Αρχική Καταστροφές Ξεκινάει η εποχή των πλημμυρών στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Ξεκινάει η εποχή των πλημμυρών στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

0
Διαφήμιση

Τα 17 εκατ. γαλόνια βροχής (περίπου 26 εκατ. Ολυμπιακές πισίνες) που έπεσαν στο Τέξας από τον τυφώνα Harvey έχουν θέσει νέα δεδομένα για ένα τροπικό κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς οι αυξανόμενες ανθρωπογενείς εκπομπές ωθούν το παγκόσμιο κλίμα σε άγνωστο έδαφος.

Εικόνες των πλημμυρισμένων δρόμων στο Τέξας αντικατοπτρίζονται και σε σκηνές κατακλυσμένων κοινοτήτων στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, από τις πρόσφατες κατανομές λάσπης στη Σιέρα Λεόνε και από τη θανατηφόρα υπερχείλιση του παραπόταμου Yangtze του περασμένου μήνα στην Κίνα. Εν μέρει, αυτές οι καταστροφές είναι εποχιακές.

kataigida 1

Αυτό όμως εν μέρει, αφού ο αντίκτυπος εξαρτάται από τοπικούς παράγοντες. Αλλά οι επιστήμονες μας λένε ότι τέτοια άκρα είναι πιθανό να γίνουν πιο συνηθισμένα και πιο καταστροφικά ως αποτέλεσμα της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ολοένα και πιο έντονων βροχοπτώσεων.

Ο πλανήτης μας βρίσκεται σε μια εποχή ανεπιθύμητων καταστάσεων. Τα τελευταία τρία χρόνια, οι θερμοκρασίες έχουν χτυπήσει κορυφές που δεν έχουν δει από τη γέννηση της μετεωρολογίας, και πιθανόν όχι για περισσότερο από 110.000 χρόνια. Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε 4 χρόνια.

kataigida 2

Είναι η τροπική θύελλα Harvey συνδεδεμένη με την αλλαγή του κλίματος; Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι τα παραπάνω δεν προκαλούν θύελλες όπως ο Harvey – υπήρχαν πάντα καταιγίδες και τυφώνες σε αυτή τη χρονική περίοδο κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού – αλλά τα κάνει πιο υγρά και πιο δυνατά .

Καθώς οι θάλασσες είναι ζεστές, εξατμίζονται πιο εύκολα και παρέχουν ενέργεια στα μέτωπα της καταιγίδας. Καθώς ο αέρας πάνω τους θερμαίνει, κρατά περισσότερους υδρατμούς. Για κάθε μισό βαθμό Celsius στην θέρμανση, υπάρχει περίπου 3% αύξηση στην περιεκτικότητα σε ατμοσφαιρική υγρασία. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτή την εξίσωση Clausius-Clapeyron .

kataigida 3

Αυτό σημαίνει ότι ο ουρανός γεμίζει ταχύτερα και έχει περισσότερα για να ρίξει. Στην περίπτωση του Harvey, η θερμοκρασία επιφάνειας στον Κόλπο του Μεξικού είναι περισσότερο από ένα βαθμό υψηλότερο από 30 χρόνια πριν.

Η αύξηση των καταιγίδων ήταν μεγαλύτερη, επειδή τα επίπεδα της θάλασσας αυξήθηκαν κατά 20 εκατοστά, ως αποτέλεσμα περισσότερο από 100 χρόνια ανθρώπινης σχετιζόμενης με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Λιώσαν οι παγετώνες και έχει επεκτείνει θερμικά τον όγκο του θαλασσινού νερού.

Καθώς η βροχή στο Τέξας κινήθηκε προς το αμερικανικό ρεκόρ των 120 εκατοστών το 1978, οι μετεωρολόγοι χρειάστηκε να εισαγάγουν ένα νέο χρώμα για τα γραφήματα τους. Μπορεί να μην είναι η τελευταία αναθεώρηση.

kataigida 4

“Για τις μεγάλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω ρεκόρ βροχοπτώσεων – και όχι μόνο για τυφώνες”, δήλωσε ο Friederike Otto, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου για την Αλλαγή του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τάσης. “Για την υδρόγειο, θα δούμε θερμότητα και ακραίες βροχοπτώσεις να πέσουν στο εγγύς μέλλον”, προέβλεψε.

Προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται, αλλά ο αντίκτυπος του ανθρώπου στο κλίμα έχει προσθέσει στην τάση για πιο σοβαρές ξηρασίες και πιο έντονες καταιγίδες.

kataigida 5

Οι υψηλές παλίρροιες έχουν προστεθεί στις ασυνήθιστα σκληρές πλημμύρες των μουσώνων στην Ινδία και το Μπαγκλαντές που σκότωσαν περίπου 1.000 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και ανάγκασαν εκατομμύρια από τα σπίτια τους.

Οι κλιματολόγοι είναι σε θέση να αποδίδουν με αυξανόμενη ακρίβεια την επίδραση των ανθρώπινων εκπομπών σε ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά πολλά παραμένουν αβέβαια.

kataigida 6

Μια βασική διαφωνία είναι τώρα κατά πόσον η αλλαγή του κλίματος συνδέεται με το “σταμάτημα” των καταιγίδων. Στις ΗΠΑ, οι τυφώνες συνήθως μετακινούνται στην ενδοχώρα και μειώνονται καθώς απομακρύνονται περισσότερο από τη θάλασσα. Ο Harvey, ωστόσο, ήταν στάσιμος για αρκετές μέρες – ο οποίος είναι ο κύριος παράγοντας της καταγραφής των βροχοπτώσεων.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν πρόσφατα μια επιβράδυνση της ατμοσφαιρικής καλοκαιρινής κυκλοφορίας στα μέσα γεωγραφικά πλάτη ως αποτέλεσμα της ισχυρής αύξησης της θερμοκρασίας στην Αρκτική. 

kataigida 7

 

Διαφήμιση