Αρχική Καταστροφές Τιμωρία της Δανίας για το κυνήγι φαλαινών ζητούν οργανώσεις

Τιμωρία της Δανίας για το κυνήγι φαλαινών ζητούν οργανώσεις

0
Πηγή: Daily Mai, αρχείο
Διαφήμιση

Δράση κατά της Δανίας ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, κάνοντας λόγο για διευκόλυνση του παραδοσιακού ετήσιου κυνηγιού στις Νήσους Φερόε.

«Η θανάτωση φαλαινών και δελφινιών απαγορεύεται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Χέερτ Φονς, διευθυντής της ομάδας ακτιβιστών Sea Shepherd Netherlands.

«Η Δανία διευκολύνει τη σφαγή φαλαινών και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το να υποστηρίζει τη σφαγή κητοειδών στις Νήσους Φερόε», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές καλούν τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες εναντίον του κράτους μέλους της Δανίας, ισχυριζόμενοι ότι έχουν «στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Δανοί αξιωματούχοι της αστυνομίας, του ναυτικού και των τελωνείων διευκολύνουν ή ακόμα και συμμετέχουν ενεργά στο κυνήγι».

Οι λεγόμενες «επί παραβάσει διαδικασίες» προβλέπουν ότι η Κομισιόν ζητά από τις εκάστοτε εθνικές κυβερνήσεις να δώσουν νομικές εξηγήσεις σχετικά με το εν λόγω ζήτημα και στη συνέχεια μπορεί να τις παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με κίνδυνο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Οι Νήσοι Φερόε, ένα αυτόνομο έδαφος περίπου 50.000 κατοίκων στο Βόρειο Ατλαντικό, επέλεξαν να παραμείνουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η Δανία προσχώρησε σε αυτήν το 1973.

Το νησιωτικό σύμπλεγμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αλιεία, η οποία μαζί με την ιχθυοκαλλιέργεια αντιπροσωπεύει το 98% των εξαγωγών τους.

Το παραδοσιακό κυνήγι διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο, όταν ένας τοπικός στόλος φαλαινοθηρικών οδηγεί τις φάλαινες σε έναν κόλπο ή όρμο, όπου θανατώνονται με το χέρι.

Η πρακτική υπερασπίζεται από πολλούς ντόπιους ως πολιτιστικό δικαίωμα, όπως στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες που λαμβάνει χώρα παρόμοια πρακτική, ενώ αναφέρουν επίσης ότι το κρέας φάλαινας καταναλώνονται ως φαγητό.

Οι ακτιβιστές στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν ή να καταγράψουν το κυνήγι φαλαινών, αλλά πέρυσι περάστηκε ένας νόμος που επιτρέπει στην τοπική κυβέρνηση να απαγορεύει σε πλοία να εισέλθουν στο νερό των νήσων Φερόε.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here