Αρχική Καινοτομία Νανοϋλικό δημιουργεί «πανοπλίες» κατά της ακτινοβολίας για αστροναύτες

Νανοϋλικό δημιουργεί «πανοπλίες» κατά της ακτινοβολίας για αστροναύτες

0
Διαφήμιση

Αυστραλοί επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νανο-υλικό που περιέχει την ικανότητα να αντανακλά ή να μεταδίδει φως κατά βούληση, μέσω ελέγχου θερμοκρασίας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των αστροναυτών από τις ακτινοβολίες του διαστήματος και όχι μόνο!

Μια ομάδα οκτώ επιστημόνων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), που εργάστηκαν για το έργο για δύο χρόνια, ολοκλήρωσαν με επιτυχία το στόχο τους.

Ο επικεφαλής ερευνητής Mohsen Rahmani πληροφόρησε ότι το νανοϋλικό αυτό είναι τόσο λεπτό που εκατοντάδες στρώματα μπορούν να χωρέσουν στη μύτη μιας καρφίτσας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους επιφάνεια- περιλαμβανομένων διαστημικών στολών.

Όπως δήλωσε: “Ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία αυτού του λεπτού στρώματος, είμαστε σε θέση να ελέγξουμε τις οπτικές ιδιότητες αυτών των λεπτών σωματιδίων έτσι ώστε ολόκληρη η επιφάνεια να μπορεί είτε να διέρχεται είτε να αντανακλάει το εισερχόμενο φως όταν χρειάζεται”.

nanoiliko 3

Το υλικό επιτρέπει επίσης στην επιφάνεια να γίνει άμεσα διαφανή και εν συνεχεία να γυρίσει πίσω στην αρχική της κατάσταση μετά από λίγα λεπτά. Στις ζεστές μέρες, τα παράθυρα μπορούν να μετατραπούν σε καθρέφτες για να αντανακλούν το φως του ήλιου και να διατηρούν τη θερμότητα έξω.

Σύμφωνα με την The Australian, αυτό το χαρακτηριστικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τη θερμοκρασία στα αυτοκίνητα που σταθμεύουν στον ήλιο. Όπως λέει ο δρ. Rahmani, αυτό το νανοϋλικό θα αντανακλούσε το φως που ταξιδεύει από κάθε πλευρά, καθώς ένα παράθυρο θα μπορούσε να μετατραπεί σε καθρέφτη και στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Δρ. Rahmani, αν οι άνθρωποι επενδύσουν σωστά, το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν δύο έως τρία χρόνια. Η έρευνά τους έχει δημοσιευτεί στο Advanced Functional Materials.

nanoiliko 4

“Η εφεύρεσή μας έχει πολλές πιθανές εφαρμογές, όπως η προστασία αστροναυτών ή δορυφόρων με εξαιρετικά λεπτή μεμβράνη που μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να αντικατοπτρίζει την επικίνδυνη υπεριώδη ή υπέρυθρη ακτινοβολία σε διαφορετικά περιβάλλοντα”, δήλωσε ο Δρ Rahmani.

Μιλώντας για την προστασία των αστροναυτών από τις διαστημικές ακτινοβολίες, ο Δρ. Rahmani ισχυρίστηκε ότι η πρόσφατη τεχνολογία προστασίας των σωμάτων εξαρτάται από την απορρόφηση επιβλαβούς ενέργειας αντί να την αντανακλά. “Η τεχνολογία μας αυξάνει σημαντικά το όριο αντίστασης έναντι της επιβλαβούς ακτινοβολίας σε σύγκριση με τις σημερινές τεχνολογίες, οι οποίες βασίζονται στην απορρόφηση της ακτινοβολίας με παχιά φίλτρα”.

nanoiliko 1

Αυτή η εφεύρεση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για εξοικονόμηση ενέργειας θέρμανσης και για την ψύξη των σπιτιών. Σύμφωνα με τον Andrey Miroshnichenko, τον συν-ερευνητή, η καινοτομία άνοιξε τις πόρτες για την ολοκλήρωση νέας σειράς εφευρέσεων όπως αρχιτεκτονικές εφαρμογές και εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας, δήλωσε η Science Daily.

“Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να ελέγξετε την ποσότητα φωτός που διέρχεται από τα παράθυρα του σπιτιού σας σε διαφορετικές εποχές”, σημείωσε ο Δρ Miroshnichenko.

https://www.youtube.com/watch?v=cpXRifjaKhk

 

Πηγές: http://www.abc.net.au/news/2017-07-05/nanotechnology-could-turn-windows-into-mirrors/8679502 http://www.brecorder.com/2017/07/06/357617/new-nano-material-made-to-protect-astronauts-in-space/

Διαφήμιση