Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διάρροια είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δολοφόνος των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών, κυρίως σε φτωχές χώρες, ενώ ο αριθμός μπορεί να είναι σημαντικά υποεκτιμημένος λόγω της έλλειψης δεδομένων στην υποσαχάρια Αφρική, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα περιστατικά, σύμφωνα με μια διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η διάρροια είναι επίσης έμμεσα υπεύθυνη για μεγάλο αριθμό θανάτων, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις άλλων ασθενειών, όπως η πνευμονία και η ιλαρά.
Οι Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από τη νέα μελέτη και δημοσιεύεται στο περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases”, διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο (42%) των θανάτων συμβαίνουν στη Νιγηρία και την Ινδία.
Οι νευρολογικές παθήσεις, όπως ο ροταϊός και η χολέρα, εξαπλώνονται από νερό μολυσμένο με κόπρανα. Είναι προληπτά και θεραπεύσιμα.
Ωστόσο, “οι νευρολογικές ασθένειες επηρεάζουν δυσανάλογα τα μικρά παιδιά”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Δρ Αλί Μοκντάν, από το Ινστιτούτο Μετρικών Υγείας και Αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Αν και ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν παγκοσμίως από διάρροια μειώθηκε κατά 1/3 μεταξύ των ετών 2005 και 2015, σύμφωνα με ερευνητές, οι καταστροφικές επιπτώσεις αυτών των ασθενειών δεν μπορούν να αγνοηθούν.
Ενδεικτικά τα στοιχεία για τη διάρροια το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν ως εξής:
- 2,39 δισεκατομμύρια επεισόδια διάρροιας
- Σχεδόν τα μισά συμβάντα εκδηλώσεων διάρροιας (957,5 εκατομμύρια) αφορούσαν παιδιά.
- Σημειώθηκαν 1,3 εκατομμύρια θάνατοι, εκ των οποίων τα 499.000 ήταν παιδιά έως πέντε ετών
- Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων ήταν στο Τσαντ και στον Νίγηρα με 594 και 485 θανάτους ανά 100.000 παιδιά, αντίστοιχα, κάθε χρόνο.
- Κατά τη δεκαετία 2005-2015 οι συνολικοί διαρροϊκοί θάνατοι μειώθηκαν σχεδόν κατά 20%, ενώ οι παιδικοί κατά 34,3%.
Όμως στο ίδιο χρονικό διάστημα η μείωση στα περιστατικά των διαρροϊκών ασθενειών δεν υπήρξε εξίσου γρήγορη καθώς συνολικά ήταν μόνο 6% και για τα παιδιά 10,4%.
Σε απόλυτο αριθμό, οι περισσότεροι παιδικοί θάνατοι από διάρροια λαμβάνουν χώρα στην Ινδία με 105.000 ετησίως και στη Νιγηρία με 103.000.
Οι διαρροϊκές παθήσεις είναι συχνότερες στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε καθαρό νερό, υποδομές υγιεινής (π.χ. αποκομιδή απορριμάτων), ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Ο ροταϊός συνεχίζει να αποτελεί την κυριότερη αιτία διαρροϊκού θανάτου στα παιδιά, προκαλώντας περίπου 146.000 θανάτους ετησίως, αν και υπάρχει μείωση των θανάτων κατά 44% από το 2005.
Η δεύτερη σημαντικότερη παθογόνος αιτία είναι το κρυπτοσπορίδιο με 60.400 θανάτους το 2015, για το οποίο υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές.
Η έκθεση προτείνει την ανάπτυξη περισσότερων εμβολίων κατά των παρασίτων που προκαλούν διάρροια. “Η πιο εμπεριστατωμένη κατανόηση κάθε αιτίας της διάρροιας και του τρόπου με τον οποίο αυτό ποικίλλει γεωγραφικά θα συμβάλει στην στοχοθέτηση παρεμβάσεων για τη μείωση του θανάτου και της αναπηρίας από αυτές τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Η μεγαλύτερη εστίαση στην ανάπτυξη εμβολίων και πιο σκόπιμες βελτιώσεις στον τομέα της ασφαλούς ύδρευσης, της υγιεινής και της υγιεινής θα συμβάλει στην επιτάχυνση των μειώσεων θανάτων και ασθενειών”, δήλωσε ο Δρ Αλί Μοκντάν,.
Πηγές: http://www.thelancet.com/pdfs/journals/laninf/PIIS1473-3099(17)30336-5.pdf http://www.huffingtonpost.in/2017/06/01/more-than-a-fifth-of-the-world-s-child-diarrhoeal-deaths-occur-i_a_22120552/ https://www.novartis.com/news/media-releases/progress-reported-global-fight-against-diarrheal-disease-cryptosporidiosis http://www.bbc.com/news/health-40123726