Αρχική Περιβάλλον Βαδίζοντας στο «Μονοπάτι της Συνύπαρξης»: Μια πρωτότυπη περιβαλλοντική εκπαίδευση

Βαδίζοντας στο «Μονοπάτι της Συνύπαρξης»: Μια πρωτότυπη περιβαλλοντική εκπαίδευση

0
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται στα σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν ως τίτλο «Το Μονοπάτι της Συνύπαρξης». Οι συγκεκριμένες δράσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο και αποτελούν μέρος του «Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου» που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ με δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».

 

Το Πρόγραμμα εστιάζει στη συνύπαρξη του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του με την άγρια ζωή και ιδιαίτερα με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων, όπως είναι ο λύκος και η αρκούδα. Υπερβαίνοντας τα συνηθισμένα όρια της ευαισθητοποίησης για την προστασία της φύσης, το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να ανοίξει με τους μαθητές συζητήσεις που αφορούν τις ζημιές που προκαλούν ο λύκος και η αρκούδα στη γεωργική παραγωγή, τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ή το μεγάλο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες).

Οι δραστηριότητες διακρίνονται σε δύο μέρη: το πρώτο αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται εντός των σχολικών τάξεων και περιλαμβάνει συμμετοχικές δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, παιχνίδια και ομάδες εργασίας, προσαρμοσμένες αντίστοιχα σε μαθητές διαφορετικών ηλικιών και μαθησιακών ικανοτήτων.

Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πεδίο: μέσα από μία περιήγηση σε ένα μονοπάτι του Κεντρικού Ζαγορίου, οι μαθητές αναζητούν ίχνη, γνώσεις και μαρτυρίες, κρυμμένα μέσα σε ειδικά κουτιά που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του μονοπατιού – αλλά και στους ίδιους τους σημαντικούς οικότοπους της περιοχής, ώστε να ανασυγκροτήσουν με αυτά το περίπλοκο παζλ της συνύπαρξης των τοπικών κοινοτήτων με την άγρια ζωή.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, με συνειδητή επιλογή τόσο της Καλλιστώς όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Πρόγραμμα απευθύνεται κατά προτεραιότητα στα σχολεία των χωριών που αντιμετωπίζουν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες επισκεφθήκαμε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια στο Καλπάκι, το Δίστρατο, τους Μηλιωτάδες, τη Βοβούσα, το Βοτονόσι, το Μικρό Περιστέρι, το Τσεπέλοβο, τη Δεσκάτη.

Κάποια από αυτά τα σχολεία είναι τόσο μικρά και απομακρυσμένα που, όπως μετέφεραν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά, είναι η πρώτη φορά που κάποιος φορέας ενδιαφέρεται να υλοποιήσει σε αυτά ένα τέτοιο Πρόγραμμα.

όπως σημειώνουν οι φορείς: “Εμείς από πλευράς μας θεωρούμε ότι οι μαθητές έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση – και ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από παρόμοια Προγράμματα, καθώς οι κάτοικοι στα χωριά αυτά κρατάνε ζωντανή την κτηνοτροφία και τη φύση στα βουνά της Βόρειας Πίνδου.

Νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε την εξαιρετικά θετική εντύπωση που αποκομίσαμε ήδη από τους μαθητές: σε αντίθεση με τα στερεότυπα που μπορεί να κυκλοφορούν, οι νεαροί συμπολίτες μας όχι μόνο γνωρίζουν ήδη καλά τα ζητήματα που εγείρει η συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής αλλά τις περισσότερες φορές υπερασπίζονται σθεναρά την άγρια ζωή και την απόφασή τους να συνυπάρξουν μαζί της. Νιώθουμε περισσότερο ότι μαθαίνουμε από αυτούς, παρά ότι τους διδάσκουμε”.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δύο ενημερωτικές συναντήσεις στην πόλη των Γρεβενών και των Ιωαννίνων, και μία ξενάγηση στο πεδίο:

-Πέμπτη 18 Μαΐου στις 6μμ, Γρεβενά, Κεντρική Βιβλιοθήκη.

-Παρασκευή 19 Μαΐου στις 6μμ, Ιωάννινα, αίθουσα ΤΕΕ Ηπείρου.

-Σάββατο 20 Μαΐου στις 11πμ θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο «Μονοπάτι της Συνύπαρξης» », με σημείο εκκίνησης το χωριό της Βίτσας Ζαγορίου.

Οι τρεις αυτές εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό και κατάλληλες για παιδιά. Πραγματοποιούνται με την στήριξη της ΔΙ.Π.Ε. Ιωαννίνων, της ΔΙ.Π.Ε. Γρεβενών, και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Διαφήμιση