Αρχική Καταστροφές Αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεξικό (νέες φωτογραφίες)

Αποστολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Μεξικό (νέες φωτογραφίες)

0
Διαφήμιση

Στις 19 Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε στο κεντρικό Μεξικό σεισμός μεγέθους 7.1 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 55 χλμ. νότια της πόλης Puebla, δύο μόλις ώρες από την επιτυχή ολοκλήρωση της επετειακής άσκησης αντιμετώπισης σεισμικού γεγονότος. Η δόνηση εκτός από τις εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες, έχει ήδη καταγράψει τεράστια προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Ο Καθηγητής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δρ. Ευθύμης Λέκκας, ο Καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας, ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ Δρ. Παναγιώτης Καρύδης, και ο MSc Γεωλογίας Σπύρος Μαυρούλης αναχώρησαν άμεσα για την πόλη του Μεξικό, προκειμένου να προσφέρουν σε πραγματικό συγκαταστροφικό χρόνο επιστημονική και τεχνική βοήθεια στις αρχές της πληγείσας χώρας.

meksiko (6).JPG

Η σεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει εξαιρετικό επιστημονικό και τεχνικό ενδιαφέρον από άποψη γεωτεκτονικής, σεισμοτεκτονικής, εδαφοδυναμικής, αντισεισμικών κατασκευών και αποτίμησης συμπεριφοράς των επισκευασμένων – ενισχυμένων κτιρίων από το σεισμό του 1995, στα οποία και εστιάζει η αποστολή.

meksiko (3).JPG

Κατά τη διάρκεια της αποστολής θα γίνει επίσης αξιολόγηση των μέτρων και των μηχανισμών πρόληψης, των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και της επάρκειας υλικών και μέσων.

meksiko (4).JPG

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διαχείριση Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του ΕΚΠΑ επιδιώκει πάντα να είναι παρόν και να εμπλέκεται σε συμβάντα παγκόσμιου επιστημονικού ενδιαφέροντος, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία, η οποία αξιοποιείται και στον ελληνικό χώρο για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.

meksiko (5).JPG

 Περαιτέρω σκοποί της αποστολής είναι:

– η εκτίμηση της καταστροφικότητας της δόνησης κυρίως σε επίπεδο υποδομών και κατασκευών

– η καταγραφή και αξιολόγηση των μέτρων και μηχανισμών πρόληψης

– η ανάλυση των γεωτεκτονικών συνθηκών γένεσης του σεισμού

– η εξαγωγή χρήσιμων και εφαρμόσιμων συμπερασμάτων από τα παραπάνω

meksiko (1).JPG

meksiko (2).jpg

meksiko (3).jpg

meksiko (2).JPG

meksiko (1).jpg

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here