Αρχική Καταστροφές Πώς θα επηρεάσει το κλίμα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία...

Πώς θα επηρεάσει το κλίμα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

0
Διαφήμιση

Αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα θα μπορούσε να επιφέρει η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Έρευνας της Ατμόσφαιρας του WHO Ντέον Τέρμπλανς, δήλωσε πως ο αριθμός αυτός είναι μία εκτίμηση καθώς δεν έχουν χρησιμοποιηθεί νέα μοντέλα για να αποτιμήσουν την πιθανή επίπτωση της απόφασης που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι επιπλέον 0,3 βαθμοί στην υπερθέρμανση, λόγω της απόσυρσης των ΗΠΑ», δήλωσε ο Τέρμπλανς σε τακτική συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, και είναι πιθανό ότι δεν θα συμβεί».

Η συμφωνία του Παρισιού, την οποία υπέγραψαν σχεδόν 200 χώρες το 2015, είχε σκοπό να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στους δύο βαθμούς ή και λιγότερο έως το 2100, σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κυρίως μέσω υποσχέσεων για περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ «μεγάλη απογοήτευση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας».

Ερωτηθείς αν ο Τραμπ έχει δίκιο όταν λέει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον χώρα στον κόσμο, ο Τέρμπαλνς είπε πως η ανακοίνωση του προέδρου ήταν περίπλοκη και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αναλυθεί.

«Σε προσωπικό επίπεδο ανησυχούμε, ως οργάνωση πιθανόν δεν είμαστε τόσο ανήσυχοι», είπε ο Τέρμπλανς.

«Μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ υπάρχουν προφανώς εξέχοντα μέλη που έχουν πει ανοικτά πως η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, συμβαίνει και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν πρόκειται να φύγει αν το αγνοήσουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του WMO Κλερ Νούλις.

Διαφήμιση