Αρχική Περιβάλλον Το δέντρο Σπαθοδέα με τις τουλίπες στην Αφρική!

Το δέντρο Σπαθοδέα με τις τουλίπες στην Αφρική!

0
Διαφήμιση

Το δέντρο Σπαθοδέα (Spathodea) είναι το μοναδικό στο είδος του και αποκαλείται επίσης «δέντρο σιντριβάνι», «αφρικανικό δέντρο με τουλίπες», «φωτιά του δάσους» ή «φωτιά του Nandi».

 

Είναι ένα δέντρο που φτάνει τα 7-25 μέτρα ύψος ενδημικό της τροπικής Αφρικής.

Το δέντρο αυτό καλλιεργείται εκτενώς ως καλλωπιστικό φυτό σε περιοχές με τροπικό κλίμα εξαιτίας των εντυπωσιακών κοκκινοπορτοκαλί ή βυσσινί (ή σπανιότερα κίτρινα) κωδωνοειδών άνθεών του.

Ο ανθοφόρος οφθαλμός (μπουμπούκι) είναι σχήματος αμπούλας και περιέχει νερό. Αυτοί οι ανθοφόροι οφθαλμοί του, συχνά χρησιμοποιούνται από τα παιδιά που παίζουν για την ικανότητά τους να εκτοξεύουν το νερό.

Ο χυμός του δέντρου βάφει μερικές φορές τα δάχτυλα και τα ρούχα κίτρινα. Τα λουλούδια έχουν ανοιχτό σχήμα κούπας και συγκρατούν τη βροχή και τη δροσιά, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά για πολλά είδη πουλιών.

Το δέντρο χρησιμοποιείται:

Ως τρόφιμο: Οι σπόροι είναι βρώσιμοι και χρησιμοποιούνται σε πολλά μέρη της Αφρικής.

Ως ξυλεία: Στο αρχικό του περιβάλλον, το μαλακό, ελαφρύ καφέ-λευκό ξύλο χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική και στην κατασκευή τύμπανων.

Ως δηλητήριο: Το σκληρό κεντρικό τμήμα του καρπού χρησιμοποιείται για την θανάτωση των ζώων.

Ως φάρμακο: Ο φλοιός έχει καθαρτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και οι σπόροι, τα λουλούδια και τις ρίζες χρησιμοποιούνται ως φάρμακο. Ο φλοιός μασιέται και ψεκάζεται πάνω στα πρησμένα μάγουλα.

Ο φλοιός μπορεί επίσης να βράσει στο νερό που χρησιμοποιείται για το μπάνιο των νεογέννητων μωρών, για την θεραπεία εξανθημάτων του σώματος.

Το επιστημονικό του όνομα, προέρχεται από την ελληνική λέξη σπαθί και αναφέρεται στους σπαθωτούς του κάλυκες.

 

 

Πηγές: wikipedia, perierga

Διαφήμιση