Αρχική Ανακύκλωση Ένα καινοτόμο πρόγραμμα κομποστοποίησης από τον Δήμο Βριλησσίων

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα κομποστοποίησης από τον Δήμο Βριλησσίων

0
Διαφήμιση

«Τίποτα δεν πάει χαμένο από τα σκουπίδια». Με αυτό το σύνθημα ο δήμος Βριλησσίων είναι ο πρώτος δήμος της Αττικής που προωθεί και υλοποιεί το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κομποστοποίησης «Διαλογή στην Πηγή», με την εγκατάσταση δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή τους σε αξιοποιήσιμα υλικά.

Επίσης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «Πληρώνω όσο Πετάω» (LIFE PAYT) θα τοποθετήσει πιλοτικά και κλειδωμένους κάδους που θα χρησιμοποιούνται με κατάλληλες ηλεκτρονικές κάρτες για μέτρηση του όγκου απορρίμματος και συνδεόμενα οφέλη με τη μείωση των απορριμμάτων.

Συμβάλλοντας έτσι και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών διαχείρισης απορριμμάτων κι ενός δικαίου συστήματος κοστολόγησης που συνδέεται με την παραγωγή απορριμμάτων κάθε πολίτη, ενώ παράλληλα, προκαλεί οφέλη χιλιάδων ευρώ και μείωση στα δημοτικά τέλη!

003

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν σε ημερίδα με θέμα «ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ» που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων, στο πλαίσιο της δράσης «ΦΥΣΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ» του Πιλοτικού Προγράμματος Κομποστοποίησης Διαλογή στην Πηγή που υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και αφορά στην εγκατάσταση και αξιοποίηση του δικτύου καφέ κάδων χωριστής συλλογής των οικιακών οργανικών αποβλήτων.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ κ. Αριστείδης Βρούστης, ο συνεργάτης του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Βασίλης Λιόγκας και η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Μετσόβειου Πολυτεχνείου κα. Μαρία Λοϊζίδου.

maniatopoulos

Ξένος Μανιατογιάννης, Δήμαρχος Βριλησσίων

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Αλέξης Μαυραγάνης «Από τους πρώτους μήνες του προγράμματος τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και θετικά με περισσότερους από 700 τόνους για το 2016 να έχουν μετατραπεί σε ένα νέο προϊόν, υψηλής ποιότητας κομπόστ (Φυσικό Λίπασμα), ποσότητα που διαφορετικά θα είχε οδηγηθεί στις χωματερές, ενώ από τη διαδικασία αυτή τα δημοτικά τέλη έχουν ήδη μειωθεί κατά 5% για το τρέχων έτος. 

Για τη δημοτική αρχή, το μεγάλο στοίχημα είναι η νέα γενιά, γι’ αυτό υλοποιούμε συνέχεια δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών, με επίκεντρο τα παιδιά που είναι ο ιδανικός επεξεργαστής και αναμεταδότης κάθε θετικού μηνύματος».

broustis

Αριστείδης Βρούτσης, Περιφερειακός Σύμβουλος & Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ΕΔΣΝΑ

Την ίδια μέρα, στο Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, παιδιά από το Δήμο Βριλησσίων συμμετείχαν σε «έξυπνα» διαδραστικά παιχνίδια της Κοιν.Σ.Επ. knowl μαθαίνοντας ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που τοποθετούνται στους καφέ κάδους καθώς και για τη διαδικασία και τα οφέλη της κομποστοποίησης.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.fisikolipasma.gr) υπάρχει διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό, που ξεχωρίζει για την ποιότητα του περιεχομένου και της αισθητικής του.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here