Αρχική Επιχειρείν Συνεργασία των Λιμένων Burgas – Αλεξανδρούπολης

Συνεργασία των Λιμένων Burgas – Αλεξανδρούπολης

0
Διαφήμιση

Τις δυνατότητες υποβολής κοινών σχεδίων συνεργασίας στο πλαίσιο του κοινού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020» εξέτασαν αντιπροσωπίες των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Burgas (Βουλγαρία), μέσα στον Απρίλη, σύμφωνα με αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο λιμενικές αρχές το Δεκέμβριο 2016.

Επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας ήταν ο διευθύνων σύμβουλος του Λιμένος Burgas, Diyan Dimov, ενώ της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγούντο ο Χρήστος Δούκας, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, και ο Ευάγγελος Λαμπάκης, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Έμφαση στο θαλάσσιο οικολογικό τουρισμό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της λιμενικής αρχής του Burgas, κατά την ως άνω συνάντηση αποφασίστηκε η κοινή πρόταση που θα κατατεθεί να κινείται θεματικά στη σφαίρα του θαλάσσιου οικολογικού τουρισμού και να επιδιωχθεί η συνεργασία και με τρίτη χώρα εταίρο εκτός ΕΕ.

Στο προτεινόμενο σχέδιο θα περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία εικονικού κέντρου για την προώθηση των τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων, η διοργάνωση τουριστικών και ταξιδιωτικών εκδηλώσεων (fora, ημερίδες), καθώς και ειδικών εκδηλώσεων, όπως αθλητικοί και ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

Ως επικεφαλής εταίρος του έργου ορίζεται η ελληνική πλευρά.Η προαναφερθείσα συμφωνία που υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ των δύο λιμένων στοχεύει στην από κοινού προώθηση των χερσαίων, θαλάσσιων και επιβατικών μεταφορών, συνδέοντας τους δύο λιμένες και καθιστώντας τους μια νέα, ελκυστική και αποτελεσματική διασύνδεση μεταξύ Μαύρης Θάλασσας και Μεσογείου.

Το μνημόνιο συνεργασίας καλύπτει αρκετές επιμέρους δραστηριότητες και πρωτοβουλίες: ανάπτυξη τεχνολογικής υποδομής των δύο λιμένων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, κατάρτισης ανθρωπίνου δυναμικού, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πληροφοριών σχετικών με την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η αναβάθμιση των δομών και της διασύνδεσης τόσο των δύο λιμένων όσο και ευρύτερα των λιμένων του Εύξεινου Πόντου με αυτούς του Αιγαίου και, πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Εύξεινου Πόντου – Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης κοινής χρηματοδότησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης συνάντησης (23.03.17) στη Σόφια του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Σπίρτζη, με το Βούλγαρο ομόλογό του, κ. Alexiev.

Διαφήμιση