Αρχική Επιχειρείν Ρωσική έκθεση για τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα: Τι προοπτικές ανοίγονται

Ρωσική έκθεση για τις επιχειρηματικές σχέσεις με την Ελλάδα: Τι προοπτικές ανοίγονται

0
Διαφήμιση

Tο ενδιαφέρον ομίλων και από τις δυο πλευρές να αναπτύξουν παραπέρα τις μεταξύ τους επιχειρηματικές σχέσεις αντανακλά η Ετήσια Έκθεση για την Οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ολοκλήρωσε μέσα Ιούλη το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Αφορά κατά βάση το 2016 αλλά δίνει και σχετικές κατευθύνσεις ακριβώς για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών τέτοιων συναλλαγών, παρουσιάζοντας και ένα πανόραμα ομίλων και επιχειρηματιών που λειτουργούν ως γέφυρες μεταξύ των 2 μερών.

Δίνει, επίσης, τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένους τομείς για την επιχειρηματικότητα, αλλά και τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι επενδυτές.

Οικονομικά στοιχεία

Σε αυτή τη βάση και όπως αναφέρεται στην Έκθεση: Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η πτωτική πορεία του διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας -Ρωσίας συνεχίστηκε και κατά το 2016, παρουσιάζοντας όμως σημάδια επιβράδυνσης. Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκε κατά 16,8% σε όρους αξίας και ανήλθε σε 3,6 δισ. ευρώ. Σημαντική,ωστόσο,εξέλιξη κατά το περασμένο έτος ήταν η επιστροφή των ελληνικών εξαγωγών σε θετικό έδαφος μετά από 3 έτη συνεχούς πτώσης.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν μικρή άνοδο της τάξης του 1,1% και διαμορφώθηκαν σε 215,5 εκ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από τη Ρωσία συνέχισαν να μειώνονται με ρυθμό 18% και ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Το εμπορικό ισοζύγιο, παρά τη βελτίωσή του κατά περίπου 612 εκ. ευρώ, παρέμεινε έντονα ελλειμματικό για την Ελλάδα.

Οι επιδόσεις αυτές του διμερούς εμπορίου αντανακλούν τις αρνητικές επιπτώσεις που συνεχίζουν να έχουν η ρωσική απαγόρευση εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χώρες της ΕΕ και άλλες χώρες που εφήρμοσαν κυρώσεις προς τη Ρωσία για τη στάση της στην κρίση της Ουκρανίας, η σημαντική υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, η οποία συνεχίστηκε και κατά το 2016, καθώς και η μείωση της εγχώριας ζήτησης λόγω της ύφεσης της ρωσικής οικονομίας.

Οσον αφορά στη σύνθεση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ενδύματα και εξαρτήματα της ένδυσης από γούνα κατέχουν την πρώτη θέση, με μερίδιο 21% επί των συνολικών εξαγωγών, σημειώνοντας μικρή μείωση 3% σε σχέση με το 2015. Ακολουθούν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά με μερίδιο 9%, τα ακατέργαστα καπνά με μερίδιο 7%, οι ανελκυστήρες με μερίδιο 3,6%, τα φύλλα και ταινίες από αργίλιο και οι σωλήνες από χαλκό με μερίδια 3,5%.

Από την πλευρά των εισαγωγών από τη Ρωσία, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν τα λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, με μερίδιο 70,6% επί του συνόλου, και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 13%, το αργίλιο (όχι σε κράμα και κράματα) με μερίδιο 7,8%, ο χαλκός με 1,5% και το σιτάρι και σμιγάδι με μερίδιο 1%.

«Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω παρατηρούμε τα εξής», αναφέρει η Εκθεση: «Η επιστροφή των ελληνικών εξαγωγών σε θετικό έδαφος οφείλεται κυρίως στην θεαματική αύξηση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές σωλήνων από χαλκό, τηλεφωνικών συσκευών, μαρμάρων, τσιγάρων, ελαιολάδου, απορροφητήρων και τσιμέντων».

«Όσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές προς Ελλάδα, οι οποίες ακολούθησαν επίσης πτωτική πορεία κατά 18%, παρατηρούμε ότι οι τρεις πρώτες δασμολογικές κατηγορίες, οι οποίες αφορούν προϊόντα ενέργειας, καταλαμβάνουν το συντριπτικό ποσοστό των ρωσικών εξαγωγών προς τη χώρα μας και ανέρχονται αθροιστικά στο 84% του συνόλου.

Το γεγονός δε αυτό αποτελεί διαχρονικό χαρακτηριστικό των ρωσικών εξαγωγών προς τη χώρα μας, αν και κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται μικρή μείωση του ποσοστού αυτού από τα επίπεδα του 92% που ήταν τα προηγούμενα έτη».

Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το απόθεμα ρωσικών Ξένων Αμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) στην Ελλάδα στις 31/12/2016 διαμορφώθηκε στα 683 εκ. δολάρια ΗΠΑ, αυξημένο κατά 8,9% από το τέλος του 2015 (629 εκ. δολάρια ΗΠΑ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,2% των συνολικών ρωσικών ΞΑΕ στο εξωτερικό.

Κατά το 2016, στην Ελλάδα εισέρρευσαν ρωσικές ΞΑΕ αξίας 15 εκ. δολαρίων ΗΠΑ (2015: 12 εκ. δολ.), που αντιστοιχεί στο 0,1% των συνολικών εξερχόμενων ρωσικών ΞΑΕ κατά το υπό εξέταση έτος.

Οι ρωσικές ΞΑΕ στην Ελλάδα κατευθύνονται κυρίως στους τομείς της ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό και τα ακίνητα, καθώς και τον τομέα των τροφίμων.

Κατά τομείς και με βάση όσα γράφει η Έκθεση:

— Ενέργεια: Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενεργείας ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Κοπελούζου και 50% στη ρωσική Gazprom. Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS ΑΕ ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως στόχο της την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.

— Τραπεζικός τομέας: η Bank Kedr έλαβε το 2007 άδεια έναρξης τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα. Η Bank Kedr ιδρύθηκε το 1991 και είναι η 143η τράπεζα της Ρωσίας με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού της. Ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλυτέρων ρωσικών εμπορικών τραπεζών βάσει των καταθέσεων.

Επίσης, το Μάιο του 2011 ο όμιλος ICT ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους τομείς ενέργειας και ορυχείων, ενώ ο ιδιοκτήτης του Alexander Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Ρωσία OTKRITIE FC BANK, απέκτησε το 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

— Τηλεπικοινωνίες: η ρωσική Sistema Holding είναι παρούσα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω των θυγατρικών της Concern Sitronics και Komstar. H Concern Sitronics εξαγόρασε στις 30/6/2006 το 51% της ελληνικής ΙΝΤRACOM TELECOM έναντι 120 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, η ρωσική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία JSC Komstar εξαγόρασε το 51% της Hellas On LineAΕ (HoL) έναντι τιμήματος 47,9 εκ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Sistema τοποθετείται στην ελληνική αγορά ως βασικός ανταγωνιστής του ΟΤΕ.

— Οπλικά συστήματα: πέραν των ανωτέρω, η Rosoboronexport, η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής ρωσικών οπλικών συστημάτων,έ χει συστήσει θυγατρική στην Ελλάδα, την Rosoboron Service -Hellas.

— Ακίνητα/Τουρισμός: το 2013 ο Dmitry Ribolovlev αγόρασε για 115 εκ. ευρώ το νησί Σκορπιός από την Αθηνά Ωνάση.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (κατά 50% ανήκει στο γερμανικό όμιλο TUI) και το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Nataly Tours ανακοίνωσαν την από κοινού έναρξη επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι σκοπεύουν σε διάστημα πενταετίας να κατασκευάσουν στη χώρα μας 20 νέα ξενοδοχεία, το δε ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2δισ.ευρώ.

Ο όμιλος Mouzenidis «κυρίαρχος» – όπως χαρακτηρίζεται στην Εκθεση – εδώ και χρόνια της διμερούς τουριστικής αγοράς μέσω του Mouzenidis Travel πρόσθεσε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο του την αεροπορική εταιρεία Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.

