Αρχική Επιχειρείν Brexit και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αγγλία

Brexit και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αγγλία

0
Διαφήμιση

Μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αγγλία, στο β’ τρίμηνο του 2017 μεταφέρει, σε αναφορά της, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, με βάση εκτιμήσεις ανταποκριτών της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ).

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις των περιφερειακών γραφείων της ΤτΑ για τις επιχειρηματικές συνθήκες, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών έχει μετριαστεί, καθώς η αγοραστική δύναμη έχει πληγεί από υψηλότερες τιμές.

Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών επιταχύνθηκε, αντανακλώντας τις επιπτώσεις της προηγούμενης μείωσης της στερλίνας. Οι επενδυτικές προθέσεις έχουν επίσης αυξηθεί και είναι συνεπείς με τη μέτρια αύξηση των δαπανών κατά το επόμενο έτος.

Στην αγορά εργασίας οι δυσκολίες προσλήψεων έχουν διευρυνθεί, ενώ οι ελλείψεις δεξιοτήτων σημειώθηκαν σε ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων. Η αύξηση μισθών κυμαίνεται μεταξύ 2-2,5%.

Ο πληθωρισμός στα καταναλωτικά αγαθά έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της προηγούμενης πτώσης της στερλίνας μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού και των τιμών λιανικής.

Αναλυτικά: Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών έχει περιοριστεί,καθώς η καταναλωτική δύναμη έχει πληγεί από υψηλότερες τιμές, ακολουθώντας την πτώση στην στερλίνα. Ωστόσο,οι υψηλότερες τιμές έχουν συσχετιστεί με ελαφρώς υψηλότερες λιανικές πωλήσεις σε αξία.

Η αύξηση του κύκλου εργασιών στις επιχειρηματικές υπηρεσίες έχει αυξηθεί περαιτέρω σε ένα μέτριο ποσοστό, μετά την παρουσιασθείσα πτώση μετά το δημοψήφισμα. Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει αυξηθεί συνολικά.Ο ρυθμός αύξησης της μεταποιητικής παραγωγής έχει ενισχυθεί. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροδιαστημικές εταιρείες σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη.

Γενικότερα, η αύξηση της δραστηριότητας στις εξαγωγικές αλυσίδες εφοδιασμού έχει αυξηθεί, γεγονός που αντανακλά την προηγούμενη πτώση της στερλίνας. Για το επόμενο έτος, η αυξητική τάση των εξαγωγών προβλέπεται να διατηρηθεί.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα παρουσίασε άνοδο αντανακλώντας την ενίσχυση της ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων.

Οι επενδυτικές προθέσεις ήταν συνεπείς με τη αναμενόμενη μέτρια αύξηση των δαπανών τους επόμενους δώδεκα μήνες. Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανθεκτικότητα της αύξησης της ζήτησης, αν και η αβεβαιότητα επιδρά αρνητικά σε πιο μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια.

Η διαθεσιμότητα χρηματοδοτικών πιστώσεων έχει μειωθεί ελαφρώς για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά η χρηματοδότηση παρέμεινε γενικά άμεσα διαθέσιμη.Η ζήτηση πιστώσεων από τις επιχειρήσεις παραμένει υποτονική.

Η ζήτηση των επενδυτών για εμπορικά ακίνητα του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί, ιδίως σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά κέντρα. Τα ενοίκια έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.Η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών παραμένει υποτονική. Τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών είναι ελαφρώς μειωμένη, αλλά συνολικά ισορροπημένη.

Η εκμετάλλευση του παραγωγικού δυναμικού πλησιάζει τα κανονικά επίπεδα. Στον τομέα του λιανικού εμπορίου, πάντως, παρατηρείται πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Οι προθέσεις για την απασχόληση επισημαίνουν την πολύ περιορισμένη αύξηση των θέσεων εργασίας τους επόμενους έξι μήνες. Οι δυσκολίες προσλήψεων αυξήθηκαν από την αρχή του έτους, ενώ ελλείψεις δεξιοτήτων σημειώθηκαν σε ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων. Η αύξηση του κόστους εργασίας έχει επηρεάσει περισσότερο την μεταποίηση. Η αύξηση στις τιμές των αμοιβών παραμένουν συγκεντρωμένες γύρω στο 2% – 2½% σε όλη την οικονομία.

Ο πληθωρισμός του κόστους εισροών έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου ορισμένων παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και λόγω της προηγούμενης πτώσης της στερλίνας.

Ο πληθωρισμός στις τιμές παραγωγού στη μεταποίηση αυξήθηκε περαιτέρω, καθώς έληξαν ορισμένες προηγούμενες συμβάσεις σταθερής τιμής και αντισταθμίσεις συναλλάγματος.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε απότομη άνοδο, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής. Ο πληθωρισμός στις τιμές λιανικών υπηρεσιών αυξήθηκε επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Διαφήμιση