Αρχική Ανακύκλωση Σωκ. Φάμελλος: Στόχος η ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων

Σωκ. Φάμελλος: Στόχος η ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων

0
Διαφήμιση

Στην ανακύκλωση του 50% των απορριμμάτων στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νέο νομοσχέδιο που θα καταθέσει.

O συντονισμός για την επίσπευση υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων, συζητήθηκαν εκτενώς, στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το πρωί στην Καβάλα το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με τη συνδρομή των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης, τον Δήμο Καβάλας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου.

«Με τα κατάλληλα εργαλεία η χώρα μας επιδιώκει τον στόχο του 50% στην ανακύκλωση των υλικών, της διαλογής τους δηλαδή στην πηγή και της αξιοποίησής τους» είπε και πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν οι χωροθετήσεις, που προτείνονται στους Δήμους και τους φορείς διαχείρισης (η ΔΙΑΑΜΑΘ εν προκειμένω για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), ενώ έκανε λόγο για «έτοιμα έργα», όσον αφορά τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), αφού έχει γίνει σχετική προετοιμασία από τα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών και πλέον θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση των Δήμων, ώστε να επικαιροποιήσουν τα σχέδιά τους.

Από το τέλος του 2017 κάδος για οργανικά απόβλητα υποχρεωτικά

«Από το τέλος του 2017» τόνισε με έμφαση ο υπουργός, «υποχρεωτικά όλοι οι Δήμοι, οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα εστίασης, θα έχουν έναν καινούργιο κάδο για τα οργανικά απόβλητα. Θα μαζεύονται τα τρόφιμα για να δημιουργείται λίπασμα χρησιμοποιήσιμο, όμως πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την αξιοποίηση των αποβλήτων. Υπάρχει για το σκοπό αυτό διαθέσιμο κονδύλι, ύψους ενός δισ. ευρώ. Η χώρα μας δεν μπορεί να παραμείνει στον μεσαίωνα της ταφής των απορριμμάτων. Δεν έχουμε περιθώριο να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πληρώνει 100 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράνομες χωματερές και αυτό γιατί δεν έχει προχωρήσει την ανακύκλωση.

Για τον λόγο αυτό αναμένεται να δοθούν, μέσω του νέου νόμου, κίνητρα ώστε και τα δημοτικά τέλη να εξαρτώνται από το κατά πόσο κάνει ανακύκλωση ο καθένας, ενώ ως αντικίνητρο ο κ. Φάμελλος ανέφερε τα πρόστιμα που μας επιβάλλονται συνεχώς από την ΕΕ.

Διαφήμιση