Αρχική Ενέργεια Ισχυρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες αναμένει ο Γ. Σταθάκης

Ισχυρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες αναμένει ο Γ. Σταθάκης

0
Διαφήμιση

Για ενδείξεις πως θα υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα ιδιωτικοποιηθούν «και μάλιστα πολύ ισχυρό» έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 38ου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

«Εκτιμούμε πως δεν θα δικαιωθούν όσοι πιστεύουν πως στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα εμπλακούν τελικά και τα νερά [σ.σ. υδροηλεκτρικές μονάδες], που θέλουμε να αποφευχθούν με κάθε τρόπο», πρόσθεσε.

Επόμενο βήμα είναι μέσα στους επόμενους μήνες να συγκεκριμενοποιηθεί η συμφωνία, η οποία προβλέπει την πώληση του 40% της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, με δεδομένο πως η ισχύς της Δημόσιας Επιχείρησης αναμένεται να μεταβληθεί τα επόμενα χρόνια, με την είσοδο νέων μονάδων (Πτολεμαΐδα V) και την απόσυρση άλλων (Καρδιά) θα πρέπει κατ’ αρχάς να αποφασισθεί η χρονική περίοδος στην οποία θα προσδιορισθεί το 40% της πώλησης.

Στο σχέδιο που θα διαμορφωθεί, θα χρειαστεί επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν αρκετές ακόμη παράμετροι, όπως η διάρκεια ζωής των μονάδων ή η δυνατότητα αναβάθμισής τους. «Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αποτυπώσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο τη συμφωνία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί το Market Test για το προς πώληση χαρτοφυλάκιο.

Ο υπουργός σημείωσε πως η συμμετοχή της ΔΕΗ στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα διεκδικούσαν τις μονάδες θα έκανε την «εξίσωση» ακόμη πιο δύσκολη, περιπλέκοντας τον υπολογισμό του μεριδίου της Δημόσιας Επιχείρησης στη λιγνιτική παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση πέτυχε να είναι ανοικτά τα υποψήφια επιχειρηματικά σχήματα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει έμμεση ή άμεση συμμετοχή και του Δημοσίου στις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

Διαφήμιση