Αρχική Καταστροφές Η Ιαπωνία εξετάσει νόμο που υποστηρίζει την εμπορική φαλαινοθηρία

Η Ιαπωνία εξετάσει νόμο που υποστηρίζει την εμπορική φαλαινοθηρία

0
Διαφήμιση

Το ιαπωνικό κοινοβούλιο θα εξετάσει ένα νομοσχέδιο το οποίο εκφράζει την επιθυμία της κυβέρνησης να επαναλάβει την εμπορική φαλαινοθηρία. “Αυτό το νομοσχέδιο θέτει τα απαραίτητα στοιχεία για τη διεξαγωγή της φαλαινοθηρίας της επιστημονικής έρευνας με σταθερό και συνεχή τρόπο, προκειμένου να διεξαχθεί εμπορική φαλαινοθηρία”, αναφέρουν στελέχη του κοινοβουλίου.

Η Ιαπωνία θεωρεί ότι η φαλαινοθηρία αποτελεί πολιτιστικό της δικαίωμα και διεξάγει ετήσιες κυνηγετικές δραστηριότητες στο Νότιο και Ειρηνικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας ένα κενό στους κανόνες της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας που επιτρέπει την επιστημονική φαλαινοθηρία.

Η αλλαγή του εσωτερικού δικαίου στην Ιαπωνία δεν θα είχε καμία επίπτωση στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας, η οποία απαγορεύει ρητά την εμπορική φαλαινοθηρία.

Το νομοσχέδιο ωστόσο επιδιώκει να ενσωματώσει τη χρηματοδότηση της ερευνητικής φαλαινοθηρίας στον εθνικό προϋπολογισμό, καθώς και να προσθέσει πόρους για την υπεράσπιση ιαπωνικών φαλαινοθηρικών από ομάδες διαμαρτυρίας. Η φαλαινοθηρία αποτελεί θέμα εθνικής υπερηφάνειας για αρκετούς Ιάπωνες, αλλά πολλοί δεν ενδιαφέρονται για το θέμα.

6952700 3x2 940x627

Το επιστημονικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα επικεντρώθηκε στην καταμέτρηση πληθυσμών φαλαινών, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό έγινε ώστε να πάρει και πάλι το πράσινο φως ένα εμπορικό φαλαινοθηρικό πρόγραμμα.

Αν το νομοσχέδιο περάσει, δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αριθμό των φαλαινών που αλιεύει η Ιαπωνία, επειδή αυτός ελέγχεται από το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο σημαίνει ότι θα υπάρχει εσωτερική νομική υποστήριξη της φαλαινοθηρίας και θα ενισχυθεί η θέση της εν μέσω διεθνών διαμαρτυριών.

Ένας συνασπισμός ομάδων προστασίας των ζώων στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του φαλαινοθηρικού νόμου.

8183970 3x2 940x627

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο σχεδιάζεται μόνο για να παγιώσει την ερευνητική φαλαινοθηρία ανεξάρτητα του κόστους, είτε στις φάλαινες, στη διεθνή φήμη της Ιαπωνίας, είτε στον Ιάπωνα φορολογούμενο», αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγοντας:

«Συνεπώς, αν αυτό το νομοσχέδιο προχωρήσει, οι φόροι μας θα δαπανούνται κάθε χρόνο για αυτά τα προγράμματα σπατάλης, ενώ θα βλάψουν τις σχέσεις μας με άλλα φιλικά κράτη και θα μας ντροπιάσουν σε διεθνές επίπεδο».

 

 

Πηγές: http://www.abc.net.au/news/2017-06-16/japan-to-consider-law-backing-commercial-whaling/8623214 http://uk.whales.org/news/2017/06/japanese-parliament-considers-resumption-of-commercial-whale-hunting

Διαφήμιση