Αρχική Διάστημα Η NASA ανακάλυψε νέο πλανητικό σύστημα «εντυπωσιακά παρόμοιο» με το δικό μας

Η NASA ανακάλυψε νέο πλανητικό σύστημα «εντυπωσιακά παρόμοιο» με το δικό μας

0
Διαφήμιση

Νέα έρευνα από τους αστρονόμους αποκάλυψε ένα πλανητικό σύστημα με μια “αρχιτεκτονική” που είναι εντυπωσιακά όμοια με το ηλιακό μας σύστημα.

 

Το αστέρι Epsilon Eridani, που βρίσκεται μόλις 10,5 έτη φωτός μακριά στο νότιο τμήμα του αστερισμού Eridanus, έχει βρεθεί ότι έχει ένα πλανητικό σύστημα γύρω του το οποίο είναι παρόμοιο με το δικό μας σύστημα γύρω από τον ήλιο στα πρώτα του χρόνια. Ο Epsilon Eridani, αν και παρόμοιος με το δικό μας ήλιο, είναι μόλις το ένα πέμπτο της ηλικίας του.

Την ίδια στιγμή, οι εξωπλανήτες που φαίνεται πως περιφέρονται γύρω του πρέπει να μοιράζονται την ίδια αρχιτεκτονική με το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκει η Γη. Έτσι, οι επιστήμονες ελπίζουν πως, με τη μελέτη του, θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Ουσιαστικά ο αστερισμός βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση για να μελετηθεί η ανάπτυξη των πλανητικών συστημάτων γύρω από τα αστέρια και αυτή η ανακάλυψη έχει σαρωτικές συνέπειες για την αστρική εξέλιξη.

Η ανακάλυψη έγινε με δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και το τηλεσκόπιο υπέρυθρης ακτινοβολίας Sofia (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), το οποίο μέσω αεροσκάφους πετάει σε υψόμετρο 45.000 ποδών, στα όρια της στρατόσφαιρας.

Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις σε μία υπολογιστική προσομοίωση, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπαραστήσουν τον δίσκο σκόνης που περιβάλλει τον Ε Ηριδανού, διαχωρίζοντας την αμυδρή ακτινοβολία που εκπέμπει ο δίσκος από αυτήν του άστρου.

Σε κάθε αστέρα, ο δίσκος σκόνης αποτελείται από τα αέρια, τα σωματίδια και τους μικρούς βράχους που συνεχίζουν να περιστρέφονται γύρω του, και τα οποία απέμειναν μετά τον σχηματισμό των πλανητών.

Στην περίπτωση του E Ηριδανού, βρήκαν πως χωρίζεται σε δύο ζώνες, με το ενδιάμεσο κενό πιθανότατα να δημιουργήθηκε με τον σχηματισμό των πλανητών.

Αν και οι επιστήμονες δεν κατάφεραν να εντοπίσουν εξωπλανήτες, υποστηρίζουν πως θα αποτελούσε τεράστια έκπληξη να μην υπάρχουν τέτοια ουράνια σώματα που να περιφέρονται γύρω από τον Ε Ηριδανού.

Ο βασικότερος λόγος είναι η ύπαρξη του κενού ανάμεσα στις δύο ζώνες στον δίσκο σκόνης, γα τη δημιουργία του οποίου απαιτείται ένα αντικείμενο με διαστάσεις πλανήτη. Μάλιστα, με δεδομένο πως ο ε Ηριδανού είναι νεώτερος από τον Ήλιο μας, και οι εξωπλανήτες θα έχουν μικρότερη ηλικία από τη Γη. Επομένως, οι ερευνητές αισιοδοξούν πως θα μπορέσουν να αντλήσουν πολύτιμα στοιχεία για την κατάσταση της Γη σε προηγούμενες φάσεις της εξέλιξής της.

Ο Massimo Marengo, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, εξηγεί ότι “… αυτό το αστέρι φιλοξενεί ένα πλανητικό σύστημα που υφίσταται επί του παρόντος τις ίδιες κατακλυσμικές διαδικασίες που συνέβησαν με το ηλιακό σύστημα στη νεότητά του, τη στιγμή που το φεγγάρι απέκτησε τους κρατήρες του, η Γη απέκτησε το νερό στους ωκεανούς της και τις ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ζωή στον πλανήτη”

 

 

Πηγές: http://www.thehindu.com/sci-tech/science/nasa-discovers-new-planetary-system-remarkably-similar-to-our-own/article18384635.ece https://www.nasa.gov/feature/sofia-confirms-nearby-planetary-system-is-similar-to-our-own http://www.livemint.com/Science/YdEm1T6jtFM5JCx2xqUzKO/Scientists-discover-solar-system-20-just-10-lightyears-awa.html https://www.sofia.usra.edu/public/news-updates/sofia-confirms-nearby-planetary-system-similar-our-own

Διαφήμιση