Αρχική Περιβάλλον Διαδικτυακή καμπάνια για ανακατασκευή των ιστορικών μονοπατιών της Σαμοθράκης!

Διαδικτυακή καμπάνια για ανακατασκευή των ιστορικών μονοπατιών της Σαμοθράκης!

0
Διαφήμιση

Με στόχο τον σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την ανακατασκευή των ιστορικών μονοπατιών της Σαμοθράκης, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Παρισιού, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ο Δήμος Σαμοθράκης πραγματοποιούν έως και το τέλος Ιουλίου μία διαδικτυακή καμπάνια για τη συγκέντρωση του ποσού των 60.000 ευρώ για την υποστήριξη του εν λόγω έργου.

Αφορμή της από κοινού δράσης στάθηκε η απόφαση συντήρησης του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο Λούβρο.

Οι τρεις Οργανισμοί προχώρησαν στη δράση «Samothrace walk with me», ώστε το ακριτικό νησί με τα ειδυλλιακά τοπία, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, τις θερμές πηγές και τους αρχαιολογικούς χώρους, να συγκαταλεχθεί ξανά στους δημοφιλείς τουριστικούς οδηγούς.

samothraki1 1

«Δεν μιλούμε για τεχνικές επεμβάσεις, αλλά για σηματοδότηση και ανάδειξη παλιών φυσικών μονοπατιών, κάποια από τα οποία είναι εντελώς άγνωστα», διευκρινίζει ο δήμαρχος Σαμοθράκης .

Όσον αφορά την επιλογή του πληθοπορισμού (crowdfunding) για τη συγκέντρωση του ποσού των 60.000 ευρώ, ο Θανάσης Βίτσας εξηγεί πως «τα τελευταία χρόνια λόγω μεγάλης ένδειας και πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης δεν θα είχαμε εύκολα το ποσό των 60.000.

samothraki1 2

«Ενδεχομένως θα μπορούσαμε να το αναζητήσουμε απ’ αλλού αλλά με αβέβαιο το πότε και αν θα το εξασφαλίσουμε. Ο κύριος λόγος όμως που επελέγη η διαδικτυακή καμπάνια είναι η διάχυση της πληροφορίας, η προσέγγιση του κόσμου ώστε να γνωρίσει την πατρίδα της Νίκης και τους ανθρώπους της», πρόσθεσε.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να υπογραμμίσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και τον ρόλο του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης στην προβολή της γενέτειράς της.

samothraki1 3

«Η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα από τα διασημότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το εμβληματικό μνημείο του Λούβρου το οποίο επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ο ισχυρός λόγος σύνδεσης του νησιού με το Παρίσι. Νομίζω ότι και οι Γάλλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη σύνδεσης του έργου τέχνης με την πατρίδα του καθώς και ότι το όλο στοίχημα είναι αυτή η σύνδεση να είναι αδιάλειπτη».

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και η ταινία-ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τίτλο «Σαμοθράκη», η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα, το Παρίσι, το Λονδίνο και φυσικά στο ακριτικό νησί.

samothraki1 4

Σημειώνει πως πριν από την προσπάθεια συνεργασίας και ανάδειξης με το Λούβρο, που γίνεται τα τελευταία χρόνια, δεν υπήρχε στο μουσείο καν γεωγραφική αναφορά στο νησί του Αιγαίου όπου βρέθηκε το άγαλμα.

«Από πέρυσι μετά και τη συντήρηση του αγάλματος και την επανατοποθέτησή του στο μουσείο, υπάρχει δίπλα στη Νίκη ένας πίνακας μ’ ένα χάρτη που δείχνει την προέλευσή του».

Τα μονοπάτια πολιτισμού της Σαμοθράκης, είναι διαδρομές που διαμορφώθηκαν μέσα στους αιώνες και σκοπό είχαν να φέρνουν κοντά και να ενώνουν πόλεις, χωριά και ανθρώπους. Αμέτρητα μονοπάτια μέσα στο βουνό που διασχίζουν ορμητικούς καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, ιαματικές πηγές, προϊστορικούς οικισμούς, γενοβέζικα κάστρα και βυζαντινούς ναούς.

samothraki1 5

Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου και τη δημιουργία σύγχρονων οδικών δικτύων, πολλά εξ αυτών εγκαταλείφθηκαν, τμήματά τους εξαφανίστηκαν κάτω από την πυκνή βλάστηση και άλλα καταστράφηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.

Παράλληλα η ανάπτυξη του φυσικού τοπίου σε βάρος των μονοπατιών δημιούργησε στη θέση τους ειδυλλιακά τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, για την εξερεύνηση των οποίων απαιτείται η αποκατάσταση των μονοπατιών ώστε να είναι και πάλι προσβάσιμα με ασφάλεια από τους επισκέπτες, τους περιπατητές και τους ορειβάτες, φυσιολάτρες απ’ όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 80% του νησιού είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000».

 

 

Πηγή: http://analitis.gr, ΑΜΠΕ

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here