Αρχική Επιχειρείν Αστρονομικό πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ επέβαλε στην Google η Κομισιόν!

Αστρονομικό πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ επέβαλε στην Google η Κομισιόν!

0
Διαφήμιση

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Google, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο-μαμούθ ύψους 2,42 δισ. ευρώ εξαιτίας παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών.

Συγκεκριμένα, η Google κρίθηκε ένοχη για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης, στις οποίες διατηρεί δεσπόζουσα θέση, προκειμένου να κατευθύνει τους χρήστες στη δική της υπηρεσία αγορών.

goole3

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αρμόδια επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η Google “στέρησε από άλλες εταιρίες την ευκαιρία να ανταγωνιστούν με βάση τα πλεονεκτήματά τους και να καινοτομήσουν”, ενώ παράλληλα “στέρησε από τους ευρωπαίους καταναλωτές […] τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα πλήρη οφέλη της καινοτομίας”. 

google 1

Το εν λόγω πρόστιμο, το οποίο ανακοινώθηκε πριν λίγο, είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβάλει η Κομισιόν στην ιστορία της, πάντως, για να βάλουμε την εξέλιξη στην πραγματική της διάσταση, είναι αμφίβολο σε τι βαθμό θα “πονέσει” μια εταιρία της οποίας η μητρική Alphabet έχει παραπάνω από 90 δισ. δολάρια σε μετρητά!

google6

Πιο μεγάλη ζημιά ενδέχεται να προκαλέσει στη Google η επιταγή της Κομισιόν να συμμορφωθεί με την απόφαση και να θέσει τέλος στην παράνομη πρακτική εντός 90 ημερών ή να αντιμετωπίσει πρόσθετα πρόστιμα. Μη ξεχνάμε ότι οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα όπλα που διαθέτει η Google εναντίον των ανταγωνιστών της Facebook και Amazon, ενώ αποτελεί σημαντικό μοχλό της ανάπτυξής της τα τελευταία χρόνια.

Διαφήμιση