Επίσης, ο μεγάλος ρωσικός όμιλος Agroinvest-MIRUM επένδυσε ήδη το ποσόν των 100 εκ. ευρώ με αρχικό σχέδιο επένδυσης 400 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο 2008 η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγόρασε τμηματικά 2.000 στρέμματα στην Ανατολική Κρήτη, πλησίον της ξενοδοχειακής μονάδας «Elunda Domes».

«H συγκεκριμένη επένδυση λόγω προβλημάτων (πρόβλημα παραμεθόριας περιοχής, χωροταξικά προβλήματα) προχωρά, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνον εν μέρει», προστίθεται στην Εκθεση.

Πρόσφατα, ο ρωσικός όμιλος «wimm bill Dann» , εξαγόρασε την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ. Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη εξαγόρασε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, εκμίσθωσε για ένα έτος το Ξενοδοχείο «Macedonia Palace» και κέρδισε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης για το «Ξενία» στο Παλιούρι.

«Σημαντικό καταγράφεται επίσης το ενδιαφέρον ρωσικών ομίλων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του «Λιμένος Θεσσαλονίκης» (σ.σ: η Εκθεση δεν είχε προλάβει την εξαγορά του λιμένα από ρωσικά κεφάλαια), «Περιφερειακά αεροδρόμια» κλπ.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι το αρχικά εκπεφρασμένο ενδιαφέρον των Ρωσικών Σιδηροδρόμων RZD να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ) δεν υλοποιήθηκε, καθώς η εταιρεία δεν κατέθεσε τελικώς δεσμευτική προσφορά κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο 2016».

Και η Έκθεση καταλήγει στη σχετική ενότητα για τις ρωσικές ΞΑΕ στην Ελλάδα: «Οφείλει να επισημανθεί τέλος το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ρώσοι για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό, γεγονός που έχει καταστήσει ήδη την Ρωσία υπ’ αριθμό 1 στόχο των δραστηριοποιούμενων στο τομέα του real estate της χώρας μας»

Ελληνικές επενδύσεις στην Ρωσία

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η αξία του αποθέματος ελληνικών ΞΑΕ στη Ρωσική Ομοσπονδία στις 30.06.2016 διαμορφωνόταν στα 154 εκ. δολάρια ΗΠΑ, αυξημένο ελαφρώς κατά 3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2015 (150εκ. δολάρια ΗΠΑ).

Η Εκθεση συνεχίζει: «Κατά το 2016, σημειώθηκε εκροή ελληνικών ΞΑΕ αξίας 0,24εκ. δολαρίων ΗΠΑ από τη Ρωσία. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία, οι οποίες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο, κατευθύνονται κυρίως στους τομείς των τροφίμων, της κλωστοϋφαντουργίας, των κατασκευών.

Σημαντικές επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Ρωσία από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων και κεφάλαιο που έχει εισαχθεί κυρίως μέσω Κύπρου, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας. Οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια είναι περίπου 70».

«Η μεγαλύτερη ελληνική επένδυση στην Ρωσία και από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, εξαιρουμένου του ενεργειακού τομέα, ανήκει στην “Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως – 3Ε”, η οποία μέσω της θυγατρικής COCA-COLA HBC Eurasia έχει τα δικαιώματα επί των σημάτων της Coca Cola για το σύνολο της επικρατείας.

Διαθέτει 11 εργοστάσια εμφιάλωσης και απασχολεί 13.000 εργαζόμενους. Το 2004 πραγματοποίησε από κοινού με την The Coca Cola Inc. των ΗΠΑ την μεγαλύτερη τότε ξένη επένδυση στην Ρωσία (εξαιρουμένου του ενεργειακού τομέα) εξαγοράζοντας την εταιρεία παραγωγής χυμών Multon. Η Multon κατέχει την 2η θέση στην αγορά χυμών της Ρωσίας.

Επί πλέον, εταιρική παρουσία στην Ρωσία έχει και η Frigoglass (LLC FRIGOGLASS EURASIA), θυγατρική της 3Ε, η οποία την προμηθεύει με επαγγελματικά ψυγεία για την διάθεση των προϊόντων της.

Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στην πόλη Orel νοτίως της Μόσχας. Το 2011 η εταιρεία εγκαινίασε νέο εργοστάσιο στην περιοχή του Ροστόβ. Ταυτόχρονα,ανακοίνωσε την πρόθεσή της όπως μεταξύ 2012-2016 επενδύσει 3 δις $ Η.Π.Α. στην Ρωσική οικονομία. Συνολικά, το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 4 δις $ Η.Π.Α».

Ακόμα, «Η εταιρεία “Chipita” διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Αγ. Πετρούπολη από την οποία διοχετεύει τα προϊόντα της (είδη snacks και αρτοποιίας -ζαχαροπλαστικής) σε πολύ μεγάλο αριθμό σημείων πωλήσεως. Επίσης, πραγματοποιεί και εξαγωγές. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ».

«Ως σημαντικές επίσης επιχειρήσεις, όσον αφορά το επενδυμένο κεφάλαιο, θεωρούνται η εταιρεία υφασμάτων και λευκών ειδών “TOGAS” (με 90 καταστήματα και με σημαντικό κανάλι διανομής λευκών ειδών), η Intracom, η Τσιμεντοβιομηχανία “PROMETHEUS” (με εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου στο Βολγκογκράντ), τα “ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ”».

Παρακάτω: «Τον Ιανουάριο του 2011 υπεγράφη επίσης συμφωνία παραχώρησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΕ – ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ για τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Yanino της επαρχίας Λένινγκραντ της Αγίας Πετρούπολης.

Επίσης θυγατρική του Ομίλου ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 7% διεθνούς κοινοπραξίας, συμμετέχει σε έργο ανακαίνισης του αεροδρομίου Pulkovo της Αγίας Πετρούπολης.

Αναφέρεται επίσης η παρουσία των τραπεζών PIRAEUS και EUROBANK (με Γραφεία Αντιπροσωπείας), οι εταιρείες Lapin House, Oxette, BSB, με εμπορικά καταστήματα, η εταιρεία ηλεκτρονικού λογισμικού Velti κ.α.

Περαιτέρω προοπτικές

Στην ενότητα «ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» η Έκθεση σημειώνει:

«Όσον αφορά τις δυνατότητες προσέγγισης της αγοράς της χώρας εκ μέρους των Ελλήνων επιχειρηματιών μεμονωμένα ή συλλογικά, και ενίοτε με την αρωγή των δημοσίων φορέων, πρέπει να επισημανθεί ότι η ρωσική οικονομία παραμένει τόσο στην πράξη όσο και στην νοοτροπία μία σε μεγάλο βαθμό κρατικά διευθυνόμενη οικονομία.

Τα τεράστια εμπόδια φυτοϋγειονομικών / τεχνικών προδιαγραφών που τίθενται κατά καιρούς στις εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, η συνεχής μεταβολή των ισχυόντων κανονισμών, η παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης μόνο στη ρωσική γλώσσα, καθώς και η απαίτηση όλες οι φόρμες και αιτήσεις που πρέπει να υποβληθούν κατά την εισαγωγή να είναι επίσης στη ρωσική, τα πάσης φύσεως γραφειοκρατικά εμπόδια είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Παρά ταύτα παραμένουν τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα – ευκαιρίες της Ρωσικής οικονομίας, τα οποία συνοπτικά έχουν ως εξής: Μεγάλη αγορά. Νέα αγορά. Μεγάλη ροπή προς κατανάλωση. Ενδιαφέρον για νέα προϊόντα, τρόπους ζωής, προσλαμβάνουσες παραστάσεις κλπ».

«Συνδυάζοντας τα ανωτέρω», γράφει η Έκθεση, «προκύπτει ότι η Ρωσική αγορά δεν ενδείκνυται για πρόσκαιρες και ευκαιριακές εξαγωγές, αλλά προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία οι προσπάθειες διείσδυσης των επιχειρήσεων της χώρας μας στη Ρωσική αγορά, με την αρωγή των εκάστοτε υποστηρικτικών δημοσίων υπηρεσιών (Γραφείο ΟΕΥ, Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας, Εμπορικά Επιμελητήρια κλπ) απαιτείται καλός σχεδιασμός και επιμονή.

