Αρχική Υγεία - Διατροφή Η πρώτη αυτόνομη ρομποτική κάψουλα που εξερευνά μόνη της το έντερο είναι...

Η πρώτη αυτόνομη ρομποτική κάψουλα που εξερευνά μόνη της το έντερο είναι γεγονός!

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα 18 χιλιοστών μήκος κολονοσκόπιο κάψουλας, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τυποποιημένα ιατρικά όργανα, πραγματοποιεί με επιτυχία πολύπλοκους ελιγμούς στο εσωτερικό του παχέος εντέρου, ενώ καθοδηγείτο από μαγνητικό εξωτερικό όργανο που συνδέεται με ρομποτικό βραχίονα.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η τεχνολογία θα μειώσει τη δυνητική ενόχληση των κολονοσκοπίων και θα οδηγήσει σε περισσότερους ανθρώπους που θα υποβληθούν σε δοκιμασία διάσωσης.

Η κάψουλα μπορεί, εκτός από διάγνωση, να εκτελέσει τις τυπικές λειτουργίες του κλασσικού ενδοσκοπίου, όπως αφαίρεση πολύποδα ή ιστού για βιοψία.

Η κίνησή της καθοδηγείται από έναν εξωτερικό μαγνήτη, ο οποίος είναι προσαρτημένος πάνω σε ένα εξωτερικό ρομποτικό βραχίονα, που κινείται πάνω από το σώμα του ασθενούς, χωρίς να αγγίζει το δέρμα του. Η κίνηση του ρομποτικού βραχίονα ελέγχει μαγνητικά την εσωτερική κάψουλα, ώστε αυτή να κινείται μέσα στο έντερο.

Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι η νέα τεχνολογία θα κάνει τις κολονοσκοπήσεις πιο ακριβείς και κυρίως πιο αποδεκτές από το κοινό, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να παίρνουν την απόφαση να κάνουν τη συγκεκριμένη εξέταση.

Η κολονόσκόπηση έχει μάλλον κακή φήμη, αλλά μπορεί να σώσει ζωές, ανιχνεύοντας έγκαιρα προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνους του παχέος εντέρου.

«Αναπτύξαμε αυτή την ρομποτική κάψουλα, προκειμένου να κάνουμε πολύ πιο εύκολο τον έλεγχο του εντέρου τόσο για το γιατρό, όσο και για τον ασθενή», δήλωσε ο Ομπστάιν.

Προς το παρόν η κάψουλα έχει δοκιμασθεί με επιτυχία σε χοίρους, ενώ οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν έως το τέλος του 2018. Στο μεταξύ, οι ερευνητές θα βελτιώσουν τους αλγόριθμους που ελέγχουν το ρομποτικό βραχίονα, ο οποίος, με τη σειρά του, καθοδηγεί μαγνητικά την κάψουλα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κιθ Ομπστάιν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, έκαναν τη σχετική παρουσίαση στη μεγαλύτερη διεθνή γαστρεντερολογική εκδήλωση (Digestive Disease Week) στο Σικάγο, ενώ θα ακολουθήσει επιστημονική δημοσίευση.

 

 

Πηγές: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4484996/Autonomous-capsule-robot-explores-colon-time.html http://www.ajmc.com/conferences/ddw-2017/robotic-technology-could-allow-colonoscopy-to-be-performed-through-autonomous-capsulehttps://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170508112504.htm

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here