Αρχική Επιχειρείν Νομικές επιπτώσεις του Brexit στις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Νομικές επιπτώσεις του Brexit στις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με αναφορά που απέστειλε στα κεντρικά στην Αθήνα η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, πρόσφγατα δημοσιοποιήθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα μελέτη της δεξαμενής σκέψης City UK και της νομικής εταιρείας Freshfields Bruckhaus Deringer LLP για τις νομικές επιπτώσεις του Brexit στις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

 Σκοπός της ήταν να εκτιμηθεί ο βαθμός παρεμπόδισης της προσφοράς υπηρεσιών από τις εδραζόμενες στο Λονδίνο εταιρείες του συγκεκριμένου τομέα από την απώλεια συγκεκριμένων νομικών δικαιωμάτων και κατά πόσον η αλλαγή των σημερινών δικαιωμάτων πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων ή ολική απόσυρση από την αγορά επιχειρήσεων με έδρα το ΗΒ, στην ανάγκη έκδοσης ξεχωριστών αδειών από την ΕΕ, στη μεταφορά προσωπικού από το ΗΒ στην ΕΕ και στη χρήση ήδη υπαρχουσών στην ΕΕ δομών των βρετανικών επιχειρήσεων.

Τα σενάρια

Τα ανωτέρω εξετάζονται στο πλαίσιο τριών βασικών σεναρίων:

Σενάριο 1: Πλήρης ισοτιμία και δικαιώματα διαβατηρίου,σε όλο το εύρος των σχετικών οδηγιών της Ενιαίας Αγοράς.

Σενάριο 2: Ενταξη του ΗΒ σε καθεστώς «τρίτης χώρας» με παραχώρηση ισοτιμίας (Equivalence), όπου ισχύει σήμερα, αλλά χωρίς διαπραγματεύσεις για παραχώρηση πρόσθετων δικαιωμάτων πρόσβασης λόγω της απώλειας δικαιωμάτων διαβατηρίου.

Σενάριο 3: Το ΗΒ εντάσσεται σε καθεστώς «τρίτης χώρας» χωρίς την παραχώρηση ισοτιμίας και χωρίς διαπραγματεύσεις για παραχώρηση πρόσθετων δικαιωμάτων πρόσβασης.

Ολες οι εκτιμήσεις της μελέτης περιορίζονται στις επιπτώσεις των σεναρίων 2 και 3, καθώς το πρώτο σενάριο δεν εκτιμάται ως πολιτικά πιθανό, μετά τις σαφείς δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού (στις 17/1/17) περί μη παραμονής της χώρας στην Ενιαία Αγορά και διαπραγμάτευσης μία νέας Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου με την ΕΕ.

Οι πιθανολογούμενες επιπτώσεις

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, υπό τα σενάρια 2 και 3, δεν θα μπορούν να παρέχονται διασυνοριακές υπηρεσίες στους υποτομείς της παροχής υπηρεσιών πληρωμών, ασφαλειών, διαχείρισης πλούτου (privatewealthmanagement), και ορισμένες δραστηριότητες στη διαχείριση κεφαλαίων (κυρίως σε ότι αφορά κατοίκους ΕΕ).

Υπό το σενάριο 3, επιπρόσθετα των ανωτέρω, δεν θα μπορούν να παρέχονται και υπηρεσίες αντασφαλίσεων, υπηρεσίες εκκαθάρισης (clearingservices)και ορισμένες υπηρεσίες Οίκων Αξιολόγησης (παραγωγή -κοινοποίηση αξιολογήσεων και διαχείριση κινδύνου).

Οι μόνοι υποτομείς που μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους και με τα δύο σενάρια είναι αυτοί της υποστήριξης (backoffice) των δραστηριοτήτων των εταιρειών του τομέα, ενώ υπό το σενάριο 2, προστίθεται και το σύνολο των δραστηριοτήτων των αγορών χρεογράφων, κεφαλαίων και ανάλυσης (Debt, Equity Capital), των χρηματομεσιτικών εταιρειών, διαχείρισης χαρτοφυλακίου και εκκαθάρισης χρεογράφων.

Υπό αυτό το σενάριο 3, η παροχή της πλειοψηφίας των υπηρεσιών του τομέα εξαρτάται από παράγοντες όπως η τοπική νομοθεσία, αποδοχή από τους αντισυμβαλλόμενους και το είδος της δραστηριότητας.

Θέλουν να μείνουν

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη μελέτη, οι εταιρείες επιθυμούν να διατηρήσουν τις περισσότερες δυνατές δραστηριότητές τους στο ΗΒ, εντός των περιορισμών που θα τεθούν στο ρυθμιστικό και λειτουργικό επίπεδο, καθώς επιθυμούν την μικρότερη δυνατή διαταραχή στη λειτουργία τους.

Στην περίπτωση που μεταφέρουν δραστηριότητες εκτός ΗΒ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους από την ΕΕ, δεν φαίνεται να προσανατολίζονται για εγκατάσταση σε ένα μόνο κράτος μέλος της ΕΕ.

Πιθανότερο θεωρείται το ενδεχόμενο διάσπαρτης μετακίνησης ανάλογα με τους πελάτες και τις ανάγκες της κάθε εταιρείας.

Οι βρετανικές εταιρείες, αλλά και αυτές τρίτων χωρών με έδρα τo ΗΒ, οι οποίες έχουν ήδη θυγατρικές στην ΕΕ, σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν όποια δικαιώματα διαβατηρίου ισχύσουν μετά το Brexit, είτε μέσω διασυνοριακών συναλλαγών εντός της ΕΕ είτε με την ίδρυση χωριστών υποκαταστημάτων στην ΕΕ.

Στην τελευταία περίπτωση μπορεί ακόμη να απαιτηθεί η μετακίνηση προσωπικού από το ΗΒ στην ΕΕ ή και η μεταφορά μέρους του χαρτοφυλακίου τους. Παρά το γεγονός ότι τέτοιες μετακινήσεις έχουν σημαντικό κόστος βραχυπρόθεσμα, ορισμένες εταιρείες τις θεωρούν ως μια λύση εξασφάλισης έναντι της Εξόδου, μη υποκείμενη στην αβεβαιότητα των διαπραγματεύσεων.

Σε ό,τι αφορά υποκαταστήματα εταιρειών της ΕΕ στο ΗΒ, καθώς η ισχύουσα Ενωσιακή νομοθεσία δεν αντιμετωπίζει, προς το παρόν, την προσφορά υπηρεσιών στην ΕΕ από υποκαταστήματα κοινοτικών εταιρειών σε τρίτες χώρες, δεν είναι γνωστό αν μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν πελάτες τους στο ΗΒ και στην ΕΕ, μετά την Εξοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες εξ αυτών,ετοιμάζονται να αποκτήσουν τις απαραίτητες άδειες από τις βρετανικές Αρχές.

Διαφήμιση