Αρχική Περιβάλλον Εντοπίστηκαν οι ιδιότητες που βοηθούν τα είδη να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

Εντοπίστηκαν οι ιδιότητες που βοηθούν τα είδη να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

0
Διαφήμιση

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών από την Πορτογαλία, τον Καναδά, τη Σουηδία και την Αγγλία δημοσίευσε πρόσφατα τα ευρήματά της σχετικά με το γιατί ορισμένα είδη απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Συγκεκριμένα, ερεύνησαν ποιες είναι οι ιδιότητες που επιτρέπουν σε ορισμένα είδη να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν την κλιματική αλλαγή, αποικίζοντας νέα ενδιαιτήματα, ενώ άλλα απειλούνται με εξαφάνιση. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής.

Στο παρελθόν, οι ερευνητές πίστευαν ότι η ικανότητα μετακίνησης σε μεγάλες αποστάσεις είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αυτή η ικανότητα πιστεύεται ότι συνέβαλε για παράδειγμα στην ευρεία επιτυχία της αράχνης αργιόπης, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα προς το βορρά και σε ψυχρότερα κλίματα.

Αυτή η μικρή αράχνη μπορεί να δημιουργήσει πολύ ανθεκτικούς και εντυπωσιακούς ιστούς και να διανύει πάνω τους μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και άλλοι παράγοντες είναι επίσης κρίσιμοι για την επιβίωση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, όπως η ταχύτητα του κύκλου ζωής του κάθε είδους, το εύρος των επιλογών τροφής, το πόσο αποτελεσματικά ανταγωνίζονται για πόρους όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με άλλα είδη και πόσο προσαρμόσιμες είναι οι απαιτήσεις για τους βιοτόπους τους.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, η ερευνητική ομάδα προβλέπει για παράδειγμα ότι το ποντίκι του δάσους του είδους Apodemus sylvaticus θα επιβιώσει σε όλη την Ευρώπη με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από τον ευρωπαϊκό σκίουρο.

Το πρώτο είδος μπορεί να ζήσει σχεδόν οπουδήποτε, τρέφεται με πολλά διαφορετικά τρόφιμα, έχει γρήγορο κύκλο αναπαραγωγής και ταξιδεύει αποστάσεις. Το δεύτερο είδος, ωστόσο, περιορίζεται σε λιβάδια, κάτι που περιορίζει δραστικά τις επιλογές του.

Διαφήμιση