Αρχική Επιστήμη Κέντρο νανοτεχνολογίας για 14η φορά η Θεσσαλονίκη: Το 2020 θα υπερβεί τα...

Κέντρο νανοτεχνολογίας για 14η φορά η Θεσσαλονίκη: Το 2020 θα υπερβεί τα 5 τρις ευρώ η Νανοεπιστήμη!

0
Διαφήμιση

Σε παγκόσμιο κόμβο καινοτομίας αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά η Θεσσαλονίκη, που φιλοξένησε για 14η χρονιά το Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογίας το διάστημα 1-8 Ιουλίου 2017 στο ξενοδοχείο Porto Palace Thessaloniki. Το παρόν έδωσαν περισσότεροι από 1000 σύνεδροι απ όλο τον κόσμο και εκπρόσωποι 50 και πλέον εταιρειών, συμμετέχοντας σε σειρά επιστημονικών, τεχνολογικών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων με θεματικό άξονα πάντα τις νανοτεχνολογίες, τα οργανικά ηλεκτρονικά και τη νανοϊατρική.

 

Στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών, που σηματοδότησε την έναρξη του Συνεδρίου, το Σάββατο 1η Ιουλίου, πήραν μέρος 100 φοιτητές και ερευνητές από 65 χώρες, ενώ καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου και της παράλληλης έκθεσης νανοτεχνολογίας έλαβαν χώρα περισσότερες από 200 B2B συναντήσεις.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου, μεταξύ άλλων περιελάμβανε, special workshops που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον συνέδρων, καλύπτοντας πλήθος διαφορετικών θεματικών ενοτήτων όπως:

• Εργαστήριο Φωτονικών Ολοκληρωμένων Κυκλωμάτων (4 Ιουλίου)

• Εργαστήριο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και Εμπορευματοποίησης (6-7 Ιουλίου)

• Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (6-7 Ιουλίου)

• Εργαστήριο Παρουσίασης Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από Ελληνικούς φορείς και Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Συνδυασμένη Δράση μεταξύ Ευρωπαϊκών Η2020 και Εθνικών Κεφαλαίων στα πλαίσια της ‘Εξυπνης Εξιδείκευσης» (7 Ιουλίου)

• Εργαστήριο για την χάραξη ενός πλαισίου Συνεργασίας σε επίπεδο ‘Ερευνας μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής στον τομέα των Νανοκατασκευών (7 Ιουλίου)

«Η νανοτεχνολογία πέρα από τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις και λύσεις που δίνει στα προβλήματα της κοινωνίας, δημιουργεί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της μια αγορά (στην ενέργεια, τον φωτισμό, τα ηλεκτρονικά, την πληροφορική κι επικοινωνίες, την ιατρική και την υγεία, τα τρόφιμα και τη γεωργία, τα υλικά – κατασκευές και κτίρια, τον τουρισμό και πολιτισμό, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την εθνική άμυνα κι ασφάλεια), με μέγεθος μεγαλύτερο από 3 τρις ευρώ το 2016 (το 2020 θα υπερβεί τα 5 τρις ευρώ), περισσότερες από 600.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε όλη την Υδρόγειο και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν στη διοργάνωση περίπου 800-1000 σύνεδροι από όλον τον κόσμο, οι οποίοι κάνουν τουλάχιστον πέντε διανυκτερεύσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την πόλη για μία εβδομάδα σε διεθνές επιστημονικό κέντρο νανοτεχνολογίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20%-25% των συνέδρων επιστρέφει κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη με τις οικογένειές του και παραμένει στην Ελλάδα για μία ή δύο εβδομάδες, κάνοντας διακοπές σε όμορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως τη Χαλκιδική ή ακόμη και τη Θάσο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους 800-1000 συνέδρους, το 30%-40% επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη σε κάθε διοργάνωση του Συνεδρίου τα τελευταία χρόνια, ενώ περίπου το 50%-60% των συνέδρων είναι καινούργιοι.

Σε προηγούμενες διοργανώσεις του, το Συνέδριο υπολογίζεται ότι είχε αφήσει στη Θεσσαλονίκη περί το 1,5-2 εκατ. ευρώ σε μία εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο Νανοτεχνολογίας διοργανώνεται από το 2004 στην πόλη της Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας και του Κέντρου Οργανικών Ηλεκτρονικών LTFN του ΑΠΘ με διευθυντή τον Καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη και την υποστήριξη του Δικτύου Έρευνας & Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ με περισσότερα από 550 μέλη-οργανισμούς από όλη την υδρόγειο, του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και άλλων διεθνών τεχνολογικών φορέων και πανεπιστημίων.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της διεξαγωγής, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης δήλωσε «Για μία ακόμη χρονιά ολοκληρώθηκαν με τεράστια επιτυχία οι παράλληλες δράσεις του NANOTEXNOLOGY 2017 που συγκέντρωσαν διακεκριμένους διεθνώς επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων από όλη την υδρόγειο καθώς και φορείς χάραξης πολιτικής και χρηματοδότησης.

Το NANOTEXNOLOGY, ως ζωντανός οργανισμός, εξελίσσεται παράλληλα με τις σύγχρονες τάσεις της τεχνολογίας και τις ανάγκες της κοινωνίας και εμπλουτίζει συνεχώς την θεματολογία του με νέα γεγονότα, όπως αυτά που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες του NANOTEXNOLOGY 2018, το οποίο θα λάβει χώρα 30 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2018 στη Θεσσαλονίκη».

Διαφήμιση