Αρχική Ανακύκλωση ΥΠΕΝ: Εκχώρηση 150 εκατ. στην Περιφέρεια Αττικής για έργα επεξεργασίας απορριμμάτων

ΥΠΕΝ: Εκχώρηση 150 εκατ. στην Περιφέρεια Αττικής για έργα επεξεργασίας απορριμμάτων

0
Διαφήμιση

Στην εκχώρηση των πρώτων 150 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να ξεκινήσουν έργα επεξεργασίας απορριμμάτων, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλος.

Από το βήμα ημερίδας με θέμα τη «Διαχείριση Απορριμμάτων στην Αττική» που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) είπε ότι οι πόροι αναμένεται να διατεθούν προς την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλ. Χαρίτση, προκειμένου «να αποκατασταθεί μία σοβαρή κοινωνική και πολιτική αδικία, η οποία στερούσε από σχεδόν το μισό της χώρας από την επίτευξη των στόχων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά».

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, η Αττική έχει μπροστά της 6 μονάδες αποβλήτων και τουλάχιστον 14 σταθμούς μεταφόρτωσης.

Επιπλέον, εξήγγειλε ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), 10 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε όλους τους Δήμους, προκειμένου να ολοκληρώσουν άμεσα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, έτσι ώστε μέσα στους επόμενους έξι μήνες να περάσουν στη φάση της υλοποίησης.

 Εκτός του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, επιπλέον 24 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν σε όλη τη χώρα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ στην Αττική, για πράσινα σημεία, ρεύματα συλλογής και μονάδες επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για κανέναν Δήμο για τη μη συλλογή οργανικών αποβλήτων».

 Με αυστηρές προδιαγραφές, η πολιτεία θα αναλάβει την ευθύνη και για το εναλλακτικό καύσιμο (RDF),αλλά και για το κομπόστ, ενώ όπως είπε, ο αναπληρωτής υπουργός στο πρόσφατο ταξίδι του, στην τριμερή συνάντηση μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, συζητήθηκαν οι δυνατότητες εξαγωγής RDF.

Από την πλευρά της, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, χαιρετίζοντας την απόφαση, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του κ. Φάμελλου ως τα εχέγγυα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της διαχείρισης απορριμμάτων. Η περιφερειάρχης έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας, καθώς επίσης και του ηθικού υποδείγματος εξουσίας. «Δεν έχουμε ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογία, να μην κερδίσουμε το μέλλον μας και τη ζωή των παιδιών μας» ανέφερε.

Διαφήμιση