Αρχική Επιχειρείν Ισχυρή αύξηση καθαρών κερδών κατά 287,5% πέτυχε η διοίκηση των ΕΛΠΕ

Ισχυρή αύξηση καθαρών κερδών κατά 287,5% πέτυχε η διοίκηση των ΕΛΠΕ

0
Διαφήμιση

Εντυπωσιακές επιδόσεις σημείωσε ο Όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» στο α’ τρίμηνο του έτους, καθώς τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν περιγράφονται από Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα €229 εκατ., αυξημένα κατά 35% και Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €126 εκατ., αυξημένα κατά 80%, σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2016.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €124 εκατ., έναντι €32 εκατ. το α’ τρίμηνο 2016, αυξημένα κατά 287,5%, καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017, είχε περιορισμένη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων.

Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα 2,08 δισ. ευρώ, περίπου, έναντι 1,25 δισ. σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 67%.

Τα δε διεθνή περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα και οι λειτουργικές επιδόσεις βελτιώθηκαν σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου.

Αναλυτικότερα

Η βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων του Ομίλου οδήγησε σε αύξηση παραγωγής και πωλήσεων κατά 11% και 16% αντίστοιχα, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους.

Αύξηση σημειώθηκε σε όλες τις επί μέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18%, στα 2,2 εκατ. τόνους και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13% στα 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.

Η λειτουργία των διυλιστηρίων με αριστοποιημένη ποιότητα αργών, ενίσχυσε ουσιαστικά τα οικονομικά αποτελέσματα. Τα παραπάνω οδήγησαν σε αυξημένη υπερ-απόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων, σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Τα Πετροχημικά σημείωσαν την υψηλότερη τριμηνιαία λειτουργική κερδοφορία, παρά τη μικρή υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων, ενώ και η Εμπορία κατέγραψε αύξηση όγκων πωλήσεων και συνεισφοράς στον Όμιλο.

Τα Καθαρά Κέρδη στο Α’ Τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα €124 εκατ., έναντι €32 εκατ. το Α’ Τρίμηνο 2016, αυξημένα κατά 287,5%, καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017, είχε περιορισμένη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, δήλωσε:

“Η ανοδική πορεία του Ομίλου ΕΛΠΕ συνεχίστηκε και το Α΄ τρίμηνο του 2017, με αυξημένες μάλιστα επιδόσεις. Η αριστοποίηση της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων του συστήματος και η διαρκής ενίσχυση μας στην εσωτερική και διεθνή αγορά, σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια, οδήγησαν σε αυξημένες πωλήσεις κατά 67% και εξαγωγές κατά 18%, με τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 124 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 287,5%, σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και αποτελέσματα είχαν ως συνέπεια την αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 48% και την παραπέρα μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 29%, με προφανή τη βελτίωση του ισολογισμού, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις της αγοράς που προεξόφλησε τη θετική πορεία των ΕΛΠΕ και συνεχίζει να στηρίζει τη μετοχή, η οποία την 16-5-2017 έφθασε στα 6,36 ευρώ αυξημένη κατά 119,31% έναντι της τιμής 2,90 ευρώ της 11-2-2016, όταν σημειώθηκε χαμηλό έτους 2016 για το ΧΑΑ.

Ανάλογη είναι και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης που έφθασε την 16-5-2017 στα 1.943 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 1.058 εκατ. ευρώ στην αξία της εταιρείας σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της 11-2-2016, σημειώνοντας μετά από τέσσερα χρόνια καλύτερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό.

Παράλληλα, ολοκληρώσαμε την κατάρτιση του νέου “Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021”, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της περαιτέρω βελτίωσης της χρηματοοικονομικής δομής του Ομίλου ΕΛΠΕ, με την υιοθέτηση θεμελιωδών Στρατηγικών για την επιτάχυνση του Ψηφιακού και Ενεργειακού Μετασχηματισμού του Ομίλου.

