Αρχική Ευζωία Πόσα βγάζουν και σε τι ξοδεύουν οι Γερμανοί;

Πόσα βγάζουν και σε τι ξοδεύουν οι Γερμανοί;

0
Διαφήμιση

Μιαν ιδέα για το πόσα βγάζουν, τι ξοδεύουν και τι μένει στους Γερμανούς στο τέλος κάθε μήνα, δίνει έκθεση που απέστειλε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.

Όπως εξηγεί, για τον υπολογισμό του κόστους διαβίωσης σε σχετικές έρευνες στη Γερμανία, συνυπολογίζονται το ενοίκιο, το ρεύμα και η αγορά τροφίμων. Διευκρινίζει ότι τα περισσότερα χρήματα τα δαπανούν οι Γερμανοί για ενοίκιο και αγορά τροφίμων.

Οι υψηλότεροι μισθοί απαντώνται στην Φρανκφούρτη: μέσος μηνιαίος μισθός 2.352 ευρώ, 584 ευρώ υψηλότερος από τον μέσο μηνιαίο μισθό στην Γερμανία των 1.768 ευρώ. Άλλες πόλεις με υψηλούς μισθούς είναι η Στουτγάρδη (2.324 ευρώ) και το Μόναχο (2.272 ευρώ).

Ανατολική Γερμανία

Αντίθετα στις νέες -μετά την επανένωση – περιοχές (στην Ανατολική Γερμανία) συναντώνται οι κατώτεροι μισθοί όπως π.χ. στην Λειψία (1.571 ευρώ) -12% χαμηλότεροι από τον μέσο γερμανικό όρο. Ακόμη και σε πόλεις όπως η Δρέσδη και το Βερολίνο οι μισθοί κυμαίνονται κάτω από τα 2000 ευρώ μηνιαίως.

Κατ’ αναλογία, τα έξοδα διαβίωσης είναι υψηλότερα στις πόλεις με τις μεγαλύτερες απολαβές. Π.χ. στην Φρανκφούρτη, την Στουτγάρδη και το Μόναχο τα έξοδα διαβίωσης είναι υψηλότερα.

Τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης στην Φρανκφούρτη (2.140 ευρώ), την Στουτγάρδη (2.115 ευρώ) ανέρχονται σχεδόν στο 91% του καθαρού μισθού.

Τα ακριβότερα ενοίκια συναντώνται στο Μόναχο.

«Η διαβίωση στο Μόναχο είναι εξαιρετικά ακριβή λόγω των ακριβών ενοικίων με μέση τιμή τα 17,43 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα υψηλότερα σε παγγερμανικό επίπεδο» διευκρινίζει το Προξενείο και συνεχίζει:

Ενοίκια και τρόφιμα

«Οι Γερμανοί ξοδεύουν περί το εν τέταρτο του εισοδήματός των στα νοίκια. Για αγορά τροφίμων ξοδεύουν περί το 28,5%. Έτσι τα έξοδα αγοράς ειδών διατροφής είναι το μεγαλύτερο έξοδο των Γερμανών. Η τάση για την υγιεινή διατροφή οδήγησε στην αύξηση των τιμών τους κατά 2,3% σε σχέση με το παρελθόν έτος. Αυτό ισχύει ειδικά για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η πιο ακριβή διατροφή απαντάται στην περιοχή της Ρηνανίας. Όποιος διενεργεί τα ψώνια του Σαββατοκύριακου για δυο άτομα πληρώνει κατά μέσον όρο 165% ακριβότερα από ότι σε άλλες γερμανικές πόλεις.

Ακόμη και η επίσκεψη σε εστιατόριο στοιχίζει εδώ κατά μέσο όρο 32% ακριβότερα.

Πολύ φθηνότερα γευματίζει κανείς στις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας Λειψία και Δρέσδη. Στις πόλεις αυτές τα έξοδα σουπερμάρκετ και το εστιατόριο στοιχίζουν κατά 77% φθηνότερα από τον γερμανικό μέσο όρο.

Τι μένει

Ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας οι Γερμανοί αναλίσκουν περί το 90% του μισθού των σε έξοδα διαβίωσης (ενοίκιο, έξοδα διατροφής) -γεγονός το οποίο ξενίζει εάν κανείς συνυπολογίσει τις διακυμάνσεις στα ενοίκια και στα τρόφιμα σε διαφορετικές πόλεις της χώρας.

Έτσι περισσεύει μόνο το 10% του μισθού στο τέλος του μήνα για αποταμίευση ή άλλες ανάγκες. Εννοείται πως υπάρχουν και νοικοκυριά στα οποία δεν απομένει τίποτε στο τέλος του μήνα» καταλήγει με μια εύγλωττη παρατήρηση η έκθεση του Προξενείου…

Διαφήμιση