Αρχική Επιστήμη Φορητούς βιοδείκτες για χρήση εξατομικευμένης θεραπείας από απόσταση εφηύραν Έλληνες ερευνητές.

Φορητούς βιοδείκτες για χρήση εξατομικευμένης θεραπείας από απόσταση εφηύραν Έλληνες ερευνητές.

0
Διαφήμιση

Ενα νέο, μοναδικό στο είδος του Κέντρο με έδρα στον Καναδά, στο «τιμόνι» του οποίου βρίσκονται έλληνες επιστήμονες, υπόσχεται να αλλάξει την πρόγνωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νόσων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Guelph στον Καναδά και διευθυντής του εργαστηρίου GryPHone Lab, Πέτρος Σπάχος και ο καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και δ/ντής στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bihelab) του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης  Βλάμος, υπέγραψαν πρωτόκολλο πιλοτικής συνεργασίας για να εξερευνήσουν τη δυνατότητα χρήσης των φορητών συσκευών σε περιοχές νέας τεχνολογίας όπως του e-Health και της τηλεϊατρικής.

  biomarkers 4

Η τεχνολογία τσέπης που περιέχεται σε ένα smartphone εξελίσσεται συνεχώς και οι καθηγητές Πέτρος Σπάχος και Παναγιώτης Βλάμος σκοπεύουν να θέσουν στην πρώτη γραμμή τη χρήση αυτής της τεχνολογίας με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής.

Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών (RCCBΜ) έχει ως στόχο όχι μόνο να εντοπίσει τους σημαντικότερους βιοδείκτες που αφορούν τους μηχανισμούς εξέλιξης ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, η πολλαπλή σκλήρυνση, η πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση και οι χρόνιες ημικρανίες αλλά και μέσω αυτών των μετρήσιμων δεικτών να οδηγήσει στα υψηλότερα επίπεδα εξατομικευμένης ιατρικής.

Το εργαστήριο GryPHone Lab ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 με πρωτοβουλία του καθηγητή Σπάχου και με τη συμμετοχή των εταιρειών Google και Telus και αποτελεί ένα τεχνολογικό εργαστήριο ελεύθερης πρόσβασης (ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια ελεύθερης πρόσβασης τόσο στον Καναδά, όσο και παγκοσμίως), πλήρως εξοπλισμένο με φορητές συσκευές νέας τεχνολογίας.

 biomarkers 2

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Σπάχος, «το εργαστήριο έχει επικεντρώσει την έρευνά του στην ανάπτυξη εφαρμογών με την αξιοποίηση των αισθητήρων των  smartphone, που τους δίνουν τη δυνατότητα να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη φυσική κατάσταση του χρήστη».

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Bihelab, ενισχύει αυτή τη δραστηριότητα με τη διεξαγωγή μιας σειράς πειραμάτων με «έξυπνα» τηλέφωνα νέας γενιάς σε βιοδείκτες. Το Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab (BiHELab) του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, είναι ένα σύγχρονο εργαστήριο βιοπληροφορικής εξειδικευμένο στη διερεύνηση βιοδεικτών, στη μετάφραση από δεδομένα σε μοντέλα και από μοντέλα στην ανακάλυψη φαρμάκων και στην εξατομικευμένη θεραπεία.

bigstock

Η πρόκληση αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι η επιλογή των υπολογιστικών βιοδεικτών που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αλλά η επεξεργασία αυτών μέσω κινητών συσκευών, καθώς κομβικής σημασίας θα είναι ο καθορισμός της ακρίβειας υπολογισμού των συγκεκριμένων βιοδεικτών και η αξιόπιστη μεταφορά των υπολογιστικών δεδομένων στο εργαστήριο.

Οι δύο καθηγητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η εφαρμογή θα λύσει τα χέρια του κόσμου, καθώς το τηλέφωνο ως μέσο συλλογής και διάθεσης κρίσιμων πληροφοριών θα διευκολύνει σημαντικά την εφαρμογή τηλεϊατρικών υπηρεσιών, είτε για πρόληψη είτε για αντιμετώπιση. 

Διαφήμιση