Στο πλαίσιο του Πενταετούς Προγράμματος αφ’ ενός μεν ενισχύεται ο ισολογισμός, με την παραπέρα μείωση του δανεισμού κατά € 500 εκατ. και του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50% περίπου, καθώς επίσης και με τη μείωση των υποχρεώσεων και παλαιών οφειλών κατά € 550 εκατ., αφ’ ετέρου δε, δρομολογείται η βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ, περίπου. Παράλληλα, οι θετικές επιδόσεις του Ομίλου, αντικατοπτρίζονται στην ενίσχυση της μερισματικής μας πολιτικής σε όλη τη διάρκεια της 5ετίας 2017-2021.”

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γρηγόρης Στεργιούλης ανέφερε:

“Τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, με σταθερά βήματα. Σήμερα, ανακοινώνουμε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα για ακόμη ένα τρίμηνο, ανώτερο σε κερδοφορία από τις εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών, αλλά απολύτως ενδεικτικό της προσήλωσης στον στόχο να μετατρέψουμε τον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια σε ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης.

Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει, την αριστοποίηση του εφοδιασμού, την αυξημένη συνεισφορά των διυλιστηρίων μας σε λειτουργικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουμε διαρκώς την εμπορική μας θέση.

Ανταποκρινόμαστε, με τη σειρά μας, στην εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει η αγορά. Η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία όλων των εγκαταστάσεών μας και η βέλτιστη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει ο Όμιλος, αποτελούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.”

Άνοδος διεθνών τιμών αργού, ισχυροποίηση δολαρίου

Η εφαρμογή της απόφασης των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για έλεγχο της παραγωγής αργού οδήγησε τις τιμές υψηλότερα στο μεγαλύτερο μέρος του Α’ τριμήνου, με μέσο όρο τριμήνου 55 $/bbl, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (35 $/bbl).

Οι μακροοικονομικές εξελίξεις και η νομισματική πολιτική σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου, με το ευρώ να κυμαίνεται στα 1,06 δολάρια κατά μέσο όρο, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Η σημαντική ενίσχυση των περιθωρίων μαζούτ ήταν ο βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των διεθνών περιθωρίων στη Μεσόγειο, ενώ αύξηση κατέγραψαν και τα περιθώρια μεσαίων κλασμάτων, με τα υπόλοιπα προϊόντα να καταγράφουν μικρές απώλειες. Τα περιθώρια τύπου FCC διαμορφώθηκαν στα 5,9 $/bbl, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2015, ενώ τα περιθώρια Hydrocracking ανήλθαν στα 5,1 $/bbl, έναντι 5,4 $/bbl πέρυσι.

Αύξηση ζήτησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων

Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά καυσίμων, σημείωσε αύξηση 3% στο Α΄ τρίμηνο του 2017, με τον συνολικό όγκο κατανάλωσης στα 1,8 εκατ. τόνους, επηρεασμένη κυρίως από τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες. Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν αύξηση κατά 11%, ενώ τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν συνολικά μείωση της τάξης του 2%. Η αδασμολόγητη αγορά σημείωσε επίσης αύξηση κατά 26%, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των πωλήσεων ναυτιλιακών καυσίμων.

Αυξημένες λειτουργικές ταμειακές ροές κατά 48%, μείωση χρηματοοικονομικού κόστους και βελτίωση ισολογισμού

Η εφαρμογή της χρηματοοικονομικής στρατηγικής του Ομίλου το 2016, με την ομολογιακή έκδοση και τη δημόσια πρόταση εξαγοράς των ομολόγων λήξης 2017, καθώς και τη βελτίωση των όρων των δανειακών συμβάσεων, αποτέλεσαν σημαντικό μοχλό βελτίωσης στον ισολογισμό του Ομίλου.

