Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ενθαρρυντικά τα συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Ρύπανση στην Παραλιακή

Ενθαρρυντικά τα συμπεράσματα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Ρύπανση στην Παραλιακή

0
Διαφήμιση

Ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα του πορίσματος της ομάδας εμπειρογνωμόνων από το δήμο του Ρότερνταμ, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ρύπανσης των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου ΑΓΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΙΙ.

Το κλιμάκιο που βρίσκεται στη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, παρουσίασε τα συμπεράσματά του το πρωί, στην Α’ Πλαζ Αλίμου, παρουσία των δημάρχων Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Ελληνικού – Αργυρούπολης Ιωάννη Τσαρπαλή και του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κρητικού.

RIPANSI (1).jpg

Όπως είπαν χαρακτηριστικά «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά», ενώ πρόσθεσαν ότι εάν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα ο καθαρισμός της παραλίας του Αλίμου θα μπορούσε να γίνει και εντός της ημέρας.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής τους, Έρικ Λάνερ, «για κολύμπι θα περίμενε τέσσερις ημέρες». Τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τον καιρό, εάν ξαναεμφανιστεί πετρέλαιο στην περιοχή καθώς μεγάλες ποσότητες έχουν καθίσει στην βυθό της θάλασσας. Το κλιμάκιο του Ρότερνταμ παρέδωσε την αναφορά του στους αρμόδιους και σε αυτήν περιέχονται οι προτάσεις που υπέβαλαν.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες των συνεργείων καθαρισμού στην παραλία του Αγίου Κοσμά και στην ακτή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, σε μια θαλάσσια περιοχή που υπέστη σοβαρή οικολογική καταστροφή λόγω του συσσωρευμένου μαζούτ.

RIPANSI (2).jpg

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των εργασιών καθαρισμού, προκύπτει ότι κάθε μέρα τα δύο ειδικά βυτία απάντλησης πετρελαίου συγκεντρώνουν ποσότητα τεσσάρων βυτίων από την θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κοσμά. Παράλληλα, τα συνεργεία καθαρισμού που αποτελούνται από 30 άτομα και 20 εθελοντές έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 1.000 σακούλες μαζούτ μόνο στην Ακτή του Αγίου Κοσμά.

RIPANSI (9).jpg

Την ίδια ώρα, στην Ακτή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών έχουν τοποθετηθεί σε μόνιμη βάση δυο βυτία απάντλησης πετρελαίου. Ο επικεφαλής των συνεργείων δεν δίνει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και του θαλάσσιου χώρου καθώς σημαντικό παράγοντα θα παίξει και ο καιρός. Ωστόσο, δηλώνει ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των εργασιών καθαρισμού και τονίζει ότι, αυτές συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Πάντως, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει έντονη δυσοσμία από το συσσωρευμένο μαζούτ. 

RIPANSI (3).jpg

Τέσσερα βυτία μαζούτ καθημερινά

Ειδικότερα, στην ακτή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτων, έχουν πέσει αντιρρυπαντικά υδάτινα φράγματα σε διπλή σειρά σε μήκος 500 μέτρα σε διπλές σειρές για τον περιορισμό της κηλίδας και αποτροπή εισερχομένων πιθανών πετρελαιομένων υδάτων. Γίνεται απάντληση του μαζούτ με ειδικά βυτία κενού. Κάθε μέρα μαζεύονται τέσσερα βυτία την ημέρα. Πέφτει ειδικό «σκίμερ» αναρρόφησης στον θαλάσσιο χώρο , δηλαδή ειδικό σύστημα αναρρόφησης της πετρελαιοκηλίδας που συνδέεται με το βυτίο και με αυτό το μηχάνημα γίνεται διαχωρισμός του θαλάσσιου νερού με το πετρέλαιο. Γίνεται ο καθαρισμός των ακτογραμμών με συνεργεία. 

RIPANSI (4).jpg

Στην ακτή του Αγίου Κοσμά

Στην ακτογραμμή του Αγίου Κοσμά ξεπερνούν τις 1.000 οι σακούλες με μαζούτ που έχουν συγκεντρωθεί από τους ανθρώπους των συνεργείων. Η δυσοσμία είναι έντονη. Οι εργασίες πάνε καλά αλλά χρειάζεται πολύς καιρός ακόμη για να αποδοθεί και πάλι η παραλία στους λουόμενους. Υπάρχει ακόμη στην περιοχή αρκετή ποσότητα μαζούτ και όλα θα κριθούν από τον καιρό για το πότε δηλαδή θα ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού.

RIPANSI (5).jpg

Η παραλία της Γλυφάδας

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην παραλία της Γλυφάδας, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει λόγω των καιρικών συνθηκών καθώς, μέρα με τη μέρα, ‘ξεβράζεται’ νέα ποσότητα μαζούτ που έχει ‘καθίσει’ στο βυθό της θάλασσας ή μεταφέρεται με τους ανέμους από τα ανοιχτά στην ακτογραμμή. Με εντολή του δημάρχου Γλυφάδας απομακρύνθηκαν με φορτηγό όλες οι ψάθινες ομπρέλες προκειμένου να αποθαρρυνθούν οι λουόμενοι που αγνοούν τις οδηγίες του υπουργείου για απαγόρευση της κολύμβησης.

RIPANSI (6).jpg

Στην παραλία της Γλυφάδας συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού από τα συνεργεία με την συμμετοχή και εθελοντών της Green Peace. Ο επικεφαλής των εργασιών των εθελοντών, μιλώντας σε ραδιοφωνικπό σταθμό, τόνισε ότι, «υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε γάντια, ειδικές στολές και σακούλες». Παράλληλα, επισήμανε ότι, υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στην παραλία της Γλυφάδας μιας και μεγάλη ισότητα μαζούτ έχει καθίσει στον βυθό της θάλασσας και μεταφέρεται με τα κύματα στην ακτογραμμή.

RIPANSI (8).jpg

 

Διαφήμιση