Αρχική Διάστημα Ανακαλύφτηκαν τρεις εξωπλανήτες «υπερ-γης» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοντινό αστέρι!

Ανακαλύφτηκαν τρεις εξωπλανήτες «υπερ-γης» που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από κοντινό αστέρι!

0
Διαφήμιση

Η παρατεταμένη αποστολή Kepler της NASA, γνωστή ως K2, έχει κάνει μια άλλη σημαντική ανακάλυψη, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη τριών νέων εξωπλανητών.

Οι νεοεμφανιζόμενοι εξωγήινοι κόσμοι κυκλώνονται στο κοντινό αστέρι GJ 9827 και ταξινομούνται ως “σούπερ-γη”. Το εύρημα παρουσιάζεται σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο arXiv.org.

Το Kepler είναι το πιο παραγωγικό τηλεσκόπιο κυνηγιού πλανητών. Το διαστημικό σκάφος ανακάλυψε μέχρι σήμερα 2.300 εξωπλανήτες. Η αποστολή του K2 είναι να εκτελεί φωτομετρία υψηλής ακρίβειας σε επιλεγμένα πεδία στην εκλειπτική. Από τότε, το αναβιωμένο διαστημικό σκάφος Kepler ανίχνευσε σχεδόν 160 εξωηλιακούς κόσμους. 

planites (1).jpg

Τώρα, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Joseph Rodriguez του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμινσόνιαν (CfA) στο Cambridge της Μασαχουσέτης αναφέρει την εύρεση τριών νέων εξωπλανήτων από τα δεδομένα που παρείχε η K2. Το διαστημικό σκάφος Kepler παρακολούθησε το GJ 9827 από τον Δεκέμβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017.

Αυτές οι παρατηρήσεις επέτρεψαν στην ομάδα να ανακαλύψει ότι αυτό το κοντινό «αστέρι» νάνος τύπου Κ, που βρίσκεται κοντά, περιστρέφεται γύρω από τρεις ξένους κόσμους. Οι νεοεμφανιζόμενοι πλανήτες ταξινομήθηκαν ως «σούπερ-γη» καθώς έχουν μάζες υψηλότερες από τη Γη αλλά χαμηλότερες από εκείνες των γίγαντες αερίου του Ηλιακού Συστήματος.

planites (2).jpg

“Σε αυτή την εργασία παρουσιάζουμε την ανακάλυψη τριών πλανητών που διαπερνούν την τροχιά γύρω από το γειτονικό αστέρι GJ 9827 χρησιμοποιώντας δεδομένα από την αποστολή Κ2”, γράφουν οι ερευνητές στην εφημερίδα. Σε απόσταση περίπου 100 ετών φωτός μακριά από τη Γη, το GJ 9827 είναι ένα φωτεινό αστέρι.

Έχει ακτίνα περίπου 0,63 ηλιακών ακτίνων και είναι περίπου 15% λιγότερο ογκώδης από τον ήλιο μας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το αστέρι περιβάλλεται από τρεις πλανήτες, ονομαζόμενους GJ 9827 b, c και d, που βρίσκονται περίπου 0,02, 0,04 και 0,06 AU (μονάδα μέτρησης αποστάσεων που ιΙσούται με 149.597.870.700 μέτρα) από τον οικοδεσπότη αντίστοιχα.

planites (5).jpg

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το GJ 9827 b έχει ακτίνα 1,64 γήινης ακτίνας αλλά η ακριβής μάζα του παραμένει αβέβαιη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μάζα του θα πρέπει να είναι μεταξύ 3,5 και 4,26 μάζες της γης. Ο πλανήτης περιστρέφει το γονικό του αστέρι σε περίπου 1,21 ημέρες.

Με ακτίνα 1,29 γήινες ακτίνες και υπολογιζόμενη μάζα περίπου 2,5 μάζας της γης, το GJ 9827 c είναι ο μικρότερος και λιγότερο μαζικός πλανήτης του νεοανακάλυψου τρίτου. Ο εξωπλανήτης έχει περίοδο τροχιάς 3,65 ημέρες.

planites (4).jpg

Το GJ 9827 d είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερο από τη Γη και τουλάχιστον πέντε φορές τόσο μεγάλος όσο ο πλανήτης μας. Αυτός ο εξωγήινος κόσμος έχει θερμοκρασία ισορροπίας 648 K και του παίρνει 6,2 ημέρες για να περιστραφεί πλήρως το αστέρι του.

Η νέα ανακάλυψη που ανέφερε η ομάδα του Rodriguez κάνει το GJ 9827 τον πλησιέστερο οικοδεσπότη εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε από την αποστολή K2 μέχρι σήμερα. Η εγγύτητα και η φωτεινότητα του αστεριού καθώς και η ομοιότητα στο μέγεθος των πλανητών καθιστούν το σύστημα εξαιρετικό στόχο για περαιτέρω μελέτες ατμοσφαιρικής.

planites (7).jpg

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα μελλοντικά διαστημικά παρατηρητήρια όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντικές πληροφορίες για τις ατμοσφαιρικές ιδιότητες των τριών πρόσφατα ανακαλυμμένων εξωηλιακών κόσμων

Διαφήμιση