Οι σταθερά, πλέον, υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) διαμορφώθηκαν στα €211 εκατ., έναντι €143 εκατ. πέρυσι, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευχέρεια στη διαχείριση των δανειακών υποχρεώσεων και του κεφαλαίου κίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο ο συνολικός δανεισμός συνέχισε να μειώνεται κατά τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η αποπληρωμή του ευρωομολόγου λήξης 2017, με επιτόκιο 8%, που έγινε στις 10 Μαΐου 2017, οδηγεί τον συνολικό δανεισμό του Ομίλου σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €1,8 δισ. στο Α’ Τρίμηνο 2017, σε επίπεδα αντίστοιχα με το τέλος του έτους. Επιπλέον, τα χρηματοοικονομικά έξοδα στο Α’ Τρίμηνο σημείωσαν μείωση 4%, τάση που αναμένεται να ενισχυθεί στα επόμενα τρίμηνα του 2017.

Κύριες στρατηγικές εξελίξεις

Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες έρευνες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, ενώ ολοκληρώθηκε και μονογραφήθηκε η Σύμβαση Μίσθωσης για τη θαλάσσια περιοχή 2 (επιχειρηματικό σχήμα από Total operator, Edison και ΕΛΠΕ) και είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για τις θαλάσσιες περιοχές 1 και 10. Οι Συμβάσεις Μίσθωσης για τις χερσαίες περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος» αναμένεται να υπογραφούν στις επόμενες βδομάδες. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την κύρωση των συμβάσεων από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην έναρξη των ερευνητικών εργασιών.

Αναφορικά με την έμμεση συμμετοχή του (μέσω της ΔΕΠΑ) κατά 35% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ, ο Όμιλος, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το υπόλοιπο 65%, εξετάζει τις εναλλακτικές του επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση της αξίας της συμμετοχής του.

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων Α’ Τριμ. 2017 για τις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες αναφέρονται πιο κάτω:

Διύλιση, εφοδιασμός και πωλήσεις

Το Α’ Τρίμ. 2017, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Πωλήσεων ανήλθαν στα €190 εκατ. (+39%).

Η παραγωγή των διυλιστηρίων του Ομίλου ανήλθε στα 3,8 εκατ. τόνους, λόγω αυξημένης διαθεσιμότητας των μονάδων των διυλιστηρίων, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν 55% των συνολικών πωλήσεων.

Το ποσοστό παραγωγής λευκών προϊόντων ανήλθε στο 84%.

Πετροχημικά

Ο αυξημένος βαθμός καθετοποίησης της μονάδας παραγωγής προπυλενίου με το εργοστάσιο πετροχημικών στη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι βελτιωμένες διεθνείς τιμές προϊόντων Ανατολικής Μεσογείου οδήγησαν τα συγκρίσιμα EBITDA στα €28 εκατ., την υψηλότερη τριμηνιαία επίδοση.

ΕΜΠΟΡΙΑ

Το Συγκρίσιμο EBITDA της Εμπορίας ανήλθε σε €14 εκατ., αυξημένο κατά 17% σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντική αύξηση όγκου πωλήσεων κατέγραψε η Εγχώρια Εμπορία, σε όλους του κλάδους που δραστηριοποιείται, οδηγώντας το Συγκρίσιμο EBITDA στα €3 εκατ. έναντι €1 εκατ. το Α’ Τρίμηνο 2016.

Η Διεθνής Εμπορία διατήρησε τη συνεισφορά της, με το Συγκρίσιμο EBITDA να διαμορφώνεται στα €10 εκατ.

Συμμετοχές

Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα €27 εκατ., καθώς αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση φυσικού αερίου από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και τους υπόλοιπους κλάδους.

Αντίστοιχα, τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν στα €15 εκατ., λόγω αυξημένης ζήτησης, μεγαλύτερης συμμετοχής των μονάδων φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, αλλά και των προβλημάτων που σημειώθηκαν στην αρχή του χρόνου στις Ευρωπαϊκές διασυνδεδεμένες αγορές.

Διαφήμιση