Αρχική Ενέργεια Στην κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας προχωράει η Νότια Κορέα

Στην κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας προχωράει η Νότια Κορέα

0
Διαφήμιση

Η Νότια Κορέα, μια από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, θα καταργήσει τα σχέδια για την προσθήκη πυρηνικών εργοστασίων, δήλωσε ο Μουν Τζάε-Ιν, ο οποίος προεκλογικά υποσχέθηκε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

Σήμερα η Κορέα λαμβάνει σήμερα περίπου το 30% της ενέργειάς της από την πυρηνική, αλλά με την εκλογή του νέου προέδρου η χώρα φαίνεται έτοιμη να μεταβεί σε ασφαλέστερες πηγές ενέργειας.

Ο Μουν Τζάε-Ιν, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τα σχέδια για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων και δεν θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των υφιστάμενων στη χώρα.

Η καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 στη γειτονική Ιαπωνία προκάλεσε ανησυχία στη Νότια Κορέα, καθώς πολλοί από τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας είναι μεγάλης ηλικίας χωρίς τεχνολογική αναβάθμιση.

Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της χώρας, πολλά από τα εργοστάσια βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και ένα πυρηνικό ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Σε αυτόν τον κίνδυνο προστίθενται τα σκάνδαλα διαφθοράς των κρατικών οργανισμών πυρηνικής ενέργειας κατά τα τελευταία χρόνια και η δημόσια ανησυχία για τους πολλούς σεισμούς που συνέβησαν στη Νότια Κορέα το 2016.

Η Νότια Κορέα έχει 25 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς θα πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους ή να ανανεωθούν μεταξύ 2020 και 2030, αφήνοντας την απόφαση στα χέρια του Μουν, στη διάρκεια της θητείας του από το 2017 έως το 2022. Το έργο παροπλισμού τους ωστόσο μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

«Θα καταργήσουμε την παροχή ηλεκτρισμού από ατομική ενέργεια και θα ανοίξουμε την πόρτα στην μετα-πυρηνική εποχή», δήλωσε ο Μουν στην τελετή παροπλισμού του Kori-1, του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα της Νότιας Κορέας.

 

 

Πηγές: http://energydesk.greenpeace.org/2017/06/19/south-korea-scrap-coal-nuclear-power/ https://www.nytimes.com/aponline/2017/06/18/world/asia/ap-as-skorea-nuclear-energy.html http://www.cnbc.com/2017/06/18/the-associated-press-south-korea-to-scrap-building-new-nuclear-power-plants.html https://www.ft.com/content/40871236-45da-11e7-8519-9f94ee97d996?mhq5j=e3

Διαφήμιση