Στην πράξη,οι δυνατότητες της χώρας μας να επωφεληθούν των ως άνω δυνατοτήτων που προσφέρει η εσωτερική αγορά της Ρωσίας, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς που κατά τη γνώμη μας υπήρχε ανέκαθεν απόλυτο πλεονέκτημα:

α) τρόφιμα, όπου η εγχώρια παραγωγή δεν είναι εν γένει σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του εγχώριου καταναλωτικού κοινού τόσο σε ποσότητα όσο και (με τη σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου) σε ποιότητα. Η επιβολή της απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία βεβαίως δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για σειρά προϊόντων αυτής της κατηγορίας.

β) άλλα επιμέρους καταναλωτικά αγαθά, όπως γούνες, δομικά υλικά, ανελκυστήρες κλπ

γ) τουρισμός, με ιδιαίτερη έμφαση στον ιατρικό και τον εκκλησιαστικό τουρισμό

δ) τουριστικά ακίνητα».

Συμπληρώνοντας τις τέτοιες οδηγίες, η Έκθεση γράφει και τα εξής:

«Ανά επί μέρους τομέα και όσον αφορά τα τρόφιμα αλλά και τα επιμέρους καταναλωτικά αγαθά για τα οποία υπάρχει ζήτηση στην Ρωσία, ιδιαίτερη έμφαση οφείλει να δοθεί στο συντονισμό της προσπάθειας υπέρβασης των γνωστών εμποδίων (τελωνειακή διασάφηση, πιστοποίηση προϊόντων και δειγμάτων, πληρωμή entrance fees στα σουπερμάρκετ κλπ), τους οποίους ο εκάστοτε μικρός εξαγωγέας δεν είναι συνήθως σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του με αποτέλεσμα να παραιτείται των προσπαθειών εισόδου στην αγορά της Ρωσίας.

Επίσης τονίζεται, όσον αφορά στις προωθητικές ενέργειες που θα ληφθούν στο μέλλον, η ανάγκη όπως χάριν αποτελεσματικότητας αυτές επικεντρώνονται σε ένα κλάδο οικονομικής δραστηριότητας κάθε φορά. Στο μέτρο δε που η αγορά της Μόσχας, για πολλά από τα προϊόντα ενδιαφέροντός μας, μεταξύ των οποίων και των τροφίμων,παρουσιάζει σημάδια κορεσμού, προκύπτει άμεσα η ανάγκη προσέγγισης της αγοράς των πόλεων της ρωσικής περιφέρειας.

Στον τουρισμό, πέρα από την επιδίωξη – στο μέτρο που δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της συνθήκης Shengen – απάλειψης των πλεονεκτημάτων που χαίρουν ανταγωνίστριες με εμάς χώρες,λόγω ευνοϊκότερου καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου, υπάρχει το θέμα της επέκτασης των αεροπορικών δρομολογίων ιδίως την καλοκαιρινή περίοδο.

Όσον αφορά στον τομέα της κατοικίας, πέρα από το πάγιο αίτημα για μείωση της γραφειοκρατίας που συνδέεται με την απόκτηση τίτλου στην χώρα μας από ξένο υπήκοο, πρόσθετα ευεργετικά αποτελέσματα θα έχει η προσέλκυση του ενδιαφέροντος χρηματοδότησης τέτοιων επενδύσεων και από ρωσικές τράπεζες.

Ειδικής μνείας χρήζει επίσης ο τομέας των κατασκευών. Τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε επίπεδο Περιφερειακών Κυβερνήσεων και Δημοτικών Αρχών προκηρύσσονται κατά καιρούς σημαντικά κατασκευαστικά έργα. Η επιτυχία των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στους σχετικούς διαγωνισμούς εκτιμάται πιθανότερη όσο συστηματικότερη και μακρόπνοη είναι η προηγηθείσα καλλιέργεια της σχέσης τους με τις εκάστοτε εδώ αναθέτουσες αρχές».

Διαφήμιση