Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Νέο ρεκόρ: Η Γερμανία πέτυχε να παραγάγει το 85% της ενέργειάς της...

Νέο ρεκόρ: Η Γερμανία πέτυχε να παραγάγει το 85% της ενέργειάς της από ΑΠΕ!

0
Διαφήμιση

Ορόσημο για την καθαρή ενέργεια αποτελεί η – για πρώτη φορά – επιτυχία της Γερμανίας να καταγράψει την περασμένη την Κυριακή ρεκόρ στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με αποτέλεσμα ο άνθρακα; και η πυρηνική ενέργεια να ευθύνονται μόνο για το 15% της συνολικής ενέργειας της χώρας!

Συγκεκριμένα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, μαζί με ένα μικρότερο ποσοστό από βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια, έφτασαν ανώτατη παραγωγή 55,2 γιγαβάτ, με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνουν ακόμα και αρνητικά επίπεδα.

Αντίθετα, η χρήση άνθρακα σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στις 30 Απριλίου, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα λειτούργησαν μόνο μεταξύ 3 και 4 μ.μ. και παρήγαγαν λιγότερα από οκτώ γιγαβάτ ενέργειας, πολύ λιγότερα από τη μέγιστη παραγωγή των περίπου 50 γιγαβάτ.

Πρακτικά, οι περισσότεροι σταθμοί παραγωγής με καύση άνθρακα στη Γερμανία δεν λειτούργησαν καν εκείνη την ημέρα, ενώ οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας επίσης υπολειτούργησαν, μειώνοντας την παραγωγή τους από 7,9 σε 5 γιγαβάτ.

Μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, η Γερμανία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2011 ότι σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών και την ολική παύση λειτουργίας τους μέχρι το 2022.

Ημέρες με εντυπωσιακές επιδόσεις όπως η Κυριακή αναμένεται να έχουν σαφώς υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης σε λίγες δεκαετίες, αν ολοκληρωθεί το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μία αξιόπιστη και οικονομική παροχή ενέργειας χαμηλού άνθρακα, με το όνομα Energiewende (ενεργειακή μετάβαση), το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2010.

Η φιλόδοξη ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας στοχεύει σε μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον 80% έως το 2050, με ενδιάμεσους στόχους 35% έως 40% το 2025 και 55% έως 60% το 2035.

 

 

Πηγές: http://www.ecowatch.com/germany-renewable-energy-record-2392212868.html http://www.independent.co.uk/news/world/europe/germany-renewable-energy-record-coal-nuclear-power-energiewende-low-carbon-goals-a7719006.html https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-05-16/germany-just-got-almost-all-of-its-power-from-renewable-energy https://www.energetskiportal.rs/en/germany-breaks-record-85-of-energy-comes-from-renewables-last-weekend/

Διαφήμιση