Αρχική Επιστήμη Εντοπίστηκαν οι νευρώνες του εγκεφάλου που ελέγχουν το ρολόι του σώματος

Εντοπίστηκαν οι νευρώνες του εγκεφάλου που ελέγχουν το ρολόι του σώματος

0
Διαφήμιση

Οι νευρώνες στον εγκέφαλο που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης, τη σηματοδότηση ευχαρίστηση, ελέγχουν επίσης άμεσα και τον κιρκαδικό κέντρο του εγκεφάλου ή το «ρολόι σώματος» – την περιοχή που ρυθμίζει τους κύκλους κατανάλωσης, τον μεταβολισμό και τους κύκλους αφύπνισης / ξεκούρασης – έναν κρίσιμο σύνδεσμο που επηρεάζει πιθανώς την ικανότητα του σώματος να προσαρμόζεται κατέδειξε μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

“Αυτή η ανακάλυψη, η οποία εντοπίζει μια άμεση σύνδεση νευρωνικών ντοπαμινών στο κιρκαδικό κέντρο, είναι ίσως το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη μοναδικών φαρμάκων που στοχεύουν σε συγκεκριμένους νευρώνες, για την καταπολέμηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, καθώς και αρκετών επικίνδυνων παθολογιών , δήλωσε ο Ali Deniz Güler, καθηγητής της βιολογίας και της νευροεπιστήμης ο οποίος επιβλέπει τη μελέτη στο εργαστήριό του.

neuron 1

Η σύγχρονη κοινωνία συχνά ασκεί ασυνήθιστη πίεση στο ανθρώπινο σώμα – από τη μετατόπιση των χρονοδιαγραμμάτων λόγω του αεροπορικού ταξιδιού, σε κύκλους εργασίας που δεν συμμορφώνονται με το φυσικό φως, σε περίεργους χρόνους κατανάλωσης – και αυτές οι εξωτερικές συνθήκες δημιουργούν μια ανισορροπία στους φυσικούς κύκλους του σώματος που συγχρονίζονται εξελικτικά με την ημέρα και τη νύχτα.

Αυτές οι ανισορροπίες μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη, την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ακόμη και τον καρκίνο.

neuron 2

“Οι επιστήμονες εργάζονται εδώ και δεκαετίες για να βοηθήσουν το κιρκαδικό σύστημα του οργανισμού να ξανασυγχρονιστεί εύκολα σε μεταβλητές εργασίες και να ακολουθεί προγράμματα και πτήσεις σε πολλαπλές ζώνες ώρας”, ανέφερε ο Güler.

“Η εύρεση αυτής της σχέσης μεταξύ των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη και του κιρκαδικού κέντρου μας επιτρέπει να στοχεύουμε αυτούς τους νευρώνες με θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα για τους ταξιδιώτες και τους εργαζόμενους σε βάρδιες ιδιαίτερα και πιθανώς τους ανθρώπους με αϋπνία».

neuron 3

Οι διαταραχές του ύπνου και οι μη φυσιολογικοί κιρκαδικοί ρυθμοί που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και άλλα όργανα μπορούν να επιδεινώσουν πολλές παθολογίες που περιλαμβάνουν παρεκκλίνουσα νευροδιαβίβαση ντοπαμίνης, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον, κατάθλιψης, διαταραχής έλλειψης προσοχής / υπερδραστηριότητας, διπολικής διαταραχής, σχιζοφρένιας και εθισμού στα ναρκωτικά.

“Η νέα κατανόηση των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη και η σύνδεση με τους βιορυθμούς του σώματος μπορεί να προχωρήσει πολύ προς τις θεραπείες για την ανακούφιση των επιβλαβών συνεπειών αυτών των σοβαρών παθολογιών”, ανέφερε ο Güler.

neuron 4

Το εργαστήριο του Güler ειδικεύεται στην αναγνώριση νευρικών κυκλωμάτων που ρυθμίζουν βιολογικούς ρυθμούς στον εγκέφαλο, παρέχοντας μοναδικούς θεραπευτικούς στόχους για μια σειρά ασθενειών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο τύπους ποντικών στην έρευνά τους: ένας φυσιολογικός, ο άλλος με διακοπή της σηματοδότησης της ντοπαμίνης.

neuron 5

Μεταβάλλοντας τα χρονοδιαγράμματα φωτισμού των δύο ομάδων κατά έξι ώρες, ένα φαινόμενο τζετ-lag, διαπίστωσαν ότι τα ζώα που διέσπασαν τη ντοπαμίνη χρειάστηκαν πολύ περισσότερο χρόνο για να επανασυγχρονίσουν την έξι ώρες βάρδιας, υποδεικνύοντας ανατροφοδότηση μεταξύ των νευρώνων της ντοπαμίνης και του κιρκάδιου κέντρου.

Το εύρημα αναφέρεται στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Current Biology.

Διαφήμιση