυνση ή αποκλεισμό αυτών των υποδοχέων παρατήρησαν ότι τα αμινοξέα δεν αντέδρασαν πλέον με τα tanycytes.

egkefalosfagito (7).jpg

Ο Nicholas Dale, ο οποίος είναι καθηγητής της Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Warwick, σχολίασε: “Τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα και τον εγκέφαλο μετά από ένα γεύμα είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα που μεταδίδει την αίσθηση της πλήρους αίσθησης. 

egkefalosfagito (6).jpg

Βρίσκοντας τους tanycytes, στο κέντρο της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει το σωματικό βάρος, μπορούμε με νέους τρόπους να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος μέσα σε υγιή όρια “.

Αυτή η μεγάλη ανακάλυψη ανοίγει νέες δυνατότητες για τη δημιουργία αποτελεσματικότερων διατροφών – και ακόμη και μελλοντικών θεραπειών για την καταστολή της όρεξης κάνοντας άμεση ενεργοποίηση των tanycytes του εγκεφάλου, παρακάμπτοντας τα τρόφιμα και το πεπτικό σύστημα.

egkefalosfagito (1).jpg

Σήμερα, σχεδόν τα δύο τρίτα του βρετανικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Αυτό το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και ποικίλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που μειώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. 

egkefalosfagito (3).jpg

Μια νέα κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της όρεξης θα μπορούσε να περιορίσει την αυξανόμενη κρίση της παχυσαρκίας. Η έρευνα «Amino Acid Sensing in Hypothalamic Tanycytes via Umami Taste Receptors» θα δημοσιευθεί στο Molecular Metabolism.

Διαφήμιση