Αρχική Τεχνολογία Νέες υπηρεσίες στο σχεδιασμό μετακινήσεων από τον ΟΑΣΑ

Νέες υπηρεσίες στο σχεδιασμό μετακινήσεων από τον ΟΑΣΑ

0
Διαφήμιση

Στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα HoPE που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Funding Program 7, συμμετείχε ο ΟΑΣΑ με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και εισαγάγοντας καινούργιες διευκολύνσεις για το επιβατικό κοινό.

 

Tο 2ο Συνέδριο του HoPE πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες. Από πλευράς ΟΑΣΑ παρευρέθησαν στο τελικό συνέδριο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΑ Αναστάσιος Ταστάνης και η Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός Αικατερίνη Ανταράκη.

Το συνέδριο αφορούσε στην επίδειξη των αποτελεσμάτων των εφαρμογών της τεχνολογικής πλατφόρμας HoPE, όπως αυτές δοκιμάστηκαν κι επικυρώθηκαν σε 3 διαφορετικές Ευρωπαϊκές περιοχές-πιλότους: τη Μητροπολιτική Περιοχή Αθηνών, την πόλη του Κόβεντρι και την επαρχιακή περιοχή της Χώρας των Βάσκων.

Οι λειτουργικότητες, που επικυρώθηκαν επιτυχώς αφορούν στον «έξυπνο» σχεδιασμό ταξιδιού, στον «έξυπνο» σχεδιασμό περιηγήσεων και στην ηλεκτρονική πώληση και επικύρωση εισιτηρίου μέσω κινητού τηλεφώνου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ κατά τον χαιρετισμό του στη διάρκεια του Συνεδρίου επισήμανε τα εξής:

«Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών είναι ο μεγαλύτερος δημόσιος πάροχος συγκοινωνιακού έργου στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί ετησίως 350.000.000 επιβάτες που μετακινούνται με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και 270.000.000 επιβάτες που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους το μετρό, τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και το τραμ.

Ο όμιλος ΟΑΣΑ, ως αρμόδιος φορέας για το σχεδιασμό, το συντονισμό και την εκτέλεση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, υλοποιεί σήμερα ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο να γίνουν αυτές ελκυστικότερες στο επιβατικό κοινό που τις χρησιμοποιεί καθημερινά για τις μετακινήσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό και με πλήρη στήριξη από την πολιτική ηγεσία του εποπτεύοντος υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και προσωπικά του υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη, εφαρμόσαμε ήδη με πλήρη επιτυχία την τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δρομολογούμε το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου, γνωστότερο ως ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Πρόκειται για δύο μεγάλα έργα εκσυγχρονισμού και στρατηγικής σημασίας που χαράζουν μια νέα εποχή για τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας της χώρας μας. Δύο έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που υλοποιούνται με σημαντική συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως όλοι εδώ ξέρουμε, το ερευνητικό πρόγραμμα HoPE, διάρκειας 36 μηνών στο οποίο συμμετέχει ο ΟΑΣΑ ως ένας εκ των 13 συνολικά εταίρων, είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα έξυπνων εφαρμογών για κινητά, η οποία αναπτύχθηκε, με βάση τις επιτυχημένες πρακτικές και λειτουργικότητες άλλων ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων, με στόχο την προώθηση του ρόλου των συστημάτων δημοσίων μεταφορών, συνδυάζοντας διαλειτουργική διαχείριση κομίστρου και πληροφοριακά συστήματα μεταφορών.

Το πρόγραμμα έχει δώσει την ευκαιρία στον ΟΑΣΑ να αναπτύξει και να δοκιμάσει νέες υπηρεσίες μέσω πιλοτικών εφαρμογών που θα υλοποιηθούν στην Αθήνα, στο Κόβεντρυ και σε πόλεις της Περιφέρειας των Βάσκων.

Ο πιλοτικός σχεδιασμός διαδρομής (TfA Trip Planner) του HoPE θα είναι πολύ-κριτιριακός και θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο επιβατικό κοινό, καθώς ο χρήστης θα μπορεί να σχεδιάσει το ταξίδι του όχι μόνο με βάση τον ελάχιστο συνολικό χρόνο διαδρομής ή το ελάχιστο πλήθος μετεπιβιβάσεων αλλά, και βάσει ελαχίστου κόστους ταξιδιού.

Το TfA Tourist Tour Planner είναι μια καινοτόμα πολύ-κριτιριακή εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να σχεδιάζει την περιήγησή του σε συγκεκριμένα σημεία και για συγκεκριμένες ημέρες, εισάγοντας στην εφαρμογή τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του (πολιτισμικά, αγοραστικά, θρησκευτικά κλπ) περιηγούμενος με οποιαδήποτε μέσα μεταφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.

Η 3η πιλοτική δράση ηλεκτρονικής αγοράς και επικύρωσης εισιτηρίου εισάγει νέες τεχνολογίες (QR vs. NFC) που θα δοκιμαστούν συγκρινόμενες, ενώ τα αποτελέσματά τους θα είναι χρήσιμα και για την εφαρμογή του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου.

Διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και θα στηρίζουμε πρωτοβουλίες σαν αυτή του ερευνητικού ευρωπαϊκού προγράμματος HoPE, καθώς ως βασικό στόχο μας έχουμε δημόσιες αστικές συγκοινωνίες που θα προσφέρουν ποιοτικό, ασφαλή και προσιτό έργο στους επιβάτες.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας».

Διαφήμιση