Αρχική Υγεία - Διατροφή Επικίνδυνη η συστηματική χρήση ασπιρίνης

Επικίνδυνη η συστηματική χρήση ασπιρίνης

0
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι άνω των 75 ετών που καταναλώνουν συστηματικά ασπιρίνη κινδυνεύουν με γαστρεντερική αιμορραγία, πιθανόν θανατηφόρα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η βραχύχρονη χρήση ασπιρίνης μετά από εγκεφαλικό ή έμφραγμα έχει ξεκάθαρα οφέλη και σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ηλικιωμένοι που παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη, θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνουν και άλλα φάρμακα (αναστολείς αντλίας πρωτονίων) για να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, ο οποίος αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Το 40% έως 60% των ατόμων άνω των 75 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ παίρνουν κάθε μέρα ασπιρίνη ή άλλα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να μειώσουν την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού. Η εφ’ όρου ζωής θεραπεία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα αναγκαία στην περίπτωση όσων ήδη έχουν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό, προκειμένου να αποφύγουν ένα επόμενο επεισόδιο.

Στη διάρκεια μιας δεκαετίας, 314 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο εξαιτίας αιμορραγίας στο στομάχι. Στους ασθενείς κάτω των 65 ετών που έκαναν καθημερινή χρήση ασπιρίνης, το ετήσιο ποσοστό αιμορραγίας που απαιτούσε εισαγωγή στο νοσοκομείο, ήταν 1,5%. Αλλά στα άτομα 75 έως 84 ετών το ποσοστό αιμορραγίας ήταν 3,5% περίπου και στους ασθενείς άνω των 85 ετών ήταν 5%.

Οι πολύ σοβαρές και θανατηφόρες αιμορραγίες αυξάνονται με την ηλικία. Για τους κάτω των 65 ετών, το ετήσιο ποσοστό τέτοιων αιμορραγιών ήταν κάτω του 0,5%, αλλά στους 75 έως 84 ετών ήταν 1,5% και στους άνω των 85 ετών ήταν σχεδόν 2,5%. Συνολικά, ο κίνδυνος πολύ σοβαρής ή θανατηφόρας γαστρεντερικής αιμορραγίας στη διάρκεια μιας δεκαετίας ήταν δεκαπλάσιος για τους ανθρώπους άνω των 75 ετών, σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες.

Διαφήμιση