Αρχική Περιβάλλον Ο μεγαλύτερος ρυπογόνος στην Ευρώπη είναι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Ο μεγαλύτερος ρυπογόνος στην Ευρώπη είναι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

0
Διαφήμιση

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλη την Ευρώπη είναι υπεύθυνοι για τις μεγαλύτερες ποσότητες βασικών ρύπων που εκλύονται στον αέρα, σύμφωνα με μια ενημέρωση και τα επικαιροποιημένα δεδομένα βιομηχανικής ρύπανσης που δημοσιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Παρόλο που η ΕΕ σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική για τα έτη 2020 και 2030, η ενημέρωση υπογραμμίζει ότι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα παραμένουν υπεύθυνοι για τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), διοξειδίου του θείου (SO2) Οξείδια (NOx) στο περιβάλλον.

 pollusion 1

Το 2015, η Bełchatów (Πολωνία) κυκλοφόρησε τα υψηλότερα ποσά για αυτούς τους τρεις ρύπους, ενώ οι Drax (Ηνωμένο Βασίλειο), Jänschwalde (Γερμανία) και Kozienice (Πολωνία) απαριθμήθηκαν ως οι πρώτες ρυπογόνες εγκαταστάσεις για καθέναν από αυτούς τους τρεις ρύπους. Από τις 65 οικονομικές δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο E-PRTR, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ήταν υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες εκπομπές SO2 και NOx στην Ευρώπη και περιλάμβαναν όλες -εκτός από μία -από τις εγκαταστάσεις που απελευθερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του CO2.

pollusion 3

Ο άνθρακας παραμένει το πλέον χρησιμοποιούμενο καύσιμο σε μεγάλες μονάδες καύσης – μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια ή μεγάλα χημικά εργοστάσια και χαλυβουργεία – παρά το γεγονός ότι μειώνεται το ποσοστό των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, αυτές οι εγκαταστάσεις βελτίωσαν σημαντικά την περιβαλλοντική τους απόδοση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, απελευθερώνοντας λιγότερες εκπομπές στον αέρα ανά μονάδα κατανάλωσης ενέργειας. Η χρήση βιομάζας στα εργοστάσια καύσης παραμένει μικρή, αλλά αυξήθηκε τρεις φορές μεταξύ 2004 και 2015.

pollusion 4

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι μισές από τις εγκαταστάσεις που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκλύσεις ρύπανσης από τον αέρα και το νερό βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο (14 εγκαταστάσεις), Γερμανία (7), Γαλλία (5) και Πολωνία (5).

Πρόσφατα αναφερόμενα στοιχεία διαπίστωσαν επίσης ότι οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων ήταν υπεύθυνες για τις υψηλότερες ποσότητες ολικού αζώτου, φωσφόρου και οργανικού άνθρακα που απελευθερώθηκαν στο νερό. Οι πιο ρυπογόνες από αυτές τις εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία.

pollusion 5

Να σημειωθεί ότι η ενημέρωση του ΕΟΠ με τίτλο «Εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον από τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα» ανέλυσε τα στοιχεία για τις εκπομπές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των πετροχημικών διυλιστηρίων και των μονάδων επεξεργασίας μετάλλων που τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλλουν σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

pollusion 6

Η ανάλυση βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2015 που προστέθηκαν προσφάτως στο ευρωπαϊκό ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων (E-PRTR). Το μητρώο περιέχει στοιχεία που αναφέρουν ετησίως 35.000 βιομηχανικές εγκαταστάσεις πάνω από 65 οικονομικές δραστηριότητες σε όλη την ΕΕ, συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Σερβία.

 

https://www.eea.europa.eu/highlights/coal-fired-power-plants-remain https://www.aweimagazine.com/press-release/coal-fired-power-plants-top-industrial-polluters

Διαφήμιση