Αρχική Επιστήμη Η κάνναβη καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου!

Η κάνναβη καθυστερεί τη γήρανση του εγκεφάλου!

0
Διαφήμιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η μνήμη του μέσου ατόμου εξαφανίζεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης.

 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόννης συνεργάστηκαν με ακαδημαϊκούς στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ για να προσδιορίσουν τον αντίκτυπο της κάνναβης στη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου. Αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κάνναβη αντιστρέφει τις διαδικασίες γήρανσης στους εγκεφάλους των ποντικών.

Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν ότι η κάνναβη, αν χορηγείται σε μικρές καθημερινές δόσεις, μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του εγκεφάλου και την εκφύλιση της μνήμης και να ξανανιώσει τον εγκέφαλο.

Παραμένει άγνωστο κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να ισχύει και για τους ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν διατεθειμένοι να το ψάξουν, ελπίζοντας ότι μπορεί να ανοίξουν νέοι δρόμοι ακόμη και για τη θεραπεία της άνοιας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μοριακής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόννης και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Τζίμερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “Nature Medicine”.

Ο εγκέφαλος των γερασμένων ζώων ηλικίας ενάμισι έως δύο ετών ξανάνιωσε -σαν να είχαν πια ηλικία μόνο δύο μηνών- μετά από την χορήγηση επί ένα μήνα χαμηλής δοσολογίας τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της κύριας ψυχοδραστικής ουσίας της κάνναβης. Όπως έδειξαν τα σχετικά τεστ μάθησης και μνήμης, τα πειραματόζωα είχαν πλέον νεανικές επιδόσεις.

Επιπλέον, η THC αύξησε τον αριθμό των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) στον ιππόκαμπο, στην περιοχή που παίζει ζωτικό ρόλο στη μνήμη. Τα οφέλη διήρκεσαν επί εβδομάδες και κανένα ζώο δεν εμφάνισε τις παρενέργειες ενός ναρκωτικού.

«Η θεραπεία αναστρέφει πλήρως την απώλεια απόδοσης των γερασμένων ζώων. Είναι σαν η θεραπεία με THC να γύρισε πίσω το μοοριακό ρολόι», δήλωσε ο Τσίμερ.

Η χρήση της κάνναβης ως ναρκωτικού συνήθως μειώνει την ικανότητα των νέων ανθρώπων να σκέφτονται, να θυμούνται και να προσέχουν. Όμως, σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, είναι πιθανό ότι σε πολύ χαμηλές αλλά συνεχείς δόσεις, μπορεί να επέρχεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017 μια κλινική δοκιμή σε ανθρώπους για να ελέγξουν κατά πόσο η THC μπορεί να «φρενάρει» τη γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου και, αν ναι, από ποια ηλικία η χορήγησή της θα ήταν πιο ευεργετική. Τελικά, κατά τον Τσίμερ, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σπρέι για τη χορήγηση της THC.

 

 

 

Πηγές: https://medicalxpress.com/news/2017-05-cannabis-reverses-aging-brain.html https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170508112400.htm https://thejointblog.com/study-marijuana-reverses-aging-processes-brain/ http://www.sciencenewsline.com/news/2017050818170066.html

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤα παραδοσιακά βιολιά δεν ενθουσιάζουν πια τους σύγχρονους ακροατές
Επόμενο άρθροΤο «ζάχαρο» βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