Αρχική Περιβάλλον Ελληνο-Κορεατικό Forum: Με έμφαση στο περιβάλλον

Ελληνο-Κορεατικό Forum: Με έμφαση στο περιβάλλον

0
Διαφήμιση

Φέτος το ετήσιο Ελληνο-Κορεατικό Forum Συνεργασίας 2017 επικεντρώθηκε σε θέματα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας, «έξυπνων» δικτύων, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, και «έξυπνων», φιλικών προς το περιβάλλον, πόλεων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, τόνισε, εισαγωγικά, ότι από το σημερινό σημείο εκκίνησής της, η Ελληνική οικονομία πρέπει να κινηθεί επειγόντως προς τη διευκόλυνση επενδύσεων στη χώρα (ιδίως τέτοιες που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής) και στην τεχνολογική αναβάθμιση που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και θα αναβαθμίσει την αξία των εξαγωγών.

Περιβάλλον, Ενέργεια, Διαχείριση απορριμμάτων

Ο Ahn Young-Jip, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του forum, που διοργανώνεται με το ΙΟΒΕ από το 2015, για την ενίσχυση της συνεργασίας και των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι το συνέδριο θα βοηθήσει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κορέας σε τομείς όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον κ.α.

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Κορέας στο πεδίο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης -η Κορέα κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 193 χώρες στον Δείκτη Ανάπτυξης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΟΗΕ από το 2010 μέχρι πρόσφατα, έχοντας αναπτύξει εκτεταμένα συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων όπως η φορολογία, τα τελωνεία, κτηματολόγιο κ.α.

Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία σχετικών υποδομών υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας Κορέας -Ελλάδας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το ICT.

Τέλος, υπογράμμισε ότι άλλοι υποσχόμενοι τομείς συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, είναι το περιβάλλον, η ενέργεια και η διαχείριση απορριμμάτων.

Φιλικές στο περιβάλλον πόλεις

Στην ειδική ενότητα του forum, που επικεντρώθηκε στην δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον, «έξυπνων» πόλεων, μίλησαν ο κ. Βασίλης Λιόγκας, Ειδικός Συνεργάτης Γενικής Γραμματέως -Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο Δρ. JANG Ha-na Αναπληρωτής Καθηγητής -Yonsei University, ο κ. Mr. KIM Young-ki Αντιπρόσωπος της Hanwha Corporation και ο κ. WON Tai-seung Ανώτερος Διευθυντής -Korea Electric Power Corporation (KEPCO).

Στην ομιλία του ο κ. Λιόγκας υπογράμμισε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο βελτίωσης της διαχείρισης των αποβλήτων με ένα συστηματικό σχέδιο σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

Σημείωσε ότι η εξάρτηση της χώρας μας από τις πρακτικές υγειονομικής ταφής πρέπει να αλλάξει ριζικά προσθέτοντας ότι η νέα στρατηγική απεικονίζεται στα εθνικά και τα 13 περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων προσαρμοσμένα στην ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία. Παράλληλα, σημείωσε, επιδιώκεται να αναβαθμιστούν και βελτιστοποιηθούν οι πρακτικές ανακύκλωσης με το νέο νόμο για την ανακύκλωση.

Η υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης ευρείας εμβέλειας για τη δημιουργία δικτύου εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ με ποσό άνω του 1 δις. ευρώ, καθώς και με εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια, θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες από 116 μονάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα και ένα μεγάλο δίκτυο Πράσινων Σημείων και εγκαταστάσεις διαλογής υλικών για ξεχωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και βιολογικών αποβλήτων, πρόσθεσε.

Ο Δρ. JANG Ha-na στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην εμπειρία της Κορέας και την εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας για την αποτελεσματική και συστηματική διαχείριση των αποβλήτων της χώρας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Πλέον το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων στοχεύει στην περαιτέρω ανακύκλωση των πόρων.

Ο κ. Mr. KIM Young-ki σημείωσε ότι η Hanwha Corporation συμμετέχει σε έργα στην Ελλάδα προωθώντας τις λύσεις Waste to Energy (WTE) ως διαδικασία παραγωγής ενέργειας με τη μορφή ηλεκτρισμού ή και θερμότητας από την καύση αποβλήτων. Οπως σημείωσε πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τις περιβαλλοντικές συνθήκες πετυχαίνοντας παράλληλα την αποδοτική επεξεργασία των αστικών αποβλήτων προσθέτοντας ότι έργα WTE έχουν προταθεί για μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα.

Τέλος ο κ. WON Tai-seung στην ομιλία του υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε στην απαρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η οποία τροφοδοτείται από τις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις ψηφιακές εφαρμογές. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι επαναστατικές αλλαγές συντελούνται και στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας, με την ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων.

Σημείωσε ότι οι μεγάλες κοινές τάσεις στον τομέα της ενέργειας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποδοτικότητα και η διασύνδεση προσθέτοντας ότι η «έξυπνη» πόλη αποτελεί την η ουσία των παραπάνω χαρακτηριστικών.

Ο αναπληρωτής Υπουργός, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνονταςτις εργασίες του Ελληνο-Κορεατικό Forum Συνεργασίας 2017, υπογράμμισε τη διάθεση της Ελλάδας για συνεργασία με την Κορέα στον τομέα της τεχνολογίας Περιβάλλοντος και της διαχείρισης αποβλήτων.

«Στην Ελλάδα γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν παραλείψεις χρόνων στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Στόχος μας είναι η μετάβαση σε ένα μοντέλο διαχείρισης που θα συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την κυκλική οικονομία».

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας σημειώνοντας ότι η στροφή προς το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας αποτελεί μέρος του γενικού αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, μπορεί να προωθήσει ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέες δεξιότητες, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μικρού και μεσαίου μεγέθους και την κοινωνική οικονομία που βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα.

Το ετήσιο Ελληνο-Κορεατικό Forum Συνεργασίας 2017 (Korean -Hellenic Cooperation Forum2017), με τίτλο: «ICT & Smart Government and Eco-Friendly Smart City», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE).

Διαφήμιση