Αρχική Υγεία - Διατροφή Μια νέα εξέταση αίματος προβλέπει την εξέλιξη της νόσου Χάντινγκτον

Μια νέα εξέταση αίματος προβλέπει την εξέλιξη της νόσου Χάντινγκτον

0
Διαφήμιση

Η πρώτη εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέψει την έναρξη και εξέλιξη της νόσου του Χάντινγκτον, μιας κληρονομικής και ανίατης διαταραχής του εγκεφάλου, είναι γεγονός και αποτελεί επίτευγμα μιας διεθνής ομάδας επιστημόνων.

 

Το τεστ μετρά το επίπεδο μιας πρωτεΐνης (neurofilament light chain), η οποία απελευθερώνεται από τα κατεστραμμένα κύτταρα του εγκεφάλου των ασθενών λόγω της νόσου.

Οι ερευνητές, που παρακολούθησαν 366 ασθενείς επί τρία χρόνια σε διάφορες χώρες, διαπίστωσαν ότι το επίπεδο της εν λόγω πρωτεΐνης αυξάνεται σταδιακά κατά την πορεία της νόσου.

Μέχρι σήμερα οι καλύτεροι δείκτες που υπάρχουν για την παρακολούθηση της νόσου, είναι είτε η νευροαπεικόνιση είτε η μέτρηση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, όμως και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι πιο ακριβές και δύσκολες σε σχέση με ένα τεστ αίματος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι με τη βοήθεια του νέου τεστ θα δοκιμάσουν νέες θεραπείες για τη συγκεκριμένη πάθηση, η οποία είναι θανατηφόρα και μέχρι στιγμής ανίατη.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με επικεφαλής τον δρα Έντουαρντ Γουάιλντ του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας «The Lancet Neurology».

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίσθηκε ένας δυνητικός βιοδείκτης αίματος που ανιχνεύει τη νόσο Χάντινγκτον τόσο ισχυρά» δήλωσε ο Γουάιλντ.

Η ασθένεια του Huntington είναι μια θανατηφόρα γενετική νευρολογική ασθένεια. Αναπτύσσεται συνήθως κατά την ενηλικίωση και προκαλεί μη φυσιολογικές ακούσιες κινήσεις, ψυχιατρικά συμπτώματα και άνοια.

Περίπου 10.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν HD με περίπου 25.000 άτομα να βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι ανίατη και δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για να την επιβραδύνει.

Οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το HD προκαλείται από μία μόνο γνωστή γενετική μετάλλαξη και κάθε παιδί ενός φορέα της μετάλλαξης έχει 50% πιθανότητα να κληρονομήσει τη νόσο.

 

 

Πηγές: https://eurekalert.org/pub_releases/2017-06/ucl-btc060617.php http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/0617/080617-huntingtons-test http://www.bbc.com/news/health-40190598 http://economictimes.indiatimes.com/news/science/new-blood-test-can-predict-onset-of-huntingtons-disease/articleshow/59052987.cms http://jerseytribune.com/2017/06/08/blood-test-can-predict-onset-and-track-progression-of-huntingtons-disease/

Διαφήμιση